Ortada bir tasarım vardır ve bu tasarımın bir yaratıcısı olmalıdır diye bir yargıda bulundunuz. Ben tasarımda hataların olduğunu bu sebeple tasarımın bir tanrı ürünü olmadığını söyledim. Siz bunu reddettiniz. Sonra ben buna bir örnek verdim. Şimdi de böyle bir hata var diye tasarımı yok mu kabul ediyorsun diyorsun. Gerçekten inanılmaz bir örneksin.
Omurga yapımızdan dolayı bel ağrıları çekiyorsak bu yapı kusurludur. Akabinde bir tanrı ürünü olamaz. Daha da fazla cevaplarınıza mesaj vermeyeceğim, bu mesajdan sonra da sizi engelliyorum. Gerçekten herkesle her şey tartışılmıyor. Önerim, kendinizi daha da küçük düşürmemek için bu tür konularda ortaya çıkmamanız.
Ortada bir tasarım varsa bunu tasarlayan bir varlık elbet vardır. Bunun tersini düşünmek mantık aczidir. Sözlerimi çarpıtmayın. Orada size açıklama da yapıyorum. Hata var diyorsunuz kime göre neye göre hata diyorum. Size göre bilimin hata olarak gördüğü şey belki de yapılabilecek en mantıklı tasarımdır. Belki 50 yıl sonra bir nedenle anlayacaksınız. Yani hata gördüğünüz belki de hata değildir. Hata varsayımından çıkarak, şaheser boyutundaki tasarımı görmezden gelmeyin onu yok saymayın diyorum.
İnsanlar hasta da olur. Ne diyelim yani hasta olmamız bir yaratıcı tarafından yaratılmadığımızı ıspatlar? Akıllı bir varlık tarafından yaratıldıysak hasta da olmamamız mı gerekir? Allah insnaı yaratmış ama kainatta yasaları da yaratmış virüsü var bakterisi var var oğlu var. Hasta olmamız, tasarıma sahip olduğumuzu mu yalanlar ?
Dediğiniz gibi herkesle tartışılmıyor.
Öncelikle bir bakteri örneğinden bahsetmişsiniz ancak bahsettiğiniz bakteri örneği "Bakteri vardır ancak göremiyoruz." ise oldukça saçma bir örnektir haberiniz olsun. Bunun sebebi bakteriyi inceleme, gözlemleme imkanımız vardır.
Bakteri vardır göremiyoruz değil. Bakterinin durumuyla insanın durumunu karşılaştırıyoruz Örnekte ne denilmek isteniyor bunu anlamıyorsunuz sonra ahkam kesiyorsunuz. Anlamayan cahil tarafta biz oluyoruz. İyimiş.
Ancak Allah konusu böyle değildir. Allah, İslam'ın tanrısıdır ve bu dinin kaynağı Kur'an ve hadislerdir. Allah'ın varlığı ve yokluğu üzerine olan tartışmalarda bu kaynakları kullanabilir ve bir sonuca varmaya çalışabiliriz. Şayet İslam'da tek bir hata, mantıksız bir durum mevcutsa bu din tanrı eseridir diyemeyiz ve Allah yoktur sonucuna varabiliriz.
İşte hata mantıksızlık neye göre kime göre senin hata olarak algıladığının belki mantıklı bir açıklaması var ve onu anlayamıyor, algılayamıyorsun. Ya da tam tersi doğru olarak algıladığın bir bilgi var ama gerçekte yanlış? olamaz mı?
Örnek ;
Haşa Allah kaldıramayacağı taşı yaratabilir mi diye bir düşünce içine giriyorsunuz kendi beğendiğiniz aklınızla ve bunu bir müslümana soruyorsunuz. Müslüman buna cevap veremiyor. Bak cevap veremedi deyip ateist oluyorsunuz (misal).
Mantık bu mu?
Kuran, Allah mekansızdır, zamansızdır der. Ama karşılaştırdığınız taş bir mekana sahiptir. Kaldırmayacağı diyerek te ona bir boyut kütle yüklersiniz. Şimdi bu karşılaştırma mantıklı mı?
Ne ile neyi karşılaştırıyorsunuz. Bu soruyu sormanın sonsuz bir sayıdan daha büyük sayı olabilir mi? Okyanusa bir bardak su döksem okyanusu ıslatmış olur muyum sorularından ne farkı var?
Bizim demek istediğimiz budur. Bu kadar anlatıyoruz anlatıyoruz. Aradan zaman geçiyor farklı bir ateist düşünceye sahip biri çıkıyor alaycı alaycı soruyor. Allah kaldıramayacağı taşı yaratabilir mi? Siz olsanız buna ne dersiniz?
Düşünüp düşünmemek, anlamak isteyip istememek size kalmış. Gerçeği elbet herkes anlayacak, ya dünya da ya da ahirette...