Tanklar önemini yitirdi mi?

Bir şeyin dönemi bitmemiştir, savaşa yön veren silahlar hep o savaş sırasında icat edilmiştir belki çok basit bir aletle insansız hava araçlarını yok edilebilir hale getirilebilir.

Savaşı her ne kadar sevmesekte her savaşta teknolojinin çağ atladığını inkar edemeyiz, 1. ve 2. dünya savaşı olmasa şu anki ilerlemenin yarısı dahi olamazdı.
 
Uçaklar karşısında dezavantajlı olabilirler fakat her savaşta istediğiniz gibi uçak kullanamıyorsunuz. Ayrıca havadan ne yaparsanız yapın kara kontrolünü elinizde bulundurmanız da önemlidir. Askerleriniz savaşta tamamen yaya olarak ilerlemeyecek. Araçlardan faydalanmaları da gerekecek. Önce tanklarla bölge temizlenir sonra askerler tanklara nazaran daha hafif zırhlı ama daha hızlı ve taşıma kapasitesi daha fazla olan araçlarla bölgeye ilerler. Sonuç olarak tanklar hala çok önemlidir.
 
Tankların devri bitemez, savaş alanlarında piyadenin hala en büyük dostu tanklardır, Ukrayna'da Rusların tanklarının teker teker vurulması ile "tankların devri bitti" demek saçmalıktır, tankların şu anda bir evrim geçirmesi gerekiyor, aktif koruma sistemleri gibi, örneğin Leopard 2A4'lerin Suriye'de başarısız olmasının nedeni aktif zırh korumasına sahip olmamaları, ama bunun aksine M60'ların aktif zırh koruması olduğu için bu kadar başarılı oldular.
 
Tanklar önemini yitiremez çünkü küçük balıkları yemek için büyük balıklar lazım. Senin tankın savaş alanında birçok görev üstleniyor piyadenin veya diğer taşıtların üstlenemeyeceği. Örneğin merkava tankları tek başlarına İsrail'in filistin ile olan meskun mahal savaşlarında 200-300-400 Mm'lik kule ve gövde zırhıyla binalardan atılan RPG-7 ve türevlerini gayet rahatlıkla engelleyebiliyor. Bu sayede İsrail'in işlerini aşırı kolaylaştırıyor. Eğer ki Leopard, abrams ve T72-90 gibi tankların yanında piyade olmazsa işlevleri pek de olmaz. Çünkü bu tanklar meskun mahal için değillerdir, düşük tavan ve yan zırha sahiptirler. Yani bir şehre sokamazsın. Binalardan gelen en ufak anti tank atışı veya bombası, hatta 100 dolarlık bir drondan atılacak ufacık bomba tankı havaya uçurur. Bu yüzden uzak mevzilere konuşlandırıp, ilerlenecek bölgeyi piyadelerden yüksek patlayıcılı mermiler ile temizledikten sonra müttefik piyade ile beraber ilerlemek en mantıklısı olacaktır. Çünkü o bölgeye bu tarz tanklarla ön zırhını verirsen delinmezsin. Leopard, abrams ve T72-90 gibi tankların tüm zırh hakkı ön kısımdadır. Bu da gelecek anti tank, ve atgm füzelerini engelleyecektir.

Sadece ama sadece tank ile savaş kazanılmaz. Merkava tankları meskun mahalde işe yararken, tank tanka savaşlarda Leopard 2 serisinden üstünü yoktur mesela. Bir ülkede hakimiyet kurmak için o ülkeye birlik göndermen, tahkimat kurman gerekli. Bazı füturistik düşüncelerin dediği gibi düğmeye basıp füze yollamakla savaş kazanılamaz. Lojistik, işgal ve strateji lazım. Öyle teknolojiler aşırı artış gösterse dahi, tek düğme ile ülkeler işgal edilebilse dahi, savaş alanının güvenliğini sağlamak için oraya inecek birlikleri koruyan araçlar şart. Bu araçlar da tahmin edebileceğin gibi tanklar, zptler ve ZMA'lar olacak :)

Tanklar dönemsel de değildir zaten. Eskiden tanklar yoktu, Orta Çağ'da okları yani günümüzdeki mermileri engellemek için tahtadan kuleler ile kalelere girilirdi, biz de zırhlı personel taşıyıcıları örnek gösterebiliriz buna. Başka bir örnek ise romalıların falanks düzeni olacaktır. Kalkanlar ile adeta bir kutu gibi gelen oklardan koruyorlardı kendilerini, ayrıca piyadelerin mızraklarından da öyle.

Anlayacağın piyadeyi savaş alanında etkin kılmanın yolu, yanına onun sevkini ve güvenliğini sağlayacak taşıtlar vermektir. İster uçak, ister tank olsun. Savaş araçlarının görevleri asla eskimez. Ukrayna-Rus savaşında veya Suriye iç savaşında tankların dronlarla veya RPG'ler ile çatır çatır patlatılmasının sebebi yanlarında piyade olmaması ve meskun mahale uygun olmamaları.
 
Son düzenleme:
Günümüzdeki jetlerin karşısında tankların şansı kaldı mı artık? NATO'da tankı en fazla olan ülke şu anda 3.200 adet ile Türkiye. Dünya sıralamasında ise 22.000 adet ile Rusya başı çekiyor. (Kaynak) NATO ülkelerinin toplam tankının tam iki katı kadar tank üretmişler. Ruslar ABD'nin savunma sanayiye yaptıkları yatırımları boşa harcadığını savunuyorlar. Nükleer silahları göz ardı edersek bu tankların jetler karşısında bir işlevi kaldı mı artık? Hava savunma sanayiye yatırım yapmak varken Türkiye neden tank alıyor/üretiyor? Jet yerine SİHA'lara mı güveniyoruz veya coğrafi bir gereklilik mi bu?
Açıkçası dağlık arazilerde bı halta yaramaz onu söyliym mesela Türkiye'nin doğusu artık hafif tank üretimi olmalı şahsi kanaatim çünkü tanklar ağır yani hadi çölde yada düz arazide olabilir ama karlı dağlık arazide olmaz çok sıkıntı yaratır yavaşlatır seni
 
Günümüzdeki jetlerin karşısında tankların şansı kaldı mı artık? NATO'da tankı en fazla olan ülke şu anda 3.200 adet ile Türkiye. Dünya sıralamasında ise 22.000 adet ile Rusya başı çekiyor. (Kaynak) NATO ülkelerinin toplam tankının tam iki katı kadar tank üretmişler. Ruslar ABD'nin savunma sanayiye yaptıkları yatırımları boşa harcadığını savunuyorlar. Nükleer silahları göz ardı edersek bu tankların jetler karşısında bir işlevi kaldı mı artık? Hava savunma sanayiye yatırım yapmak varken Türkiye neden tank alıyor/üretiyor? Jet yerine SİHA'lara mı güveniyoruz veya coğrafi bir gereklilik mi bu?
Piyade ye ne ile destek vereceksiniz ?
 
Tanklar eskisi gibi vurucu güç değil defansif anlamda kullanılıyor artık. Örneğin bir üst bölgesinde veya mevzide koruma amaçlı vurucu güç olarak kamuflaj yapılarak kullanılıyor ayrıca zırhlı personel taşıyıcı kategorisine de giriyor piyade taşıma ve açık alanlarda ilerlemek için. Tanklar önemini kaybetse de savaş alanlarının her zaman vazgeçilmesi kalacak şu anki durum böyle gösteriyor.
 
Günümüzdeki jetlerin karşısında tankların şansı kaldı mı artık? NATO'da tankı en fazla olan ülke şu anda 3.200 adet ile Türkiye. Dünya sıralamasında ise 22.000 adet ile Rusya başı çekiyor. (Kaynak) NATO ülkelerinin toplam tankının tam iki katı kadar tank üretmişler. Ruslar ABD'nin savunma sanayiye yaptıkları yatırımları boşa harcadığını savunuyorlar. Nükleer silahları göz ardı edersek bu tankların jetler karşısında bir işlevi kaldı mı artık? Hava savunma sanayiye yatırım yapmak varken Türkiye neden tank alıyor/üretiyor? jet yerine SİHA'lara mı güveniyoruz veya coğrafi bir gereklilik mi bu?

Tanklar önemini yitirmedi ancak kara savaşları biraz önemini yitirdi.
 

Geri
Yukarı