İmtihan sorusu din sorusudur. Felsefe ile alakası yok. Tanrı'nın imtihanına ayet atarak cevap vermekten başka bir yol da yok. Ayet atılan sorular da kilitleniyor ve ceza alıyor.
Eğer amaç doğruyu bulmak için tartışmak ise felsefi bir sorudur. Zaten felsefenin amacı da bu değil mi zaten?
Felsefede akıl yürüterek sorulara tartışmalara cevap bulunuyor. Fakat Tanrı'nın insanlığı imtihan etmesi dinlerde olan bir olgu ve cevabı da dinlerin kutsal kitaplarında mevcut. Dolayısıyla akıl yürüterek ve tartışarak cevap bulunabilecek bir şey değil.
Tanrı olsa da, olmasa da bir imtihandayız. Neden felsefi bir soru olamayacağını merak ettim sadece. Çünkü soru sormak ve cevap aramak da zaten felsefi tartışmaların doğasında vardır.
Ne demek tanrı olsa da olmasa da imtihandayız? Bunu nereden çıkarıyorsun? İmtihan olmak dinlerin ortaya koyduğu bir olgu diyorum çünkü amaç dinin kitabına göre yaşayıp, iyi veya kötü insanı ayırt edip, cennete veya cehenneme gitmek. Bundan felsefik bir tartışma çıkmaz ki?
Olayı tamamen dinlere bağlamak yanlış. Her şeyin bir nedeninin olduğu bir evrende yaşıyoruz. Örneğin doğada pek çok yasa var. Fizik kanunları da denir. Newton'un kütleçekim yasasını ele alalım. YouTube´a “selfie çekerken öldü” yazarsanız yüzlerce, belki binlerce kişinin uçurumların kenarında, gökdelenlerin tepesinde selfie çekmeye çalışırken düşüp öldüklerini görebilirsiniz. Bu da bir çeşit sınav bence.
Benzer şekilde Termodinamik kanunlarından haberi olmayan, haberi olsa bile kafa tutan zavallıların “devri daim makinesi” yapmaya çalıştıklarını görebilirsiniz. Bu kişiler hem kendilerinin, hem de başkalarının değerli zamanlarını boşa harcamaktadırlar. Yani sınavı kaybetmişler...
Böyle yüzlerce örnek verilebilir. “Sınav” denilince akla hemen cinlerin, meleklerin, Tanrı´nın kimilerini elinde sopayla cehenneme düşürdüğünün, kimilerini ise aynı sopanın ucuna takıp vida gibi cennete montelediğinin anlaşılması bana garip geliyor.
Sanatkar sanatını göstermek ister. Bu kadar güzel açıklanır bence bu konu. Ayetlere geçmeden dinlere inkar edenleri de hesaba katarak konuşmalısın yoksa işin içinden çıkamazsın. A şu böyleyse bu da var o da var diye gider. Önden gelebilecek sorunları düşünerek konuşmak daha iyi olur.İmtihan sorusu din sorusudur. Felsefe ile alakası yok. Tanrı'nın imtihanına ayet atarak cevap vermekten başka bir yol da yok. Ayet atılan sorular da kilitleniyor ve ceza alıyor.