Dediğiniz şey bir zararlı yazılım kategorisinde değil ama zararlı hareketi var. Bir nevi sniffer.
Başta düştüğümüz hata dosyaya safi zararlı yazılım analizi yapmamızdı. Tutup dosyayı normal şekilde incelediğimizde sistem üzerinde olumsuz bir aktivitesi yoktu. Bu konu hakkında ikinci bir konu açıldı ve o konuda bu durumu daha detaylı inceleyeceğimizi söyledik.
Merhaba arkadaşlar, bugün AMD Wraith Prism işlemci soğutucusu için Teknobiyotik'in sitesine girdim (sıralamada önce o var diye) Kaspersky truva atı saptadı ve indirmeyi engelledi. Bilgilendirmek istedim.
www.technopat.net
Durumu daha detaylıca incelerken sitede "google-analytics" değil "google-analytic" şekilde dosyanın yazıldığını gördük. Zaten Kaspersky analitik dosyası olunca yazıyordu bunu tespit edince. Ek olarak zaten Firebase'nin ne olduğunu biliyorum.
İlgili JS dosyasını indirinip TXT formatında açınca bizleri obfuscate edilmiş şekilde kodlar karşıladı.
Kodları deobfuscate ettik ve incelemeye başladık.
Çıkan kodları
@Murat5038 ile incelediğimizde dosyanın siteye girilen cookie ve birtakım verilerini çektiğini gördük.
Evet sisteme bulaştırdığı zararlı yoktu fakat birtakım olumsuz hareketler vardı. Bizler de meseleyi attığın makaleden yaklaşık önce 21 Haziran'da tespit ettik. O gün
@Murat5038 hocama kodları attığıma ve istişare ettiğimize dair bir ekran görüntüsü.
Eki Görüntüle 600299
Aynı şekilde
@SideWinder hocamızla da sonra kodları inceledik. Sıkıntılı olduğu kanısına vardık.
Fakat bunlar hakkında açıklama yapmamızın site bu kaynakları kendisinden kaldırana kadar doğru olmayacağını düşündük. Bu sebeple konuya dün halen durumun devam edip etmediğine dair soru sordum. Çoğu kişi de aynı uyarıyı tekrar almadığını yazdığına göre bunları açıklayıp yazıyorum.
Bu bahsettiğimiz kodlar şu anda diğer arkadaşlar uyarı almadığına göre site üzerinde bulunmuyor. Yani sorun düzeltilmişe benziyor. Kodları, obfuscate ve deobfuscate hallerini buraya eklemiyorum Kaspersky konuya girenlere uyarı verebilir diye.
Uzun lafın kısası biz attığınız makaleden daha önce bunu zaten tespit etmiştik ve uygun zamanı bekliyorduk.
Teşekkürler :
@Murat5038 @SideWinder.