Technopat'ta saçmalık

Yok demek istediğim herkes sanki Türkçe öğretmeni. Ben de raporlamıyorum. Sürekli milleti ispiyonlamak karakterimde yok. 2-3 defa raporlamışımdır. Yani demek istediğim herkes Türkçenin düzgün kullanımını savunup diğer tarafta asla öyle olmamaları. Geneli için konuşuyorum. Ben mesela sosyal medyada konuşurken imla kurallarına dikkat etmek zorunda değilim. Resmi konularda tabii ki dikkat ederim. Dilekçe, mail vs. ama burası forum. İnsanların rahat konuşabildiği ortam olmalı. Herkes memur gibi aşırı resmi. Ne bileyim burayı çok sevsem de bu kuralların katı olmasını asla desteklemeyeceğim.

Böylesi daha iyi. Yazım kurallarının olmadığı yerde anlaşılırlık düşüyor. Okumak daha zor hale geliyor. Sonuçta arkadaşına mesaj atmıyorsun, forumda yazıyorsun ve forumdaki konuları çoğu zaman başka insanlar araştırma yaparken okuyor. Yazım kurallarının geçmediği yerde çok daha zor olur.

Böylesi daha iyi. Yazım kurallarının olmadığı yerde anlaşılırlık düşüyor. Okumak daha zor hale geliyor. Sonuçta arkadaşına mesaj atmıyorsun, forumda yazıyorsun ve forumdaki konuları çoğu zaman başka insanlar araştırma yaparken okuyor. Yazım kurallarının geçmediği yerde çok daha zor olur.
Tabii ki düzgün, anlaşılır şekilde yazılmasını ben de isterim. Ben kesinlikle Türkçe'yi katlederek yazan insanları desteklemiyorum. Mesela "BiLQİsaYarim Gta5 KaLdirirmİ?" gibisinden yazanları kesinlikle desteklemiyorum. Zaten burada o seviyede insan yok. Onlar daha çok malum forumda yer alıyor biliyorsun adını. Burada zaten o seviyede insanlar olmadığı için en azından cümlenin en sonuna nokta koymadı diye 1 saat ban yemesi üyeyi forumdan uzaklaştırır. Eminim bu yüzden bırakanlar bile vardır.

Arkadaşlar küçük hatalar görmezden geliniyor. Yani moderatörler hata yakalayayım, ceza vereyim derdinde değil. Zaten işleri başından aşkın. Siz yazım kurallarına dikkat ederek okunaklı yazılar yazıyorsanız ufak tefek hatalarda sıkıntı yok. Ancak ciddi hatalar yapıyorsanız “doğrusunu öğrenmeniz” amacıyla uyarı veriliyor.

Burada zaten o seviyede insanlar olmadığı için en azından cümlenin en sonuna nokta koymadı diye 1 saat ban yemesi üyeyi forumdan uzaklaştırır. Eminim bu yüzden bırakanlar bile vardır.

Artık Technopat Sosyal'in hoşgeldin hediyesi oldu O, yapacak bir şey yok. Zamanında ben de 24 saat yemiştim, 1 saate indirmişler bu da bir şey :)

Tabii ki düzgün, anlaşılır şekilde yazılmasını ben de isterim. Ben kesinlikle Türkçe'yi katlederek yazan insanları desteklemiyorum. Mesela "BiLQİsaYarim GTA 5 kaldırır mı?" Gibisinden yazanları kesinlikle desteklemiyorum. Zaten burada o seviyede insan yok. Onlar daha çok malum forumda yer alıyor biliyorsun adını.

Haklısınız, fakat bu kadar sıkı tutulmasa işin oraya gitmeyeceğini kimse garanti edemez, o yüzden bu halinin daha iyi olduğunu düşünüyorum. Kişisel fikrim tabii ki.

Biraz ggarip gelebilir geçenlerde yazım yanlılşı ve noktalama işaretleri ile bir test çözeyim dedim Technopat' ın gerçekten yararı dokunmuş bana testi kısa bir sürede yanlışım olmadan bitirdim.

Açık konuşayım iyi ki de kurallar sıkı. Çünkü artık hangi platformda yazı yazsam hep düzeltme isteği uyanıyor ve bu gerçekten güzel bir şey hatalarımı düzeltmiş oluyorum. Hatalar bizler için, düzeltmekte :) .

Yazım kuralı ne biliyor musunuz? Yazım kuralı, insanların yazdığı şeylerin karşıdaki kişi tarafından okunup anlaşılabilmesi için gereken şey. Eğer hiç kimse uymaz ise birbirimizin yazdığı şeyi nasıl anlayacağız? Gayet güzel ve yerinde bir kural.

Senin gibiler için üzülüyorum, emoji yerine kendine koysan anlardık sen nasıl okuyorsun yazıyı?
Ne düşündüğün umurumda değil. Benim gibiler için üzülmene gerek yok. Yazım yanlışı yapma, insanlara hakaret edici sözlerde bulunma ceza almazsın. Ancak görüyorum ki yazım yanlışı yapmaya devam ediyorsun. Yani yine raporlayacağım. Sırf yazı yazmayı bilmediğin için Forum'a ve insanlara sallama. Aldığınız cezayı hak ediyorsunuz. 🤷‍♂️🤷‍♂️

Kendi ana dilinin kurallarını öğrendiğin zaman seni ciddiye alırız. Bu kadar basit bir şeyi bile yapamıyorken senin taleplerini neden umursasınlar?

Ortada açıklama yapacak bir şey yok, kurallarını beğenmediğin yerde durmazsan bir sorun yaşamazsın. Kurallar belli, uymayacaksan da gidebileceğin alternatifler belli.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı