Tanrıyı Tanıma Problemi

Allah kendine dair somut bir delil oluşturmaz, dünyanın işleyişine dokunmaz. Sana sadece ipuçları verir ve düşünüp karar vermeni ister. Namaz kılmadığın için deprem olmaz, öyle olsaydı Amerika şu anda LGBT'den lut kavmine dönmüştü 🤣 evrenin belli başlı kuralları vardır ve bu kurallar çerçevesinde zaman işlemeye devam eder. Kaderde aynı şekilde belli değildir, irade dediğin şey bu yüzden vardır. Kaderde değiştiremeyeceğin olaylar doğduğun yer, çocukluğunun geçtiği yer, imkanlar vs. yani diğer insanların hırs ve para uğruna uydurduğu ülke, ekonomi, siyaset gibi saçma kavramlar, seni kısıtlayan tanrıdan çok insanlar bu durumda.

Bazıları somut bir delil yok diyorsun ancak mucizelere ne demeli diyebilir, haklılarda. Mucizeler geçmişte yaşanmışlığı belirsiz olaylardır. Hadistede belirtildiği gibi "insanlara anladıkları hadisleri söyleyiniz. Allah ile Peygamber'in yalanlanmasını ister misiniz?", yani kanıtlansa bile inanmayacak insanlar olacağı için bu tür olayları tartışmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum.

Zaten inandığım kitabı ve getirdiğini sorgulamıyor musunuz?

Bende onun üzerinden cevap veriyorum işte. Kafama göre uydurmuyorum.

Sadece 1400 yıl değil ondan öncesi de var. Daha önce gönderilen ve tahrifata uğramayan kitaplarda da bu durum böyledir.

Sözlerinizde bir mantık yok. Sadece demgaoji yapıyorsunuz. Başlangıcı olmayan bir varlığın tasarımcısı kim diye soru sorulabilir mi? Bizim fizik dünyamızın dışında diyorum. Bir mekana bağlı değil diyorum. Cevap vermek yerine bunlar üzerinde düşünün derim. Bir mekana bağlı olmamak, mekansızlık ve zamansızlık ne demek?

Siz mekan, zaman ve belirli fizik yasalarına bağlısınız. Buna göre düşünmeniz lazım.

Anne karnındaki bir bebeğin dışarıdaki oksijenden haberi var mı?

Ya da yemek içmekten ?

İşte biz anne karnındaki bir bebeğiz. İçerdeki yasalara göre yorumlar yapabiliyoruz. Dış dünya dan haberimiz yok. Ölünce (doğunca) anlayacağız.
Fizik yasaları dediğin şey bilimin yaşadığımız dünyayı anlamamız için kendi koyduğu kurallardır. Bugün için doğru görünüyor ama doğruluğundan emin olamayız.

Evet oksijenden o bebeğinde haberi var. Annesi sayesinde soluyor, yiyor ve içiyor.

O yasa dediğin şeylerin hiç birinin din ile ilgisi yok. Kutsal kitapların hiç birinde yazmaz bu fizik kuralları.

Benim görüşüme göre dinler sadece sorgulamaktan korkan insanları kandırır. Soru sormaya başlayınca anlıyorsun.

Yani kısacası şöyle özetleyeyim. Koskoca tanrı evreni, karmaşık canlıları yaratmış. "Dur bir de insanlar kaç kadınla evlenebilir onuda söyleyeyim" mi demiş. 🤣

Benim görüşüme göre dinler sadece sorgulamaktan korkan insanları kandırır. Soru sormaya başlayınca anlıyorsun.

Bu düşünceniz tefsirle ters düşmüyor mu? Her insanın kuran ayetlerini yorumlama hakkı var. Meal olarak baktığımızda edebi bir anlatım olduğu için anlaşılmayan yerler olabiliyor ve bu yüzden bir sürü tefsir kitabı var, bana göre önce kendimiz düşünmeli ardından diğer tefsirlere bakıp düşüncemizi birleştirerek kendimize en mantıklı gelecek şekilde yorumlamalıyız. Felsefe içinde aynısını düşünüyorum. Kesin bir cevap verilemez, bu bilimde de öyledir. Bir de imamlarla, sözler köşküyle değil de din felsefesiyle ilgilenen bilinçli insanlarla tartışmanızı öneririm, imam dediğiniz paralı işçi bu dönemde. Kendi isteğiyle araştıran birçok bilgili insan mevcut, evrim ağacı forumunda veya başka yerlerde bulabilirsiniz bu insanları.

Zaten inandığım kitabı ve getirdiğini sorgulamıyor musunuz?

Bende onun üzerinden cevap veriyorum işte. Kafama göre uydurmuyorum.

Sadece 1400 yıl değil ondan öncesi de var. Daha önce gönderilen ve tahrifata uğramayan kitaplarda da bu durum böyledir.

Sözlerinizde bir mantık yok. Sadece demgaoji yapıyorsunuz. Başlangıcı olmayan ve tasarımın yaratıcısı olan bir varlığın tasarımcısı kim diye soru sorulabilir mi? Bizim fizik dünyamızın dışında diyorum. Bir mekana bağlı değil diyorum. Cevap vermek yerine bunlar üzerinde düşünün derim. Bir mekana bağlı olmamak, mekansızlık ve zamansızlık ne demek?

Siz mekan, zaman ve belirli fizik yasalarına bağlısınız. Buna göre düşünmeniz lazım.

Anne karnındaki bir bebeğin dışarıdaki oksijenden haberi var mı?

Ya da yemek içmekten ?

İşte biz anne karnındaki bir bebeğiz. İçerdeki yasalara göre yorumlar yapabiliyoruz. Dış dünya dan haberimiz yok. Ölünce (doğunca) anlayacağız.
Allah fizik yasalarının dışındaysa sen bunu hiçbir şekilde algılayamazsın, kanıtlayamazsın ve varlığından haberdar olamazsın. "Ama allah muhammede mağarasında ayet indirdi" diyebilirsin belki. Bana da ayet geliyor desem inanır mısın? Yok ay ikiye yarıldı yok su ikiye yarıldı al kanıt diyebilirsin. Bu da senin dediğin "fizik yasaları" na uymuyor. Zaten aklı başında sorgulayan insan böyle hikayelere inanmaz.

Fizik yasaları dediğin şey bilimin yaşadığımız dünyayı anlamamız için kendi koyduğu kurallardır. Bugün için doğru görünüyor ama doğruluğundan emin olamayız.

Evet oksijenden o bebeğinde haberi var. Annesi sayesinde soluyor, yiyor ve içiyor.

O yasa dediğin şeylerin hiç birinin din ile ilgisi yok. Kutsal kitapların hiç birinde yazmaz bu fizik kuralları.

Yani kısacası şöyle özetleyeyim. Koskoca tanrı evreni, karmaşık canlıları yaratmış. "Dur bir de insanlar kaç kadınla evlenebilir onuda söyleyeyim" mi demiş. 🤣

Siz daha verdiğim örnekleri anlamıyorsunuz ki, (böyle yazınca da sadece anlamıyorsunuz yazıyorsun diyorlar, işte bakın şekil A, sizce anlamış mı?)

Siz fizik yasalarına bağlısınız, ona göre düşünün diyorum. Siz bana fizik yasalarını anlatıyorsunuz. Diyorum ki anne karnındaki bebeğin dışarıdaki oksijenden haberi yok. Yemekten içmekten haberi yok. Siz diyorsunuz ki annesi sayesinde soluyor, yiyor içiyor.

Siz sadece kendinizi sorgulayan mı sanıyorsunuz?

Yazık gerçekten...

İster inan ister inanma. Ben şahsen inanıyorum. Tanrı olmasa evren nasıl var olacaktı? Hiçlikten olamaz çünkü hiçlikten bir şeyin var olması fizik kurallarına aykırıdır.

Bu sorular eskilerde kalmıştır diye düşünüyordum. Baksanıza hala soranlar varmış.
İnsanların argümanlarına laf edecek konumda değilsiniz. Zira "Şurada bir kaşık var ve bu tasarımın bir yaratıcısı var. İnsan da var o zaman onun da yaratıcısı olmak zorundadır." tarzında argüman üretiyorsunuz.

Hatalar ve gereksizlikler neye ve kime göre?

Ortada bir resim var sen diyorsun ki şuralarda bu renk boyanın kullanılmaması gerekirdi vs.

Onu eleştirmen için ressam olman lazım. Boyasına takılıp ortada inkar edilemeyen bir resim gerçeğini atlamaman lazım.

Bilim sanki her şeyi çözmüş çözülmeye muhtaç hiç bir şey kalmamış gibi düşünüyorsunuz.
Bilim her şeyi çözmüştür diye bir şey demedim, konuyu başka yerlere çekerek saptırmayın. Bunun haricinde olayı öznelliğe çekmişsiniz ancak insan; tasarımı sebebiyle ağrı çekiyorsa bu hatalı bir tasarımdır, bel ağrılarının sebebini araştırabilirsiniz. Eğer ben "İnsanın 2 kolu var, 3 kolu olmalıymış." dersem dediğiniz cevabı verebilirsiniz ancak şu anda oldukça saçma bir cevap.

İster inan ister inanma. Ben şahsen inanıyorum. Tanrı olmasa evren nasıl var olacaktı? Hiçlikten olamaz çünkü hiçlikten bir şeyin var olması fizik kurallarına aykırıdır.
Bu konuda sizi daha önceden düzeltmiştim, tekrardan aynı hataya düşüyorsunuz. Fizikçiler öyle bir şey söylemiyor.

Siz daha verdiğim örnekleri anlamıyorsunuz ki, (böyle yazınca da sadece anlamıyorsunuz yazıyorsun diyorlar, işte bakın şekil A, sizce anlamış mı?)

Siz fizik yasalarına bağlısınız, ona göre düşünün diyorum. Siz bana fizik yasalarını anlatıyorsunuz. Diyorum ki anne karnındaki bebeğin dışarıdaki oksijenden haberi yok. Yemekten içmekten haberi yok. Siz diyorsunuz ki annesi sayesinde soluyor, yiyor içiyor.

Siz sadece kendinizi sorgulayan mı sanıyorsunuz?

Yazık gerçekten...
Dostum ne kadar boş yapıyorsun. Kendi söylediğin şeylere cevap verdim. Neyi sorguladın ki şu zamana kadar da insanların sorgulamasına laf ediyorsun? Konuştuğun konular hakkında bile bir fikrin yok. Sadece alışagelmiş öğretilerin üzerinden bilgisizce konuşuyorsun? Oksijenden haberi olmak ne demek? Yemek, içmekten haberi olmak ne demek? Boş boş tanımlamalar yapıp, içini dolu göstermeye çalışmaktan başka bir şey yapmıyorsun.

Sen sadece kendin sorgulayıp bu soruya cevap bulduğunu mu sanıyorsun?

Yazık gerçekten.

O zaman tanrı nasıl var oldu?

Dostum ne kadar boş yapıyorsun. Kendi söylediğin şeylere cevap verdim. Neyi sorguladın ki şu zamana kadar da insanların sorgulamasına laf ediyorsun? Konuştuğun konular hakkında bile bir fikrin yok. Sadece alışagelmiş öğretilerin üzerinden bilgisizce konuşuyorsun? Oksijenden haberi olmak ne demek? Yemek, içmekten haberi olmak ne demek? Boş boş tanımlamalar yapıp, içini dolu göstermeye çalışmaktan başka bir şey yapmıyorsun.

Sen sadece kendin sorgulayıp bu soruya cevap bulduğunu mu sanıyorsun?

Yazık gerçekten.

O zaman tanrı nasıl var oldu?
Tanrı, zamanın ötesinde çünkü. Aklımız alamaz zamanın ötesine. Tanrı, evreni yarattı.
Tanrı hep vardı. (Bunlar benim şahsi düşüncem).

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı