Starfield Türkçe Yama [Beta Yayında] - Anonymous Çeviri

Suç diye yazıp duranlar gerçekten kötü niyetliniz bakın samimiyim. Suçmuş değilmiş bu size mi kaldı? O zaman haydi bakalım bütün dünyada ücretli binlerce mod var hepsine gidin kovalayın onları da. Yok ama maksat art niyet olsun insanların oyun keyfini baltalamak olsun niyetiniz bu zaten.

Bu arada bundan sonra böyle oyunları hiç kimse ücretsiz çevirmez zaten istese de çeviremez. Ben çok eski oyuncuyum gözlerim ücretsiz Skyrim, oblivion, New Vegas, Dragon age yamaları gördü ama şu an 2013 de değiliz.

Neyse ki artık hiç bir şey yapamazsınız, rdr olayından sonra bunun önlemini aldılar . Adamlar yama veya mod satmıyor şimdi gidip ağlayabilirsiniz.

Oyunların sözleşmelerinde oyunun dosyalarına müdahale etmenin yasak olduğu yazılır. Her oyunda böyledir. Yani ha mod yüklemişsin ha parayla mod yüklemişsin. Sadece parayla olursa suçtur diye bi şey mi var? Oyun belli sözleşmesi belli.

Sizin mantığınıza göre bütün mod yapımcıları ve kullanıcıları suçlu. Dünya genelinde kabul görmüş bir şeye çemkirip duruluyor.

Bu mantığa göre canlı yayın açıp oyun oynayıp para kazananlar da suçlu. Oyun üzerinden yapımcısı haricinde para kazanıyor çünkü.

Suç diyorsanız ya bütün modlara karşı çıkacaksınız ya da bırakacaksınız doğal akışı devam edecek; oyun yapımcısı da oyuncu da kazanacak. Sırf Türkçe yaması var diye oyun satın alan bir çok insan var. Bunlardan birisi de benim.
Hocam öncelikle ben suç demedim burada konumuz hukuki itilaf işin ceza hukuku boyutunu tartışmıyorum.

İkincisi, bir oyunun yayınını yapmak "fair use" Türk Hukuku'nda "adil kullanım" olarak nitelendirilir. İstisnaları dışında hukuka uygundur. Mod konusu ise genel olarak oyun yapımcılarının izin verdiği bir konudur. Aksine birçok oyun yapımcısı teşvik eder. Ancak tabi ki istisnaları var, Nintendo birkaç remake modunu zorla iptal ettirmiştir örneğin. Ancak bu durum mod yapmayı legal olmayan bir hale sokmaz.

Ancak konu telifli bir ürünün üzerinden ticaretini yaparak para kazanmak ise burada doğrudan bir hukuki uyuşmazlık var. Bunu size anlatmakla uğraşmak istemiyorum zira hukuk mezunu olmamanıza rağmen tamamen yanlış şeyler yazmışsınız. Size tavsiyem bilmediğiniz konularda yorum yapmamanz.

Telif ihtarı gelince göreceğim ben sizi. Yaptığınız işin yurtdışındaki kitabı Türkçeye çevirip satmaktan hiçbir farkı yok.

Mod yapmak suç değil, modu parayla satmak suç.
Oyun sözleşmelerinde oyunun dosyalarına müdahaleye izin verilmediği yazıyor. Dolayısıyla ücretsiz mod yapmak da yasak.

Bir oyunun yayınını yapıp üzerinden para kazanılıyor. Bu da aslında teliftir. Ancak müsaade edilir. Mod yapmak da aslında telife ve dosyaya müdahaleye giriyor. Bu da yasaktır. Ancak müsaade edilir. Ücretli modlar da aslında dediğiniz gibi yasaktır ve telife girer. Ancak buna da müsaade edilir.

Oyun yapımcısına bir zarar durumu söz konusu olmadığı sürece adil kullanım kategorisine girer ve yapımcısı tarafından göz ardı edilir. Ücretli de olsa farketmez.

Cımbızla çekip işinize gelenin yasak olduğunu iddia ediyorsunuz. Ben de sözleşmelerin bu şekilde işlemediğini söylüyorum.

Hocam öncelikle ben suç demedim burada konumuz hukuki itilaf işin ceza hukuku boyutunu tartışmıyorum.

İkincisi, bir oyunun yayınını yapmak "fair use" Türk Hukuku'nda "adil kullanım" olarak nitelendirilir. İstisnaları dışında hukuka uygundur. Mod konusu ise genel olarak oyun yapımcılarının izin verdiği bir konudur. Aksine birçok oyun yapımcısı teşvik eder. Ancak tabi ki istisnaları var, Nintendo birkaç remake modunu zorla iptal ettirmiştir örneğin. Ancak bu durum mod yapmayı legal olmayan bir hale sokmaz.

Ancak konu telifli bir ürünün üzerinden ticaretini yaparak para kazanmak ise burada doğrudan bir hukuki uyuşmazlık var. Bunu size anlatmakla uğraşmak istemiyorum zira hukuk mezunu olmamanıza rağmen tamamen yanlış şeyler yazmışsınız. Size tavsiyem bilmediğiniz konularda yorum yapmamanz.

Ücretli ya da ücretsiz mod yapmak da "fair use" olarak nitelendirilir.

Oyun yayını yapmak ve bu yayın üzerinden para kazanmak oyunun reklamını yapmaya ve daha fazla kitlelere ulaşmasını sağladığından iki tarafın da kazançlı olduğu bir durum ortaya çıkartır. Ortada bir para döner ve iki taraf da payını alır. Dolayısıyla "fair use" diyebiliriz.

Aynı durum ücretli veya ücretsiz bir mod için de geçerlidir. Oyunun yerelleştirilmesi oyun yapımcısına ek bir maaliyet getirmediği gibi, daha fazla kitlelere ulaşmasını sağlar ve yine iki tarafın da kazançlı olduğu bir durum ortaya çıkar.

Ortada adil kullanım durumu dışında bir durum yoktur. Kazan-kazan durumu söz konusudur. Dolayısıyla burada yapılan tartışmalar Türk oyuncularına zarar vermekten başka hiçbir işe yaramaz.

Oyun yapımcısı kendisi gelip, ben ücretli ya da ücretsiz mod yapımına müsaade etmiyorum demediği sürece ne modu üreten ne de tüketen suçlu olmuş olur.

Burada dönen tartışma gereksiz bir tartışmadır. Amaç RDR'de olduğu gibi verilen emeklere çökmeye çalışmaktan başka bir şey değildir.

Son düzenleme:
Ortada bir emek var. Bir ülkeyi umursamayan oyun firması var. Oynadığı oyunu anlamak isteyen binler var. Para istemeleri gayet normal...
Bir telefona 2 telefon alan, bir arabaya 2 araba parası kazanan devlete laf yok. Lisanslı aldığın oyuna para karşılığı mod satmak mi sorun? Yani ilgi çekmek için nelere karşı geldiginizi algılayacak bir beyin nasip etsin Allah....

Bir kaç kurumsallığı abartanlar hariç oyun şirketlerinin hepsi modları destekliyor. Modlar sayesinde satışların arttığını biliyorlar. Yani ücretli ücretsiz mod yapılmasını en çok şirketler istiyor. Bethesda desen zaten bunların başında geliyor. Bizim ülkede oyun kültürü zaten az mod kültürü ise hiç yok, doğru nereden bileceksiniz bunları...

Baldur's Gate 3 için resmi Türkçe desteğinin gelmesinin tek sebebi Divinity: Original Sin oyunlarının Türkiye'de iyi satması oldu. Satışların iyi olmasının nedeni de Animus Projesinin yamalarıydı. İşte mod yapımları böyle güzellikleri ortaya çıkarıyor.

Kötü niyetli insanlarda değersiz bir para olan 60 TL için buralarda yazıyorlar.

Ücretli ya da ücretsiz mod yapmak da "fair use" olarak nitelendirilir.
Nasıl?

Ortada bir para döner ve iki taraf da payını alır. Dolayısıyla "fair use" diyebiliriz.

Aynı durum ücretli veya ücretsiz bir mod için de geçerlidir. Oyunun yerelleştirilmesi oyun yapımcısına ek bir maaliyet getirmediği gibi, daha fazla kitlelere ulaşmasını sağlar ve yine iki tarafın da kazançlı olduğu bir durum ortaya çıkar.
Fair use buna göre belirlenmiyor, nereden buldunuz bu bilgiyi?

Fair use, somut olaya göre belirleniyor olsa da genel itibariyle konusu eleştiri, yorum, haber, öğretim, akademik çalışma veya araştırma gibi unsurları içeren materyallerdir.

Kazanç elde edilen çeviriler direkt olarak fair use kapsamında değerlendirilemez. Ticari amaç taşımaması gerekiyor en baştan.

Nasıl?

Fair use, somut olaya göre belirleniyor olsa da genel itibariyle konusu eleştiri, yorum, haber, öğretim, akademik çalışma veya araştırma gibi unsurları içeren materyallerdir.

Kazanç elde edilen çeviriler direkt olarak fair use kapsamında değerlendirilemez. Ticari amaç taşımaması gerekiyor en baştan.
Hocam boşver bence ben yıldım adam bana hala bilmeden okuduğum bölümü öğretiyor maalesef. Dediği gibi olsun.

Bana hala bilmeden okuduğum bölümü öğretiyor maalesef.
Üstat, unutmayınız ki ülkemizde herkes tıp bilmez, matematik bilmez, mühendislik bilmez, fizik bilmez ancak herkes hukuku çok iyi bilir. Hukuk alanında meslek icra edenin marangoz kadar değeri yoktur, hatta sektörden bir büyüğümü alıntılıyorum. Marangozluk daha değerlidir.

Dediği gibi olsun.
Yalnız yine unutmayınız ki işin sonunda bizim dediğimizin çıktığı çok daha fazla görülmektedir.

Son düzenleme:

Fair use dediğimiz şey kesin çizgileri olan bir şey değildir. Binlerce ücretli ve ücretsiz mod yapılıyor ve bunlara müsaade ediliyorsa mevcut duruma da fair use diyebiliriz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı