Technopat Ofisi Hangi Ekran Kartını Tercih Ediyor

Keyifli bir sohbet olmuş, muhabbetiniz bol olsun. Sonuna kadar izledim. NVIDIA'nın bu kadar olumlu sebepleri varken heyecan aramanında lüzumu yok diye düşünüyorum. Reklamı şuyu buyu beni ilgilendirmiyor. RTX bir ekran kartını kullanıp tekrar değişikliğe gittiğimde RTX tercih ediyorsam kartımdan memnunum demektir.

Ofisin çoğunluğunun da "NVIDIA, çünkü DLSS/RT/PT/Cuda vb" dedikten sonra 3060 Ti / 2070 Super kullanması biraz komik bir durum.

Burayı tam dikkat etmemişim. Böyle bir durum var ise cidden üzücü.

İşte, bu ve buna benzer örnekler insanları yanlış ve algı yönlendirmeye sebep verebiliyor.

Beni bu arada şu ana kadar en çok tatmin eden cevap Emin Çıtak'ın cevabıydı, olayla alakalı çok bilgisi yok büyük ihtimal ancak sadece DLSS deyip gitmedi, sürücü sorunundan bahsetti.

Sürücülerin gelme sıklığında biraz saçmalamış sadece. Tabii söylediği kartın döneminde sürücüler hangi sıklıkta geliyordu bilemem ama güncel NVIDIA ile de kıyasladığı için şunu söyleme gereği duydum; AMD'nin de çorap söküğü gibi sürücü çıkarttığı dönemler oldu. Sürekli sürücü gelmesi de iyi bir şey değil geç gelmesi de. Önemli olan sürücünün olabildiğince sorunsuz ve kaliteli gelmesi. AMD'nin bir dönem her haftada bir sürücü çıkarttığı zamanlar sürekli bir sorun oluyordu, ondan sonra sürücüler yavaş yavaş gelmeye başladığında birçok sorun da yavaş yavaş çözülmeye başlamıştı. Yani yok bu kartın sürücüsü hızlı geliyor dur ben bunu tercih edeyim öyle bir şey yok.

Burayı tam dikkat etmemişim. Böyle bir durum var ise cidden üzücü.

İşte, bu ve buna benzer örnekler insanları yanlış ve algı yönlendirmeye sebep verebiliyor.
RTX 20 serisine RTX 2070 mobil ile giriş yapmıştım. Muhtemelen masaüstü RTX 2060 gücüne yakın bir güç sergiliyordu. Ancak kartın RT performansı çok kötüydü. Kartı sadece saf performansı için kullanıyordum, RT çekirdekleri sadece spec sayfasına yazılmış olmak için vardı.

Sonra RTX 3060 mobile geçtim ve o kartın da masaüstü versiyonundan hallice kırpılmış 6GB olarak geldiğini fark ettiğimde iş işten çoktan geçmişti. O kartın da zaten RT/DLSS performansı pek iç açıcı değildi. 6 ay kadar kullandıktan sonra laptopu satmıştım.

Hemen arkasından RTX 3080Ti mobile geçiş yaptım. İşte asıl yükseltmeyi burada fark ettim. Çünkü kartın hem RT hem de DLSS olarak gösterdiği performans ''ben iş yapıyorum'' diyordu.

Sürücülerin gelme sıklığında biraz saçmalamış sadece. Tabii söylediği kartın döneminde sürücüler hangi sıklıkta geliyordu bilemem ama güncel NVIDIA ile de kıyasladığı için şunu söyleme gereği duydum; AMD'nin de çorap söküğü gibi sürücü çıkarttığı dönemler oldu. Sürekli sürücü gelmesi de iyi bir şey değil geç gelmesi de. Önemli olan sürücünün sorunsuz ve kaliteli gelmesi. AMD'nin bir dönem her haftada bir sürücü çıkarttığı zamanlar sürekli bir sorun oluyordu, ondan sonra sürücüler yavaş yavaş gelmeye başladığında birçok sorun da yavaş yavaş çözülmeye başlamıştı.

Gelen güncellemelerin coğu zaten oyun desteği oluyor. Bazen hata güncellemeleri vs.

Bu aynısı NVIDIA tarafında da var. Ne yani 1 ayda 10 tane güncelleme gelse AMD çalışıyor mu olacak.

RTX 20 serisine RTX 2070 mobil ile giriş yapmıştım. Muhtemelen masaüstü RTX 2060 gücüne yakın bir güç sergiliyordu. Ancak kartın RT performansı çok kötüydü. Kartı sadece saf performansı için kullanıyordum, RT çekirdekleri sadece Spec sayfasına yazılmış olmak için vardı.

Sonra RTX 3060 Mobile geçtim ve o kartın da masaüstü versiyonundan hallice kırpılmış 6 GB olarak geldiğini fark ettiğimde iş işten çoktan geçmişti. O kartın da zaten RT/DLSS performansı pek iç açıcı değildi. 6 ay kadar kullandıktan sonra laptopu satmıştım.

Hemen arkasından RTX 3080 Ti Mobile geçiş yaptım. İşte asıl yükseltmeyi burada fark ettim. Çünkü kartın hem RT hem de DLSS olarak gösterdiği performans "ben iş yapıyorum" diyordu.

Yine de FPS'yi çok düşüren bir teknoloji. Bence biraz daha pişmesi lazım. 2 jenarasyon geçse bence düzelir.

Ben RT açıyor isem ve benim kartım bu teknolojiyi yapan bir firma ise, ben bu özelliği açtığım zaman FPS düşmesi istemem açıkçası. En azından RTX 4000 serisi ile bu aza indi.

Şu şekilde olursa olay bitmiştir. Mesela ben 150 FPS alıyorsam RT ultraya aldığım zaman o 150 FPS yine 150 FPS kalacak. Bunun olması için de 1-2 jenarasyon geçmesi şart.

Belki DLSS 4 DLSS 5 teknolojilerinde bunun üzerine yeni bir şey çıkarırlar.

Yani RTX 20 - 30 Serisinde RT olsa ne yazar FPS değerini yere çekip DLSS 3 veya FG gibi teknoloji olmadıktan sonra.

Bu arada RTX 30 ile RX 6000 serisi arasında RT bakımından fark bayağı var. Ama dediğim gibi amaçın hiç FPS kaybettirmemesi bence çok iyi olur.

Akıcı olan oyunumdan kısmamış olurum.

Açıkcası RT açan insan illa vardır sonuçta bu özelliğe de para veriyor ancak, benim hiçbir zaman dikkatimi çekmedi.

Şuan RTX 4090 kullansam inan ki RT özelliğini açmam.

Son düzenleme:
Açıkcası RT açan insan illa vardır sonuçta bu özelliğe de para veriyor ancak, benim hiçbir zaman dikkatimi çekmedi ve çekmeyecek.

Şuan RTX 4090 kullansam inan ki RT özelliğini açmam.
RT 4090'da performansa aşırı derece olumsuz yansımıyor aslında.

Ben de tam tersi, DLSS açmayı sevmiyorum. DLSS açtığım zaman, çözünürlüğü düşürüp fake kareler ile kendimi kandırdığımı hissediyorum, ki dikkatli bakılınca bazı oyunlarda bu kendini belli ediyor. Last of Us'ta sabit dururken DLSS açıp 2560x1440 native çözünürlükten 4K'ya DLSS ile upscale edince görüntü keskinliğinin gittiğini fark ettim.

Bence bu yazılımlardan çok, her nesil daha verimli ve daha güçlü ekran kartları çıkarmaya devam etmeliler.

Bunun yerine düzgün bir şekilde neden NVIDIA tercih edersiniz diye video çekebilirlerdi. Hiç gerek yok tüm ofise aynı lafları söyletmeye.
Yav sokaktan adam toplayip sor yine ayni seyleri sayacaklar :D Ofiste ben olsam AMD diyecem cunku Linux ile daha uyumlu.

Yani bu bahsettiğin hataların aynısı karşı rakipte de var.
Ben karsilasmadim hic. AMD ile cektigim oyun videolarinin yarisi takila takila kaydolmus, NVIDIA ile cektiklerimde hic sorun yok.

RT 4090'da performansa aşırı derece olumsuz yansımıyor aslında.

Ben de tam tersi, DLSS açmayı sevmiyorum. DLSS açtığım zaman, çözünürlüğü düşürüp fake kareler ile kendimi kandırdığımı hissediyorum, ki dikkatli bakılınca bazı oyunlarda bu kendini belli ediyor. Last of Us'ta sabit dururken DLSS açıp 2560x1440 native çözünürlükten 4K'ya DLSS ile upscale edince görüntü keskinliğinin gittiğini fark ettim.

Bence bu yazılımlardan çok, her nesil daha verimli ve daha güçlü ekran kartları çıkarmaya devam etmeliler.

Yok ben onu kendi adıma konuştum. Açmam yani.

Ben karsilasmadim hiç. AMD ile cektigim oyun videolarinin yarisi takila takila kaydolmus, NVIDIA ile cektiklerimde hiç sorun yok.

Eee mesela bende hiç karşılaşmadım AMD kart ile. Bu işin sonu olmaz yani. Senin aldığın hatayı ben benim aldığım hatayı sen almayabilirsin.

NVIDIA kullanıp az sorun yaşayan var ama, hiç sorun yaşamayan yok. İlla onlarda da sorun yaşayan var.

Hiç yaşamayan olduğu kadar, yaşayan da çok.

Bunlar teknolojik ürünler illa hata olabilir.

Sürücülerin gelme sıklığında biraz saçmalamış sadece. Tabii söylediği kartın döneminde sürücüler hangi sıklıkta geliyordu bilemem ama güncel NVIDIA ile de kıyasladığı için şunu söyleme gereği duydum; AMD'nin de çorap söküğü gibi sürücü çıkarttığı dönemler oldu. Sürekli sürücü gelmesi de iyi bir şey değil geç gelmesi de. Önemli olan sürücünün olabildiğince sorunsuz ve kaliteli gelmesi. AMD'nin bir dönem her haftada bir sürücü çıkarttığı zamanlar sürekli bir sorun oluyordu, ondan sonra sürücüler yavaş yavaş gelmeye başladığında birçok sorun da yavaş yavaş çözülmeye başlamıştı. Yani yok bu kartın sürücüsü hızlı geliyor dur ben bunu tercih edeyim öyle bir şey yok.
Evet bu dedikerinizde haklısınız. Ama ben nedense NVIDIA'nın şimdiye kadarki tüm sürücü güncellemelerini yaptım. NVIDIA'nın da haftada bir yayınladığı zamanlar oldu. Hatta şimdi de 2 haftada 1 falan yayınlıyor. Sürücü konusunda 1 kez bile sıkıntı yaşadığımı hatırlamıyorum. Ya NVIDIA sürücüleri temiz çıkartıyor ya da ben şanslı adamım :D

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı