Technopat'ta konular neden bu kadar kıt?

@Shaw Dickerson onun hakkında net yorum yapamayacağım maalesef fakat forumun bu hâliyle de iş gördüğünü düşünüyorum. Sorumuzu soruyoruz, cevabımızı alıyoruz. Daha ne olsun? :D

Öyle demeyin. @Neşeli Enginar abi 40 yaşlarında, ben de 29 yaşına dayandım bakalım.
Ben 42 yaşındayım. eskisi gibi takip edemiyorum tabi bu işleri. İş, güç, çoluk çocuk derken. Arada bakıyorum, belki birine bir faydam olur diye. Ayrıntılı konulara girecek zamanım yok zaten.

@moidmo abi, hayat şartları işte. Herkes geçiminin derdinde, bir de Türkiye'de yaşıyoruz. Doğal olarak herkesin forumlara ayıracak vakti olmayabiliyor.

Emin olun, olduğunda ki ilk saniyede açacağım. Veya, hemen az sonra açıp buraya atacağım, sonuçları göreceğiz. Aslında şu konudan da anlaşılabilir, sadece 1 kişi yazdı ve 1 kişi beğendi.
Konuya bir göz gezdirdim, daha sonra ayrıntılı bakacağım. Güzel konu. Yeni bir şeyler öğrenmek isteyenler için güzel. Ama genç arkadaşlar bunlarla pek ilgilenmiyor, bu konuda da yapılabilecek bir şey yok. Siz öncülük yapın, illa öğrenmek isteyen, uğraşan birileri çıkacaktır.

Açıkçası 11 sayfayı okumadım ve söylemine katılıyorum. Forumlar google gibi kullanılmaya başlandı. Herkes direkt kendisi ile birisinin ilgilenmesini istiyor. Bir şey sorayım bana cevabı onlar versin diyor. Mesela dikkatli bakarsanız o bahsettiğiniz çoğu kategoride o kadar çok klon konu başlığı var ki insan şaşıyor. Kimse mi o konuyu açmadan bir kere google araması yapmıyor diyor insan. Kendimden örnek vermem gerekirse bir konuda takıldıysam bunu önce tüm çeşitli forum sitelerinde arar halletmeye ya da bilgi edinmeye çalışırım. İnternet forumlardan bile ibaret değil. Bugün günümüzde hayatımıza girmiş yapay zekadan bile neredeyse tüm konularda bilgi edinebiliyoruz. Ona rağmen kişi gelip çok basit bir şey için sürekli aynı konuları açıp açıp duruyor.

Tüm bunların dışında bunun olası sebeplerinden birisini internet dolayısı ile böyle platformların yaş ortalamasının hızlı bir şekilde değişmesine bağlıyorum. Bahsettiğiniz çoğu konuların yaşça küçük kişiler tarafından açıldığını düşünüyorum. Bir araştırma kültürleri yok. Bugün sorduğunu yarın unutacak kitleler. Kısaca açıkçası bunun bir çözümü yok gibi duruyor. Ceza sistemi buraya nasıl uygulanabilir bir fikrim yok ancak bahsettiğiniz problem ne zamanki forumlar googledan farklı bir hale dönüşür o zaman çözülür gibi duruyor.

Son bir not eklemek isterim. Şahsen açtıysam da hatırlamıyorum ama bugüne kadar hiç yardım konusu açmadım neredeyse. Açtığım konular genellikle rehber ya da bilgimi paylaştığım konular. Forum aktivitem ise insanlara yardım üzere konulara mesaj atmakla geçiyor. Açmamış olmamın ana sebebi ise internet üzerinde yılların getirdiği o kadar fazla bilgi birikimi var ve bu bilgiler hali hazırda beni bekliyor. Bir araştırma ile çözüme kavuşuyor hiç olmasa bilgi sahibi oluyorum.

Tamamen kitle meselesi. Eskiden çok daha iyiydi şimdi ise daha sığ hale geldi ve açılan konuların herhangi bir anlamı yok. Örnek vermem gerekirse; Salam yerken midem bulanıyor
Bu ve bunun gibi bir çok abuk konu telefonumun bildirimler sekmesinde çokça geliyor bugün gelenlerden birisi de şu anki konu ve buydu. Eski tadı niye yok diyecek olursak eskiden forum kültürü daha fazla vardı bunu şu maksatla söylüyorum eskiden sosyal medya bu kadar gelişmiş değildi ve insanlar bu tip mecralarda bilgi paylaşmayı tercih edebiliyordu bilen kişilerin de tercih yeri oluyordu. Tabi gelen kişiler de sonsuza kadar durmuyor kendimden örnek vermem gerekirse yaşın da getirdiği sorumluluklardan vakit bulamıyorsunuz bir de iyice zıvanadan çıkması ile birlikte çekilecek kahır olmadığını anlıyorsun. Çünkü hak edilen değer görülmüyor. Özellikle belli başlı modların ekranlarını yakacak derecede uzun mesai yaptıkları günler de vardı. Günde 1000 tane boş konu ile uğraşmak kolay değil.

2016'dan beri buradaydım fakat son 2-3 yıl buraya ilgimi azalttım sebebi ise açtığım konular istediğim kişilere dokunmuyor. 2016'dan beri de cevabını bulamadığım soruları burada konu olarak açtığımda net bir cevap verebilen yoktu yani buraya ben fazla geliyordum açık konuşmak gerekirse. Bir de burası daha ağır kalıyor diyebilirim yani çok yavaş ilerliyor görmesini istediğiniz kişiler görmüyor yani istediğin kişilere dokunmuyor diyebilirim güzel bir tartışma ortamı çıkmıyor açıkçası çıkarsa da aşırı nadir. Şu anda sadece buraya not almak amacıyla konu açmaktayım. Blog gibi düşünebilirsiniz inceleme yapmak istediğimde burada paylaşıyorum ve nasiplenen nasipleniyor. Açmamdaki amaç ise başka platformda cevap maksatlı direkt derlenmiş bir paragrafı link halinde atmaktır. Şu anda Discord üzerinde hızlı bir şekilde herhangi bir ek onay olmadan ban yemeden hızlı bir şekilde ortak sohbette insanlara yardımcı oluyorum onlar da bana yardımcı oluyor. Tartışmalar oluyor bilgi aktarımı hat safhada. Burada bir kişiye ulaşmak için 3 gün beklemem gerekiyor orada 1 günde onlarca kişiye bile ulaşabiliyorum. Ek olarak burada kendini kanıtlamak isteyen kişileri de çekmiyorsun. Biri sistem atıyorsa revize etmek suç olmuyor. Zaten orada sistem paylaştığım vakit çamur atılacak yer varsa atın diyorum. Çünkü birden fazla kişinin yapmış olduğu revize ile yapılacak olan sistem mükemmel hale gelebiliyor. Sadece akakçe ile tıkalı kalmıyoruz insanlar ucuza gördükleri ve akakçede listelenmemiş ürünleri de bu sistemlere ekleyebiliyorlar yani ortada bir ego savaşı dönmüyor ve bu şekilde birlikte güzel işler çıkıyor.

Neden kıt dersen kitle meselesi bu. Yani teknoloji kanalı diye her teknolojiden sorumlu olmak zorunda değil. Nasıl ki bir oyun yayıncısı bütün oyunları oynamak zorunda değilse veya sadece sohbet yayını yapan birisi siyaset konuşmak zorunda değilse bu da aynı durum. Buranın belli bir kitlesi var ve yoğunluk neredeyse orada açılan konu sayısı ve etkileşim daha fazla oluyor. Niş kalanlar oluyor işte bu sebeple. Bunun için de ayrı forum siteleri kuruluyor. Çok alakasız olacak E-Sigara forumu için ESFVape forumunda da bulunuyorum eskiden vardım sonra ara vermemle bırakıp şimdi geri ara ara giriyorum ve e-sigara deyip geçilmeyecek tarzdan nadide bilgilere ulaşmak mümkün. Çünkü olay sadece aroma vesaire değil işin elektrik kısmına da giriyorlar orada esas olay sağlık olduğu için herkes hassas ve en ince detaya kadar giriyorlar. Burada detaya giren yok bütçe ver sistem toplayalım kafası hala devam ediyor. Bir yerden sonra bıkıp da işin derinine inen çok nadir. Derinine inen de burada muhatap bulamayınca salıyor.

Son zamanlarda sadece konu açıp salıyorum diyebilirim. Açtığım konular da kendini tekrar etmeyen konulardır yani benzerlerinden 100 tane yoktur. Fakat bunların bir kısmı etkileşime girmiştir bir kısmı girmemiştir. İstediğim nokta bu olmadığı için burayı araç olarak kullanmaktayım.

Yukarıda bahsettiğiniz gibi özel ilgi alanları için açılan forumlardan biri mesela Techno-fi.net ti. Tamamen ses ve ses ekipmanlarıyla ilgilenen (odyofil veya değil) insanların takıldığı bir yerdi, yaklaşık 1 ay önce kapandı.
Bu arada Techno-fi için iyi yorum hiç işitmedim. Genelde insanlar kendi şahsi fikirlerini birbirine empoze ediyor ve düzgün cihazın yoksa seni ötekileştiriyormuş. Bu söylemi ben söylediğimde onaylayan da oldu. O sebeple beğenmediğim forum sitelerinden biri kapanmışsa da iyi olmuş çünkü manası olmayan bir yerdi.

Maalesef ki size katılıyorum. Kıt bir kitle var. Yani sadece belli konulara cevap alabiliyorsun. Mesela ben çizgi roman veya modlamayla ilgili konu açıyorum ama bir allahın kulu cevap yazmıyor. Eğer oyun tavsiyesi konusu açsaydım 10larca mesaj gelirdi.

Sistem toplamak için yardıma ihtiyaç duyan bir çok insan var çünkü bu ekonomide sistem toplarken yardım almak şart. Sistem toplamak için ya da topladığı sistemle oyun oynamak için öneri isteyen insanlar KızlarSoruyor'da mı yardım arasınlar? Tabii ki buraya gelecekler.
Her gün bu tarz şeyler için yardım arayan yüzlerce kişi varken siz buranın elit konular açtığını biraz zor görürsünüz. Ben bile sistem aradığımda ilk iş burada konu açmıştım.

Ben rehber üzerinden kullanıyorum daha çok. Rehber yaparak kitleye yardımcı olmaya çalışıyorum. Onun dışında sağlık vs. konuları pek ilgimi çekmiyor.

Mesela eskiden zevkli.org vardı, her telden konuşurdu, fakat burası teknoloji daha doğrusu PC donanımı forumu. Açıkçası donanım ve yazılım sevdiğim şeyler. Çünkü gerçek hayatta bunlarla ilgilenen kişilerle denk gelmesi de zor denk gelsen bile gerçekten bilgili insan bulamıyorsunuz fakat bu forum bu insanları bir araya getiriyor. Kimisi kasa tier list yapıyor, kimi rehber yapıyor benim gibi, bir başkası deneyimlerini paylaşıyor. Bu sebepten beni sıkmıyor açıkçası. Dediğim gibi bir de rehberler ile yardımlaşmak hoş bir şey. Fakat geçmişte abuk subuk ceza alıp rapordan sövdüğüm oldu, bu şekilde yıldırmasalar iyi olacaktı ama beni ilgilendiren bilgi yaymak şu an.

Bu arada Techno-fi için iyi yorum hiç işitmedim. Genelde insanlar kendi şahsi fikirlerini birbirine empoze ediyor ve düzgün cihazın yoksa seni ötekileştiriyormuş. Bu söylemi ben söylediğimde onaylayan da oldu. O sebeple beğenmediğim forum sitelerinden biri kapanmışsa da iyi olmuş çünkü manası olmayan bir yerdi.

Yukarıda bahsettiğiniz konunun Techno-fi'la forum olarak ne ilgisi var? Her konuda kavga çıkaran, herkese hiza vermeye çalışan bazı tipler her forumda olduğu gibi orada da oluyordu ama onlar da kısa süre içinde engelleniyordu bir daha girmemek üzere.

Bu ülkede belirli bir alana yoğunlaşmayı başarabilmiş ender forumlardan biriydi. İnsanların birbirine bu kadar rahat güvendiği bir forum daha önce görmemiştim bir nevi aile gibiydi, oradan tanıştığım halen görüştüğüm birçok insan var. Bir çok buluşma gerçekleştirdik, birbirimize sırf deneyip fikir sahibi olmak için yüzlerce dolarlık ekipman / kulaklık gönderdik, kulaklık ve ekipman turları yaptık hiç bir sorunla karşılaşmadım 7 yıl üyeliğim boyunca ve oldukça da aktif olarak kullanıyordum.

Hiç bir tecrübeniz olmayan bir yer hakkında kulaktan duyma sözlerle bu kadar kesin hükümle oh olsun falan demeniz doğru değil kısacası...

Son düzenleme:
Yukarıda bahsettiğiniz konunun Techno-fi'la forum olarak ne ilgisi var? Her konuda kavga çıkaran, herkese hiza vermeye çalışan bazı tipler her forumda olduğu gibi orada da oluyordu ama onlar da kısa süre içinde engelleniyordu bir daha girmemek üzere.

Bu ülkede belirli bir alana yoğunlaşmayı başarabilmiş ender forumlardan biriydi. İnsanların birbirine bu kadar rahat güvendiği bir forum daha önce görmemiştim bir nevi aile gibiydi, oradan tanıştığım halen görüştüğüm birçok insan var. Bir çok buluşma gerçekleştirdik, birbirimize sırf deneyip fikir sahibi olmak için yüzlerce dolarlık ekipman / kulaklık gönderdik, kulaklık ve ekipman turları yaptık hiç bir sorunla karşılaşmadım 7 yıl üyeliğim boyunca ve oldukça da aktif olarak kullanıyordum.

Hiç bir tecrübeniz olmayan bir yer hakkında kulaktan duyma sözlerle bu kadar kesin hükümle oh olsun falan demeniz doğru değil kısacası...
Hocam genel forumun yapısını belirttikleri konu buydu. Sadece Techno-fi da yok bu arada Hi-Fi TR forumu da sese yoğunlaşmış bir forum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı