Tanrı, tanrı yaratabilir mi?

Ben genelde "tanrı yaratılmadıysa nasıl vâr oldu?" diyorum ve çok merak ediyorum.

Yaratılan yaratıcısının cinsinden olmaz. Masa marangozun cinsinden olmayacağı gibi tanrıda insan cinsinden olmaz. Yaratılan yaratan gibi akledemez. Akletmeye çalışırsan saçmalar durursun. Zaman ve mekan kavramları yaratılan için geçerlidir. Yaratıcı zamandan ve mekandan bağımsızdır. Zaman ve mekanı yaratan da odur. Deney ve gözlem ile yaratıcıyı test edemezsin. Bilim ile yaratıcıyı kanıtlayamazsın. Bir şeyin varlığını bilim değil felsefe açıklar. Umarım anlatabilmişimdir.
 
Tanrı doğurmamış doğrulmamıştır. Yani yaratılmamıştır. Eğer tanrı bir tanrı yaratmak istese bu tanıma uymayacağından ona ne kadar tanrı denilebilir. Sonuçta istediği şeyi yapma gücü olduğundan yapabilir. Ama karşı karşıya geldikleri bir durum olursa: Sonuçta biri öbürünü yaratabiliyorsa yokta edebilir.
Tanrıyı tartışırken "eğer tanrı varsa, insanları ve diğer canlıları ona kulluk etmeleri için yaratmışsa; o tanrı, tanrı değildir zira tanrının insani özellikleri olmamalı" görüşüne pek katılmıyorum, ya da bunun türevi gibi şeylere. Bundan hareketle evren yaratılmışsa tanrı diye bir şey yoktur aksine evren yaratılmamış olsaydı tanrı olurdu sonucu da çıkabilir, zira kusursuz olan bir şeyin evreni yaratmaya yeltenme ihtiyacı olmaması gerekirdi. Peki biz neden tanrıyı kusursuz ve mutlak güçte bir şey hayal ediyoruz? Tevrat'taki gibi sınırlı güçleri olan bir tanrı neden olamasın? Neden "tanrı doğmamış, doğurulmamıştır" sözüne mutlak bir şekilde itimat etmek zorundayız ki?

Bence eğer bir tanrıyı kabul ediyorsanız onun kesinlikle kusursuz olmadığını da kabul etmiş olursunuz çünkü kusursuz olan bir şeyin yaratma eğiliminde bulunmaması gerekirdi. Fakat ben bundan dolayı da "o zaman tanrıya itaat etmem" de demem. Doğru mutlak bir güçte değil ama yine de çok güçlü, şayet yarattıysa.
 
Neden "tanrı doğmamış, doğurulmamıştır" sözüne mutlak bir şekilde itimat etmek zorundayız ki?
Bunu doğru kabul ediyorum çünkü Kur'an da yazıyor. Diğer insanların inancına saygı duyarım fakat ben Kur'an ı doğru kabul ettiğimden ve orada bu sıfatlar tanımlandığından buna inanıyorum. Herkesin tanrı anlayışı farklı olabilir ki kimse görmediği bir şey hakkında kesin konuşamaz fakat eldeki verilerden yola çıkılabilir.
 
Tanrı sonsuzkluk üzerinden tanımladığı için bu soru "sonsuzdan bütük sonsuzlar olabilir mi?" diye genelleştirilebilir. Mateamtikçi Gregor Cantor da bu soru üzerine kafa yormuş. Örneğin reel sayılar kümesi ve tam sayılar kümesinni eleman sayısı sonsuzdur. ama reel sayılar tam sayıların harincinde sayılar da barındırır. Sonsuz kavramını klasik mantığın sınırıları çercevesinde çözbilmek biraz zor sanıyorum.
 
Diğer başlıklarda da buna benzer konular tartışıldı ama özetle şöyle bir örnek vermek istiyorum. Diyelim bir PC oyunundaki bir karakteri oynuyorsunuz. bu karakter oyunun yazıldığı programlama dilini anlayabilir mi
 
Bu bir paradokstur fakat sizin de fikirlerinizi öğrenmek istedim. Sizce tanrı, tanrı yaratabilir mi? Benim fikrimce bu soru belirsizdir çünkü ihtimallerin hepsi mantıksızdır. Eğer yaratırsa iki tanrı karşı karşıya gelecek ve anlaşmazlıklar yaşanacak, eğer yaratmazsa da “tanrı'nın her şeye gücü yeter” durumu çökecek.
Neden tanrı bir tanrı daha yaratırsa anlaşmazlık olacağını düşünüyorsun. Bu tanrı key şeyi doğru yapıyorsa bir anlaşmazlık çıkmayacaktır. Dahası ikisi de aynı şekilde davranacaktır çünkü tanrı her şeyin doğrusunu yapan değil midir?
 
Bu bir paradokstur fakat sizin de fikirlerinizi öğrenmek istedim. Sizce tanrı, tanrı yaratabilir mi? Benim fikrimce bu soru belirsizdir çünkü ihtimallerin hepsi mantıksızdır. Eğer yaratırsa iki tanrı karşı karşıya gelecek ve anlaşmazlıklar yaşanacak, eğer yaratmazsa da “tanrı'nın her şeye gücü yeter” durumu çökecek.
Tanrıya ne gözle baktığına göre değişir. Her şeye gücü yeten tek tanrıdan bahsediyorsan o gökte oturup elini şıklatarak bir şeyleri yaratan tanrı değildir. Onun varlığının hatlarını düşünmeye çalışmak sizi yanlış cevaplara ve sorulara götürür. çünkü o varlıkla sınırlı değildir varlığı da o yaratmıştır.
 
Sorduğun soruda çelişkili ifadelerin var. Madem tanrı, tanrı yaratabilir mi? sorusu sana göre belirsiz ise neden şartlı ve cevabı belirli öncüller getiriyorsun?yaratabilirse şu şu olur yaratamassa şu şu olur demek belirli şartlar sağlanırsa belirli sonuçlar olur manasına gelir bu ise belirsizlik değil belirliliktir.Diğer bir sorun ise tanrının tanrı yarattığı zaman birbiri ile anlaşamayacağı dayatması.İki tanrı bir araya geldiğinde birbirleri ile anlaşamayacağı yönünde itiraz edilmeyecek düzeyde delilin mi var?neden aksi yanlışlanamaz gibi bir dayatma içerisine giriyorsun?mesela benzetmek açısından,bir ameliyata çok biligli ve tecrübeli iki doktor girdiği zaman birinin arter dediğine diğeri cerebellum mu diyor?Tanrı,tanrı yarattı aralarında ne anlaşmalık ne kargaşa çıktı.Tanrı,Tanrı yarattı dolayısıyla tanrının her şeye gücünün yeteceği argümanı yanlışlanamadı ve bu da paradoks olmaktan çıktı.
 

Geri
Yukarı