Tanrı nasıl oldu?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Tanrı, benim fikrimce zihinsel bir olgudur. Geçmişten günümüze insanlar karşılaştıkları zorluklarla mücadele etmek yerine medet umma beklentilerinden dolayı kendilerinden üstün "süper güçlere" inanma ihtiyacı duymuştur. Ayrıca bunun yanında siyasi egemenlikleri korumak için bir tehdit unsuru olarak kullanılmıştır... Özetle tanrı zihinlerimizin bir ürünüdur.
Ben de aynı şekilde düşünüyorum. Müslüman iken Allah'tan umut arıyordum, şimdi ise Ateistim ve artık zor durumlarda kendime güveniyorum. İnsanlar varoluş olarak umutlarının asla bitmemesine yönelik hareket ediyorlar, bu yüzden Tanrı olgusu oluşuyor.

Bir trenin en son vagonunu bir önceki vagon çeker, onu ise bir önceki çeker ve hakeza. Bütün vagonları ise en baştaki lokomotif çeker ki, bu lokomotifi çeken başka bir vagon yoktur ve onun gücü kendindendir denilir. Yani hocam kısacası bu sorunun cevabını bilmemiz mümkün değil.

Zaten vardı. Zaman kendiliğinden olan bir şey değil. Zaman maddeye bağlı. Bu maddeyi de Tanrı yarattığına göre...
Ve artı olarak Tanrı zamana, mekana bağımlı olsaydı o zaman mekan, nasıl oluştu? Zaten vardı diye bir şey olamaz. Tanrı yarattı da ihtiyacı oldu derseniz yokken, yaratmadan önce zaten varsa yarattıktan sonra neden ihtiyacı olsun ki?

Dinimize göre Allah hep vardı zaten her şeye gücü yetiyor istediğini yapar rabbimiz ama kendi fikrimiz olarak soruyorsanız sorduğunuz sorunun gerçekten bir cevabı yok siyah ekran gibi.

Dinimize göre Allah hep vardı zaten her şeye gücü yetiyor istediğini yapar rabbimiz ama kendi fikrimiz olarak soruyorsanız sorduğunuz sorunun gerçekten bir cevabı yok siyah ekran gibi.
Ben yazdım açıklamasını. Allah zamana mekana bağlı değil.

Zamansız ve maddesiz ve sınırsız bir olmayanın ortasında maddi ve geçici sınırlı bir yaratılmış ortam var.

"Yok"un bir anlamı olmasaydı, "Var"ın da bir anlamı olmazdı.

Bu tür konular sonu iyi gitmiyor nedense yine bu konu kapanır. 🥱

"Olmak" bir süreçtir. Süreçler zaman mekan çizgisinde var olmak zorundadır. Lakin zaman ve mekan yaratılmıştır. Kim tarafından? Tanrı.
Tanrı, "olmak" gibi bir sürece tabi olmak zorunda değildir. "Olmak" veya "Oluşmak" zaman mekan varlıklarına mahsustur. Zamansız ve mekansız bir oluş sanrısındaki zaman ve mekana sıkışmış aciz varlıklarız.
İşin özeti: Varoluşsal olarak zaman ve mekan üzerinde var olduğumuz için bunun dışını anlamak zor, evet. Ama birşeyleri kendi kavram anlayışımız dışında değerlendirmezsek zihnimizdeki soruların çözüme ulaşması zor.
Umarım öz ve anlaşılır olmuştur, saygılar.
#FelsefeTeam

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı