Tanrıya inanmak veya inanmamak - Sorgulamak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu tarz konular bu zaman kadar din tartışmasına dönüşüp kilitlendi. Önceden uyarıyorum.
Söylemek istediğinizi şeyi anladım ama bu hususta naçizane son bir şey söylemek istiyorum ; Felsefenin çıkış noktası doğayı anlamaya ve anlamlandırmaya çalışmaktan gelir. Felsefe ve filozoflar “Eksen Çağına” kadar çok tanrılı dinlere mensup iken daha sonra tek tanrılı dinlerin ortaya çıkışıyla birlikte felsefe tanrı hakkında konuşulmaması gereken bir alan haline gelmiştir. Ontolojik bir tartışma söz konusu ise konu er yada geç tanrının var olup olmadığına bir şekilde gelir. Varsa nasıl var yoksa nasıl yok gibi. O yüzden iki ihtimaliniz var ya konuyu baştan kilitleyeceksiniz hiç kimse yazamayacak yada özgürce ve sağlıklı bir şekilde tartışacağımız bir ortamı yaratacaksınız. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Tanrı olmasaydı evrenin başlangıcının kendiliğinden olması gerekirdi. Kendiliğinden olup olmadığını bilmiyoruz ancak şimdiye kadar kendi kendine var olan bir şeye şahit olmadığımız için, yani her şey illa ki bir sebep-sonuç ilişkisi kapsamında varlık bulduğu için evrenin başlangıcını da tanrı'nın yaratma sebebine bağlayabiliriz. Dolayısıyla tanrı'nın var olmaması mantıksızdır.

Bir oluşumu mutlaka tanrıya bağlamak zorunda değiliz sorunumuz bu her oluşumu tanrıya bağlamamalıyız.

Son düzenleyen: Moderatör:
Allah'ın olmadığını düşünelim... Biz Müslümanlar hiç bir şey kaybetmiyoruz yani kazanıyoruz. Bir de Allah'ın olduğunu düşünelim, yine biz kazanıyoruz, siz kaybediyorsunuz. Her türlü Müslüman olmak daha mantıklı.
Pascal kumarı.

Ayrıca tanrı ile yaratıcı ayrı kavramlardır. Tanrı mükemmel bir varlık. Yaratıcı ise var olmamıza neden olan şey olabilir. Yani (benim görüşüm) Tanrı'nın olması bugünki dinlere baktığımızda çok olası gözükmüyor, ama yaratıcın var olup olmadığını bilemeyiz.

Allah'ın olmadığını düşünelim... Biz Müslümanlar hiç bir şey kaybetmiyoruz yani kazanıyoruz. Bir de Allah'ın olduğunu düşünelim, yine biz kazanıyoruz, siz kaybediyorsunuz. Her türlü Müslüman olmak daha mantıklı.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Şunu unutmayın; kumarcıların çoğu ilk başta kendisinin çok zeki olduğunu sanar, diğerlerini enayi yerine koyar. (Biraz kazanınca olur bu olaylar) Sonra malını,mülkünü,karısını,ailesini kaybetmeye başlar ve asıl enayinin kim olduğu ortaya çıkar.

Biraz buna benzemiş sizin olay.

Kumarın kazananı yoktur. 🙂

İnançlı bir insan olarak, din konusunda kimseyle tartışmıyorum, tartışanlara da kulak asmıyorum. Neden? İnsanların neler yaşadıklarını bilmiyorum. Nasıl bir düşünce yapısına sahip olduklarını, değerlerini bilmiyorum. Niye o zaman yorum atıyorum şu an. Siz yazmışsınız ki, -" tanrıya inanlar (dinler, bilinmeyen tanrılara inananlar), “eğer tanrı yoksa, nereden biliyorsun? Kanıtın nedir? Olmadığını ıspatla!” Şeklinde ifade kullanırlar"- diye ama ben inançlı biri olarak asla böyle bir soru sormuyorum. Çünkü ben varlığını kendime bakarak hissediyorum, adama bana bak diyemem ki. İçimdeki kanıtı nasıl görsün? Konunun bütünlüğüyle ilgili bir sorunum yok fakat "tanrıya inananlar" adı altında sınıflandırılan insanların sorduğu soru hoşuma gitmedi belirtmek istedim bu soru bizi çok sıradanlaştırıyor. Mesela birisi gelse sana "senin annen" yok, dese. "kanıtın nedir" mi dersin? Yoksa, "yürü git işine" mi?

tartışmak için yorum atmadım bu arada. Yorumuma verilen yanıtlar cevapsız kalabilir.

Hissettigin şey tamamiyle bir psikolojik olay. Birileri yikadigindan dolayi boyle hissettigini dusunuyorsun. İyi günler.

İnsanoğlunun ortalama zihinsel durumunun yarattığı kavramları, yine insanoğlu didikleyip duruyor. Güneşin, tapmaya değmez bir nesne olduğunun, daha yeni farkına varabildik. Yoktan var olma gözlemlenmiş bir şey değil. Kainatın, yaratıcı tarafından hiçlikten var edildiği zannı Tanrıyı var edebilme çabası gibi sanki. Çünkü Tanrıya ve dinlere yoğun bir duygusal ihtiyaç var. Cezalandırılacak olmak bile kâle alınmak anlamını taşıyor. Şu an varken, yarın değersiz bir nesne olarak yok olup gitmek kolay kabullenilecek bir durum değil. Büyük cevabı görmeye hakkımız olduğunu düşünmek de ayrıca çok cüretkar bir hâl.

Şunu unutmayın; kumarcıların çoğu ilk başta kendisinin çok zeki olduğunu sanar, diğerlerini enayi yerine koyar. (Biraz kazanınca olur bu olaylar) Sonra malını,mülkünü,karısını,ailesini kaybetmeye başlar ve asıl enayinin kimin olduğu ortaya çıkar.

Biraz buna benzemiş sizin olay.

Kumarın kazananı yoktur. 🙂
Aynı kumar sizin içinde geçerli hristiyanlığın, taoizimin, şintoizmin doğru olmadığını nerden bileceksiniz?

Tanrı olmasaydı evrenin başlangıcının kendiliğinden olması gerekirdi. Kendiliğinden olup olmadığını bilmiyoruz ancak şimdiye kadar kendi kendine var olan bir şeye şahit olmadığımız için, yani her şey illa ki bir sebep-sonuç ilişkisi kapsamında varlık bulduğu için evrenin başlangıcını da Tanrı'nın yaratma sebebine bağlayabiliriz. Dolayısıyla Tanrı'nın var olmaması mantıksızdır.
Tanrının kendi kendine var olduğunu kabul ederek kendinle çelismis oluyorsun.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı