Tenerife Faciası - 2 Dev Boeing 747'nin Çarpışması

• Konuyu başlatan Jira
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 10
  • Görüntüleme 3.513
Makaleler
24
Yer
İstanbul
Biraz da kaza anlatmaları yapalım, diğer konulara göre daha eğlenceli ve meraklı oluyor, kabul edelim :)

Tenerife faciası, 27 Mart 1977 tarihinde, İspanya'nın Tenerife Adasında bulunan Los Rodeos Havalimanı'nda iki Boeing 747 uçağının yerde çarpışmasıyla oluşmuş kazadır. Dünya havacılık tarihinin en büyük kazası olarak kabul edilen bu kazada tam 583 kişi hayatını kaybetmiştir.

Çarpışmanın sebebi büyük oranda iletişim yetersizliğinden kaynaklanıyor. O gün Tenerife yoğun sis altındaydı ve görüş açısı çok düşük seviyedeydi.

Pan Am pilotu sisler içinde bir ışık fark etti. Bu KLM'nin ışıklarıydı. Pan AM, C-4 çıkışına yaklaşıyordu. Pan Am pilotu, KLM'nin kalkış hızıyla kendilerine doğru geldiğini fark ettiğinde, bize doğru geliyorlar dedi. 2. pilot ise havalan, havalan, havalan diye tekrarladı. Pan Am ekibi motorlara tam güç verdi ve çarpışmadan kaçınmak için sol yana, pistin dışına keskin bir dönüş yaptı.

KLM pilotları Pan Am'i fark ettiklerinde durmaları için çok geçti. Çünkü uçağı durdurabilecek hızı çoktan geçmişlerdi. Son bir umutla ekip, uçağı erken kaldırmaya çalıştı. Bunun sonucunda, tırmanmaya çalışan uçağın kuyruğu piste çarptı ve 22 metre boyuca şiddetli bir biçimde sürüklenmeye başladı.

KLM yerden nihayet kalktığında Pan Am'dan 100 metre ilerideydi. Uçağın burun kısmı Pan Am'dan kurtulmuştu, fakat motorlar, orta gövde ve ana iniş takımları 260 km/s hızla Pan Am'in sağ cephesine çarptı. Pan Am jetinin yolcu kabinini tam olarak kanatların üst kısmından yırtarak açtı. KLM'nin sağ motorları ise Pan Am kokpitinin hemen arkasından girmişti.

KLM çarpışma noktasını 150 metre geçtikten sonra yan yattı ve 300 metre sürüklendi. Uçağın geç kalkmasına da sebep olan tam depo yakıt, saatlerce kontrol edilemeyen bir yangına sebep oldu.

Her iki uçakta tahrip oldu. KLM jetindeki tüm 234 yolcu ve 14 kabin görevlisi yaşamını yitirdi. Aynı şekilde Pan Am jetindeki 326 yolcu ve 9 kabin görevlisi, saçılan yakıttan çıkan yangın sonucu hayatını kaybetti. Kazadan dakikalar sonra bile Pan Am'in motorları çalışıyordu. Motorları kapatmak istedilersede, KLM tarafından tahrip edilen kabinde bulunan kontrol kabloları ve tuşları pilotları çaresiz bıraktı.

Yoğun sis sebebiyle 2 uçağın çarpıştığı bile anlaşılamadı ekipler tarafından. İtfaiye ekibi sadece pistin diğer ucundaki KLM ile ilgileniyordu.

Tenerife747s.png

f23efc88f4828e88fba90b3873c3617ffd1b4df1.jpg

Son düzenleme:
O zamanlar hava alanlarında yer kontrol radarı yok muymuş?
Yanlışım yoksa 1990'lardan sonra girdi bunlar işleyişe. Bu kaza ve sonrasında yoktu diye biliyorum. Yine de emin değilim.

Royal Dutch Airlines , bilindik adıyla KLM pilotları acele edip "marka değerini" öne almasalardı belki de yüzlerce kişi şu anda hayatta olacaktı. Onay gelmeden taksi yapması, deneyimlerine çok güvenmesi vs vs. Havacılık tarihinin en kötü olaylarından biri bana kalırsa.

Kanarya adalarının böylesine acı bir olayla gündeme gelmiş ve tarihe geçmiş olması üzücü.

Bu kazanın asıl sebebi "İngilizce". Birine kalkış için hazır ol dedikten sonra diğer uçağa kalkış serbest anonsunda bulunuyor kule. Fakat beklemesi gereken uçak anonsu kendisi için algılayıp kalkışa başlıyor. İngilizce eğitimleri bu kaza sonrası çok sıkı denetleniyor artık pilotlarda. Dünya Havacılığının en büyük kazasının tek sebebi bir kelimenin yanlış anlaşılması yüzünden olması, bu işlerin ne kadar hassas olduğunun kanıtıdır.

Eğer 1920'li yıllarda doğmuş ve pilot olmuş olsaydım kim olabileceğimi bana her seferinde hatırlatan kazadır bu. Bir konuya hakim olduğumu düşününce tedbiri elden bırakan, bazı şeyleri gözardı edebilen bir yapıya sahibim. Tıpkı bu kazadaki KLM pilotu van Zanten gibi... Aslında bana ders olması gereken çok fazla şey var da sağlam bir ders almadan uygulamak zor oluyor. Özgüven yüzünden telafi edilmesi zor durumlara kendimi soktuğum zamanlar çok oldu. Hem araba, hem motosiklet hem teknelerle ilgili çok sayıda badire atlattım.

Neyse en azından bunu zamanında fark edince ticari pilot olsam mı diye düşündüğüm dönemde bundan vazgeçmemi sağlamıştı. Muhtemel 150-200 civarı kazazede ve 10 katı kadar da akrabaları tarafından adım lanetle anılmayacak bu sayede. :D

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı