Ters Tepki ile Uçaklarda Motor Freni

Katılım
22 Kasım 2016
Mesajlar
25.476
Makaleler
24
Çözümler
105
Yer
İstanbul
Jet uçaklarının iniş sonrası, mümkün olan en kısa zamanda yavaşlatma ve kısa mesafede tekerlek frenlerini aşırı kullanmadan durdurulabilmesi için, etkin bir sistemdir.

Motorların egzoz çıkışları kapatılarak, egzoz gazı akışının yönü 40-60 derece değiştirilerek, ters yönde bir kuvvet oluşturulur, bu da uçakta frenleme sağlar.

367438


Motor egzozları uçak ve motor tipine göre hidrolik veya pnömatik pistonların sağladığı güçle hareket eden yarı küresel kepçelerce kapatılır. Bazı tiplerde T/R kepçeleri egzoz içinde bazı tiplerde ise egzoz dışında ve sonunda yer alır.

Kumandası uçaklarda gaz kollarının üzerindedir, T/R’ler açıldığında motorlara ortalama Take Off gazının %40’ı oranında gaz gönderilir. Sistem, ancak uçak yere indikten ve her üç iniş takımı yere bastıktan sonra T/R’lerin açılmasına izin verir.

İngilizce olarak ''Thrust Reverser'' diyoruz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Geçenlerde bu aklıma gelmişti. Uçaklarım motorları nasıl tersine çalışıyor diye düşünmüştüm. Tamam jet motorları için böyle ama eski sistem radyal pistonlu sistemlerde acaba durum nasıldı?
 
Reverse kuvvetini çoğu kişi nedense motorun arkadan öne hava üflemesi olarak biliyor. Asıl çalışma prensibi dediğin gibi hava akışının değiştirilmesi sadece. Bir kere o güçle çalışan bir motoru bir anda tersine çevirmeye kalksak herhalde motoru kucağımıza alırdık:) Gaz kolunu tamamen geriye çektikten sonra bir switch ile bir kademe daha geriye çekerek bu sistem devreye sokuluyor. Bunun sebebi, yanlışlıkla devreye sokmamak için.
pistonlu sistemlerde acaba durum nasıldı?
Pervaneli uçaklarda da pervane açıları değiştirerek bu sistem devreye giriyor. Pervane açısı değiştikçe havanın yönü de değişmeye başlıyor.

367468
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı