Tanrının bilgi çelişkisi

Bunu biliyor diye hepimizi kafasına göre cennet veya cehenneme atsın sonuçta biliyor çünkü değil mi ? Bizi imtihana sokuyor çünkü bizim yaptıklarımızdan bizim sorumlu olduğumuzu bilmesini istiyor. Sen cehenneme girsen durduk yere sormaz mısın beni imtihana sokmadın diye ? Ama eğer imtihana girdikten sonra cehenneme gidersen benim şu şu hatalarım vardı ve ben burayı hak ettim dersin.
Ben demiyorum arkadaş onu kastetmiş cevabınız onunla alakasızdı.
 
İşkence eden o olmuyor, insan kendisi seçiyor bu yolu. Yaratıcının bilip bilmemesi bir şeyi değiştirmiyor.
Değiştiriyor Tanrı sonunda sonsuz acıya mahkum edeceği kullan yaratıyor kendi isteği ile
Eğer Tanrı gerçekse ve semavi dinlerde anlatıldığı gibi bir varlıksa siz daha var olmadan önce sizin ebedi huzura mı kavuşacağınızı yoksa ebedi işkenceye mi mahkum edileceğinizi (biliyorum cehenneme gidenlerin hepsinin sonsuza kadar orada kalmadığını) bilerek sizi yarattı yani size seçme şansı versede eninde sonunda size işkence etmek için sizi yarattığı gerçeğini değiştirmiyor Tanrı mantıksız bir kavram
 
@CeltySturluson Tabiri ve açıklamayı değiştiriyorsun ve aynı saçma çıkarıma ulaşıyorsun. Kendini sonsuz acıya mahkum eden insanın kendi seçimleri oluyor. İnsan kendi kendine bunu yapıyorsa tanrının bilmesi bir şeyi değiştirmiyor. Bu durumda tanrının bilmesi demek işkence edenin o olduğu anlamına gelmiyor.
 
Tanrı sonucunu bildiği şeyi neden yapıyor sorusu o zaman tanrı neden evreni yarattı, tanrı neden var ki, sorularına kadar gidiyor. Bunların arkasında senin anlaman gereken herhangi anlam yok aslında, sonsuz ihtimallerin arasından bir tanesi tanrının var olup olmadığını ve özelliklerini belirliyor. Bunlardan herhangi birisi doğru olabilir ve tanrı şöyledir tanrı böyledir demek onu senin kurgulanmış biçiminden ibaret. Burada da inanç devreye giriyor, her kimse istediği tanrıya inanıyor veya inanmıyor sonuç bu nihayetinde.
 
Bunu çelişkide olan ve gerçeği arayan biri olarak soruyorum herhangi bir karşı çıkma girişimi olarak algılama. Arkadaşın da belirttiği gibi, tanrının bize kendi elleriyle koyduğu sınırlı akılla imtihan edip sınırsız bir ceza verdiği belirtiliyor. Ortadaki ceza sınırsız ise bizden hatamızı düzeltme hakkımız alınmış oluyor ve bu tanrı kadar aklı olmayan aciz bir kul için ne kadar mantıklı bir ceza? Cezalar caydırmak için değil midir?
Ayrıca birkaç sorum daha var; (tabii bunları cevaplayın diye değil benim gibi arayışta olan arkadaşların da sorması sorgulaması için soruyorum.)
1-lut kavmi vs. bu tarz olaylarda cezalandırmalar bu dünyada olurken neden şu an kötüler dünyada cezalandırılmıyor?
2-din kuşkusuz büyüdüğümüz çevreye göre şekillenir. Belli bir yaşı geçtikten sonra sorgulamaya başlarız. Peki teknoloji bu kadar gelişmemişken ateist bir ortamda büyüyüp hiç dinle karşılaşmamış birisi nasıl sorgulanacak?
3- musa peygamber bir doğa olayı gerçekleştirirken bunu gören kisiler için imtihan diye bir şey kalmıyor peki bu insanlar nasıl sorgulanacak?

1-Bu tarz olaylar dünyada gerçekleşti çünkü onları bir uyaran vardı. O kavim uyarıldıkları halde yanlışa devam etti. Allah'da onları helak etti. Helak etmesinin bana göre olan amacı diğer gelecek nesillere gösterip ders çıkarmasını istemesiydi.
2-Sadece dünyaya gönderildiği bilinen 124.000 peygamber var. Sadece bilinen belki bundan kat ve kat daha fazla. Eğer mantıklı düşünürsek 600 yılına kadar olan dünya nufüsü 600 milyon yani peygamber bir kavime ya da topluluğa anlatsa illa içlerinden biri gelecek nesile anlatacaktır. Böyle böyle neredeyse tüm insanlara yayılır.
3-Aslında onlar içinde imtihan var çünkü inanıp inanmamak onlara kalmış. Örnek olarak firavun mucizeyi bilmesine rağmen inanmamayı seçmiştir. O yüzden imtihan onlar içinde vardır.
 
O megolomanyağa melekleri ilgi göstersin. Adem ve Havva'nın yaptığını biz çekiyoruz.

"Bir iddia için haybeden, beni buraya hapsettin
(Yol ver Ya Râb)"
~ Meçhul
 
Seni yaratmayıp direk cehenneme atsa (Allah korusun) sen itiraz ederdin yok ben böyle yapardım ben akıllıyım. Bunu söylememen için sınavdasın sanırım. Ben böyle düşünüyorum eleştirin sıkıntı yok.
 

Geri
Yukarı