SystemD neden kötüleniyor?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Konu hortlayacak ama dayanamadım. Fedora'yı ve RedHat'i seven bir hocam olan @cengover_ekin hocama sormak isterim. Ciddien RedHat, Açık kaynak yazılımda tekelleşmeye mi yardım ediyor ?
 
Konu hortlayacak ama dayanamadım. Fedora'yı ve RedHat'i seven bir hocam olan @cengover_ekin hocama sormak isterim. Ciddien RedHat, Açık kaynak yazılımda tekelleşmeye mi yardım ediyor ?
Red Hat tekelleşmeye falan çalışmıyor. Adamlar Linux'a en çok emek veren şirketlerden birisi ve upstream'i adeta onlar denetliyor. Linux kernel geliştiricilerinin çoğu Fedora kullanıyor. Red Hat "bütün Linux'u kontrol etmeye çalışmıyor" ama sunucu ve workstation hizmetleri satışında rakiplerini geçmeye çalışıyor. Red Hat'in yazılımlarının yok casus yazılım içermesi falan ise tamamen uydurma. Adamlar kullanıcıları markalarına bağlamaya çalışıyorlar. Back door koymak bu amaca hizmet etmiyor.
 
Arkadaş, Linux kullanan neredeyse herkes SystemD'ye sallıyor. Ve ortak bir cümle, "UNIX felsefesine uygun değil". Arkadaşlar; SystemD, UNIX felsefesinin üzerine katarak hareket ediyor. Aynı modern UNIX implementasyonları gibi. Şu anda kullandığımız BSD ve Linux sistemlerin hiçbiri UNIX değil, hepsi UNIX-like. SUS standartlarına uygun olması için tasarlanmıyorlar çünkü. Amaç POSIX standartlarına uygunluk. Buna Windows bile yarı uyumlu. Modern UNIX sistemler inovatif ilerliyor ve bunlar son kullanıcının işine yarar yenilikler oluyor. Saf UNIX istiyorsanız SUS standartlarına tamamen uyan bir UNIX işletim sistemi kullanabilirsiniz.

Bence UNIX felsefesinin üzerine katarak ilerlenmesi bır sıkıntı değil. Bir inovasyon yapılmaya çalışılıyor. SystemD'yi sevmeyebilirsiniz bulunan açıklardan dolayı vesaire, eyvallah. Fakat daha iyisini yapmadıysanız "çöp" gibi ithamlar kullanarak UNIX sistemler hakkında sizden bilgi almak isteyen kullanıcıları da örgütlüyorsunuz ve bu böyle sürüyor. SystemD'nin inovatif olduğunu anlatınca o kişiler "bilgisiz" gözüyle bakıyorlar veya kafaları karışıyor. Halbuki adam daha UNIX felsefesinin ne olduğunu bilmiyor ki... Bilse, sudo'nun da aslında UNIX felsefesinin biraz dışında kaldığını görecek. Evet, sudo basit bir yazılım olmadığı için bence UNIX felsefesinin biraz dışına çıkıyor. Ama baktığımız zaman en çok kullanılan araçlardan biri.

"E 'rm -rf /*' komutunu çözüm olarak versem uygular mı bu kişiler?" diyebilirsiniz. Ve cevabım sizlere "evet" olacaktır. Yeni kullanıcılar bir bebek, ve siz bu bebeğe verdiğiniz bilgiler ile Linux'un kaderini belirleyeceksiniz. Evet, ettiğiniz her bir yardım veya "çöp" dediğiniz her bir terim iyi-kötü o yazılımın imajını belirler, olay sadece Linux değil. Adam "BSD çok kötü, tool'ları berbat" diyor, Linux'ta da OpenBSD'nin yapmış olduğu doas'ı kullanıyor. Bu gibi önyargılar maalesef bu "çöp" tarzı terimlerden oluşuyor.

Lütfen arkadaşlar, kendi tercihiniz olan bir şeyi başkalarına aşılamayın. Dediğim gibi, kullandığınız açık kaynak yazılımların kaderini -veya kederini- sizler belirliyorsunuz.
 
Fakat daha iyisini yapmadıysanız "çöp" gibi ithamlar kullanarak UNIX sistemler hakkında sizden bilgi almak isteyen kullanıcıları da örgütlüyorsunuz ve bu böyle sürüyor.
Bu forumdaki Linux topluluğu trollerini özetledin. Kesinlikle katılıyorum. İşin kötü yanı, bundan yıllar sonra yazdıklarını okuduklarında bilgisayar başında saçlarını yolacaklar ne saçmalamışım diye. Ama olan Linux topluluğuna oluyor. Böyle adamlar hiç yardım etmeye uğraşmasa daha büyük hayır işlemiş olurlar.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı