Sürprizbozan Tartışma: God of War Ragnarök

Bu konuda spoiler olduğundan sürprizbozan olarak işaretlenmiştir. Spoiler olmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

469826

Hectopat
Katılım
16 Haziran 2021
Mesajlar
3.216
Makaleler
16
Çözümler
2
Bu konu, oyun hakkındaki görüşlerimi bildirdiğim incelememin bulunduğu ve oyunu oynamış/izlemiş kişilerin oyun hakkındaki görüşlerini spoiler vesaire takılmadan tartıştığı bir konudur. Eğer oyunu bitirmediyseniz veya henüz oynamadıysanız, aşağıya inmeyin. Oynama hevesiniz kaçarsa sorumluluk kabul edilmemektedir. Uyarıldınız. Aşağısı spoiler kazanı.

Oyunu oynama fırsatı edinmiş arkadaşlar, beğendiniz mi? Sizce yılın en iyi oyunlarından biri mi? Yoksa önceki oyunun kopyasından mı ibaret?

Şahsen ben çok beğendim, Elden Ring 5-10 saatten fazla oynamadım, o da çok güzeldi ama bitirmediğimden karşılaştırma yapmam mantıklı olmaz. Ama bu sene çıkan oyunlar arasında oynadığım en iyisi GOW: Ragnarök. Yakında Elden Ring’e devam edeceğim, belki bitince fikrim değişir…

Bence bu oyuna öncekinin aynısı diyen bir kişi ya Ragnarök oynamamıştır, ya da 2018 GOW oynamamıştır. Yoksa buna aynı demek akıl karı değil. Sırf grafikler ve animasyonlar benzer diye bu eleştiri yapılması mantıksız. Önceki oyun 4 sene önce değil de bu sene çıkmış olsa grafiklere bence kimse kötü demezdi, eskisinin grafiklerini görünce insanların yenisinden beklentisi farklı oluyor demekki. Grafiksel sıçramayı yapamamasının sebebi de eski konsollara da gelmesi. Eğer PS5 sahibi biri olsaydım sırf bu yüzden elime geçen oyunun daha eski teknolojilere sahip olduğunu bilmek çok sinirimi bozardı ama PS4’den oynadım. Teşekkürler Sony, sayende 10 yıllık makinadan taş gibi oyun oynadım. Grafik konusundan çıkıp oynanışa gelirsek, spoiler vermeden söyleyebileceğim şey, harika. Silahlarda kullanabildiğimiz elementler sayesinde yeni hamleler ve kombolar yapabiliyoruz, bazı düşmanların direnci oluyor vs. kısaca ben çok beğendim. Eski oyunda eksik bulduğum yerleri kapatmışlar. Ekstra olarak, ve spoiler kısımları devreye giriyor. Aman dikkat.
Kratos’un yeni mızrağını ilk aldığımda çok heyecanlanmıştım ama nedense kullanınca hayal kırıklığına uğradım. Balta ve kılıçlardaki derinlik maalesef yok, farklı tuş kombinasyonlarıyla yapabildiğiniz birbiriyle senkronize kombolar vs. yok. Biraz daha kullandıkça hoşuma gitti ama bir balta ve kılıç değil bence, genellikle bulmacalarda kullandım, bu konuda kullanımı da güzel olmuş. Bazı yerleri mızrakla patlatıp geçmek veya mızrağı atıp üstünden zıplamak falan iyi olmuş. Dövüşlerse nadiren kullansam da öncelikli tercihim olmadı, önceki oyunda da kılıçlar pek hoşuma gitmemişti, bunda beğendim. Belkide üzerinden zaman geçmesi gerekiyordur ama eksi değil benim için, en kötü ihtimalle ekstra silah. Yenilik ve çeşitlilik iyidir.

Başta hoşuma giden ama sonrasınsa memnuniyetimi yavaş yavaş kaybettiğim bir başka konu ise Atreus’un oynanabilir olduğu kısımlar. Başta çok hoşuma gitmişti, Kratos’a göre daha hızlı ve atik karakter ve yayını kılıç gibi kullanabilmesi vs. hoşuma gitmişti ama zaman geçtikçe yeni yetenekler yeterli gelmedi, zaten oyunun büyük bölümünü kaplamadığından problem değil. Böyle dediğimden dolayı beğenmemişim gibi anlaşılmasın. Güzel, kısa aralıklarla oynayınca arada bir değişiklik açısından iyi oluyor ama saatlerce oynadığımız kısımlarda bayıyor, bir ara o kadar uzun sürdü ki Kratos’a geçince hamleleri unutmaktan korktum. Hikaye kısmınsa bahsederiz.

Bunlardan biri de boss savaşları. Eski oyundaki tekrar eden mini bosslardan ve 3 tane olan benzersiz boss savaşları hayal kırıklığına uğratmıştı. Yeni oyun bu mitolojideki son oyun olduğundan boss savaşlarından ümitliydim, beklediğimi hatta fazlasını aldım. Mini bossların sayısı önemli ölçüde artmış, yine tekrar ettikleri oluyor ama eski oyundaki kafasına çıktığımız yaratık gibi değil çok şükür. Epik boss savaşlarının az olduğunu söyleyenler duydum ama onlar da gayet yeterli geldi bana. Düşman çeşitliliği baya baya artmış, çok güzel.

Yan görevler eski oyunda çok bulaşmamıştım, kötü değillerdi ama teşvik olmuyordum. Şimdi ise yan görevler mükemmel olmuş, bazıları yine dandik ama asla kötü değil. Hatta şöyle ufak bir tüyo, eğer görevi alırken mavi renkli bir ruh konuşuyorsa o göreve bulaşmayabilirsiniz. Üst düzey değiller genelde. Ama bazıları gerek sunum, gerek içerik gerek de sonunda sunduğu boss savaşı ve verdiği ödüllerle mükemmel. Ana hikayede ne olacağını deli gibi merak etmeme rağmen yan görevlere karşı koyamayıp yaparken bir yandan da “Allahım umarım daha görev yoktur.” diyordum, kaliteli olduklarından yapmadan geçmek oyuna haksızlıkmış gibi geliyordu ama ana hikayeyi de çok merak ediyordum. En son bu hissi RDR2’de yaşadım.

Oyundaki ara diyaloglara da ayrı parantez açmak gerek bence, çok ince ve zekice konulmuş diyaloglar var. Eski God od War’ları oynamış insanlar için.

Kratos ve Mimir’in seyahat ederken Yunanistan günleri hakkında yaptıkları sohbetler, Freya ve Kratos’un Freya’yı özgür bırakmak için birlikte çıktıkları yolda Kratos’un Freya’yı teselli etmek için yaptığı konuşmalar. Örnekler çoğalır…

Ana hikayemiz ise, SPOİLER!
Bazı noktalarda hayal kırıklığı, bazı noktalarda beklentimin bile üstünde. Öncelikle benim kafamda kurduğum hikaye biraz daha kötü bir sonla bitiyordu, her ne kadar böyle bir riske girmeyeceklerini tahmin etsem de bir ümit beklemiştim.

Benim kafamdaki hikaye detaya girmeden Odin ile olan savaşta Kratos ölür, sonra Atreus da mecburiyetten Odin’in öğrencisi olur. Odin dışında tüm tanrılar neredeyse ölmüştür vs. Fırsatını bulunca da Atreus bu diyarlardan kaçar ve Mısır’a gider. Ancak önümüzdeki oyun Atreus ile olan maceraları değil Kratos’un buraya nasıl geldiğini ve Faye ile vs. tanışmasını anlatan bir ara oyun tarzında bir şey olmasını ummuştum ama olmadı. Ama Kratos’un geçmişini anlatan oyun hala olabilir, gerçekten çok istiyorum. Tüm geçmişini araya sıkıştırdıkları üç beş sinematik ile geçiştirmedikleri için mutluyum, bir ihtimal olabilir.

Atreus’un rüyaya girip Angrboda ile konuşması, gezmesi kısımları çok anlamsız uzundu. Hiç beğenmedim oyundan soğutuyordu, başta taş çatlasın yarım saat sürer rüya sonuçta demiştim ama sonra kız gel malzeme toplayalım dediğinde dedim “Geçmiş olsun 3 saat buradayız”. Yani ben Odin’le Thor’la ne olacak düşünüyorum; Tyr gelmiş vesaire o arada gelip seninle meyve mi toplayayım, tempo değişikliği iyidir de bu kadar uzun sürmesi kötü olmuş. Oynadığımız karakter de Kratos olmayınca Atreus’la bu kadar süre oynamak biraz canımı sıktı. Zaten kıza da sinir oldum her gördüğümde sinirim bozuluyor, muhtemelen ileride Atreus’un sevgilisi olacak olması da ayrıca canımı sıkıyor. İdare edeceğiz artık.

Onun dışında hikaye çok hoşuma gitti, arada bazı böyle saçma olaylar var yine ama genel hatlarıyla bakınca aklımda güzel yer etti diyebilirim.

Müzikler, önceki God of War’da eksik bulduğum olaylardan biriydi. Eski oyunlardaki kadar epik müzik beklentim olmasa da ona rağmen hayal kırıklığıydı. Aklımda kalan 1 tane müzik vardı, onun dışındakiler zaten atmosferi güçlendirmek için arkaya verilmiş melodiler gibiydi. Bu oyunda çeşitlilik yüksek, epik müzik de var. Gayet yeterli, çeşitli ve güzel müzikler var.

Başta bu kadar uzun yazmayıp genel olarak insanların tartışacağı bir konu yapacaktım ama fena kaptırdım inceleme gibi bir şey oldu galiba, sizler nasıl buldunuz? Beğendiğiniz, beğenmediğiniz yerler nereler?
Baya bir yeri atlamış olmam muhtemel ama bu kadarı yeterli, kalanı tartışırız zaten.
Elim yoruldu, görüşmek üzere.
 
Oynayamıyorum maalesef ama boss savaşları kötü demişlerdi doğru mu?
Eski oyundaki tekrar eden mini bosslardan ve 3 tane olan benzersiz boss savaşları hayal kırıklığına uğratmıştı. Yeni oyun bu mitolojideki son oyun olduğundan boss savaşlarından ümitliydim, beklediğimi hatta fazlasını aldım. Mini bossların sayısı önemli ölçüde artmış, yine tekrar ettikleri oluyor ama eski oyundaki kafasına çıktığımız yaratık gibi değil çok şükür. Epik boss savaşlarının az olduğunu söyleyenler duydum ama onlar da gayet yeterli geldi bana. Düşman çeşitliliği baya baya artmış, çok güzel.
 
Sizin de belirttiğiniz gibi Atreus'un rüya kısmı beni aşırı bunalttı, izlediğim için geçme şansım vardı neyse ki :) Oyunun onun dışındaki eksikliklerini "Yediğim en güzel yemeğin içinden kıl çıktı." şeklinde değerlendiriyorum. Kamera açısı olsun, Atreus ve Kratos arasındaki geçiş olsun her şeyiyle önceki oyunun üstüne katmış bir oyun. Sadece ana karakterin başına iş açan ve oyuncuyu gıcık eden yan karakter klişesini kullanmalarını istemezdim. Geçen oyunda Atreus tanrı olduğunu öğrendikten sonra 1-2 saatlik böyle bir sekans vardı ancak bir anlamı vardı, bu oyunda Atreus oyunun başından beri hep gıcık. Nedeni ne? Ergenliğe girmiş olması... Tabii en son yine aklı başına geliyor ama ben yine de rahatsız oldum. İlk oyunun hikayesi bende daha büyük bir etki bıraksa da bu oyunun da hikayesinin kötü olduğunu söyleyemem. Ki hikaye sunumu konusunda kendilerini geliştirmişler bile. Odin'in boss fight'ı olmasaymış daha mantıklı bir karar olabilirmiş, daha çok manipülasyonlarıyla öne çıkan bir karakterdi zaten. Maske ve yarık olayına bir son koymak için yaptıklarını tahmin ediyorum ama böyle de sade olmasaymış keşke. Ara sahne sayısı az, dolayısıyla epikliği Thor'unkine göre zayıf kalmış. Benim oyun hakkındaki kısaca düşüncelerim böyle.
 
Elden Ring'den bir tık daha üste koyarım GoW'u. Bence yılın oyunu ödülünü de almalı. Çoğu filmden kaliteli senaryo ve aksiyon sahneleri var oyunda. Ah bir de Elden Ring'de hikaye anlatımı olsa var ya.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
God of War (2018) ile Ragnarök'u yan yana koyunca 2018 prototip gibi kalıyor. Oynanış gerçekten çok derinleşmiş ve yan görevlerde bile daha önce görmediğiniz bosslarla karşılaşıyorsunuz. Yetenek ağacı da çok detaylı. Mızrak dediğiniz gibi çok derin değildi ancak gayet kullanışlı geldi bana. Atreus'u ilk kontrol ettiğimizde bu kısımların çok sıkıcı geçeceğini söylemiştim ama Atreus ile oynadığımız kısımlar da çeşitli ve eğlenceliydi. Hikayenin kilit kısımları da bu kısımlarda yoğunluktaydı. Belirttiğim gibi boss savaşları çeşitli olsa da epik savaş sahnesi konusunda Odin ve Thor dışında etkileyici -ki bunlar da önceki oyundakiler kadar büyüleyici değildi- yan görevler ve keşif gerçekten keyifli. Ana senaryoyu bitirmeme rağmen oyunda hala her yerde yeni içeriklerle karşılaşıyorum. Hikaye konusunda ise God of War (2018)'e göre çok daha uzun ve detaylı hikayesi var. Genel olarak çok beğendim. Tyr'in Odin çıkıp Brok'u öldürdüğünde hayatımın şokunu yaşadım. Normalde diğer hikaye içerikli yapımlarda bu tür olaylar çok önceden tahmin edilir ancak bunda hiç öyle olmadı. Olumsuz kısımlar ise Angroboda -yanlış yazıyor olabilirim- çok zorlama ve boş bir karakter olarak gördüm. Hikayede Angroboda kadar yer kaplamayan Thrud bile çok daha etkiledi beni. Olumsuz bulduğum başka bir kısım ise Thor'la yaptığımız son savaşta Thor biraz hızlı ikna oldu gibime geldi. Bu iki kısım dışında muazzam olduğu için oynadığım hikayesi en iyi olan oyunlardan biri oldu. grafik ve teknik konulara gelecek olursam ben oyunu PS5 performans modunda ve kalite modunda da deneyimledim. Genel olarak performans modunda oynadım. Performans modu 60 FPS oynatıyor ve grafiklerden memnun kaldım. Ancak bu konuda da bir şikayetim var. Bazı kaplamalar çok eski duruyordu. Kalite modu 30 FPS olduğu için çok tercih etmedim. Bu modda ise gerçekten grafikler ve efektler mükemmeldi. Yılın oyunu konusunda ise; God of War: Ragnarök, oynadığım en iyi 3 oyun arasına girer. Açıkçası Elden Ring'i deneyim etmedim. Ancak souls-borne oyunlar daha küçük kitlelere hitap ettiği için GOTY olacağını düşünmüyorum. God of War: Ragnarök, GOTY'yi hak eden başyapıt bana göre.
 
Son düzenleme:
God of War (2018) ile Ragnarök'u yan yana koyunca 2018 prototip gibi kalıyor. Oynanış gerçekten çok derinleşmiş ve yan görevlerde bile daha önce görmediğiniz bosslarla karşılaşıyorsunuz. Yetenek ağacı da çok detaylı. Mızrak dediğiniz gibi çok derin değildi ancak gayet kullanışlı geldi bana. Atreus'u ilk kontrol ettiğimizde bu kısımların çok sıkıcı geçeceğini söylemiştim ama Atreus ile oynadığımız kısımlar da çeşitli ve eğlenceliydi. Hikayenin kilit kısımları da bu kısımlarda yoğunluktaydı. Belirttiğim gibi boss savaşları çeşitli olsa da epik savaş sahnesi konusunda Odin ve Thor dışında etkileyici -ki bunlar da önceki oyundakiler kadar büyüleyici değildi- yan görevler ve keşif gerçekten keyifli. Ana senaryoyu bitirmeme rağmen oyunda hala her yerde yeni içeriklerle karşılaşıyorum. Hikaye konusunda ise God of War (2018)'e göre çok daha uzun ve detaylı hikayesi var. Genel olarak çok beğendim. Tyr'in Odin çıkıp Brok'u öldürdüğünde hayatımın şokunu yaşadım. Normalde diğer hikaye içerikli yapımlarda bu tür olaylar çok önceden tahmin edilir ancak bunda hiç öyle olmadı. Olumsuz kısımlar ise Angroboda -yanlış yazıyor olabilirim- çok zorlama ve boş bir karakter olarak gördüm. Hikayede Angroboda kadar yer kaplamayan Thrud bile çok daha etkiledi beni. Olumsuz bulduğum başka bir kısım ise Thor'la yaptığımız son savaşta Thor biraz hızlı ikna oldu gibime geldi. Bu iki kısım dışında muazzam olduğu için oynadığım hikayesi en iyi olan oyunlardan biri oldu. grafik ve teknik konulara gelecek olursam ben oyunu PS5 performans modunda ve kalite modunda da deneyimledim. Genel olarak performans modunda oynadım. Performans modu 60 FPS oynatıyor ve grafiklerden memnun kaldım. Ancak bu konuda da bir şikayetim var. Bazı kaplamalar çok eski duruyordu. Kalite modu 30 FPS olduğu için çok tercih etmedim. Bu modda ise gerçekten grafikler ve efektler mükemmeldi. Yılın oyunu konusunda ise; God of War: Ragnarök, oynadığım en iyi 3 oyun arasına girer. Açıkçası Elden Ring'i deneyim etmedim. Ancak souls-borne oyunlar daha küçük kitlelere hitap ettiği için GOTY olacağını düşünmüyorum. God of War: Ragnarök, GOTY'yi hak eden başyapıt bana göre.
Evet evet, unuttum eklemeyi ama Brok reisin ölümü gerçekten derinden sarstı beni. Öleceğini hiç düşünmezdim, hatta Atreus ölse daha az üzülürdüm muhtemelen. Tyr'in de Odin çıkması en büyük ters köşelerden biriydi. Mekanı cennet olsun Brok reisin, dünyayı kurtardı. Ama gönül isterdi ki Sindri ölsün onun yerine. Sindri'ye zaten gıcık kapıyordum öldükten sonra girdiği saçma sapan triplerle daha çok sinirimi bozdu, en azından yanında Brok varken biraz daha çekiliyordu Sindri. Neyse sağlık olsun, Thor savaşı konusunda bana normal geldi çünkü Thor o savaştan öncesinde de kafası karışıktı bu konuda, Odin'in ona yaptığı muamele ve genel olarak verdiği kararlardan hoşnut değildi. Zaten kimse onunla konuşmasa da kendiliğinden ikna olabilirdi gibi.
 
Birçok kişi için God of War (2018)’in hikayesinin devamının daha iyi ve daha derin bir şekilde sunuluyor olması ile bile alkış toplayan bir başyapıt.

Bu devam oyununda daha iyi ve daha derin bir hikayenin sunuluyor olmasının yanı sıra diyarlar tam bir görsel şölen haline getirilmiş, halihazırda iyi olan Kratos’un mekaniklerinde ufak değişiklikler yapılmış, mızrak gibi yeni kullanılabilen eşyaların yanı sıra Atreus karakteri için bir oynanabilir mekanik ve mekanik ağacı eklenmiş, yaratık ve düşmanlarda çeşitliliğe gidilmiş.

God of War: Ragnarök ile yine SIE Santa Monica Studio ağır bir yükü sorunsuz bir şekilde kaldırdı.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Oyun 2-3 yıl sonra PC'ye geldiğinde ön sipariş geçmeyi düşünüyorum. Türkiye ekonomisini düşünürsek PC'ye de 700TL'den çıkarsa alınır mı?
 
Oyun 2-3 yıl sonra PC'ye geldiğinde ön sipariş geçmeyi düşünüyorum. Türkiye ekonomisini düşünürsek PC'ye de 700TL'den çıkarsa alınır mı?
O zamanki maaşları, harçlıkları düşünmek lazım. Şu andan bakınca eğer CD'li olup takas edebilsen (ben öyle yaptım) alınır ama 700 lira vermek şu an bakınca mantıksız ama çıktığı zaman belki az para gelecek. Belli olmaz, türkiye ekonomisi.

Birçok kişi için God of War (2018)’in hikayesinin devamının daha iyi ve daha derin bir şekilde sunuluyor olması ile bile alkış toplayan bir başyapıt.

Bu devam oyununda daha iyi ve daha derin bir hikayenin sunuluyor olmasının yanı sıra diyarlar tam bir görsel şölen haline getirilmiş, halihazırda iyi olan Kratos’un mekaniklerinde ufak değişiklikler yapılmış, mızrak gibi yeni kullanılabilen eşyaların yanı sıra Atreus karakteri için bir oynanabilir mekanik ve mekanik ağacı eklenmiş, yaratık ve düşmanlarda çeşitliliğe gidilmiş.

God of War: Ragnarök ile yine SIE Santa Monica Studio ağır bir yükü sorunsuz bir şekilde kaldırdı.
Spoiler içine alırsanız daha iyi olabilir.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı