Tetanos iğnesi nedir?

Bu yaz bisikletten düşüp elektrik direğine çarpmıştım dizime kalın bir çivi girdi şükür ki kemiğe yakın kısımda durdu ve zarar vermedi. Hastaneye gittiğim anda hemen sordular ne oldu diye bende demirden kalın bir çivi girdiğini söylediğim an aşıyı getirdiler. Size şöyle söyleyeyim hemşire iğneyi yapmış haberim yoktu inanın sinek ısırığı gibi hiç hissetmedim. Korkacak bir şey yok önemli bir aşı yapmanızı tavsiye ederim.

Arkadaşlar merhaba küçükken ayağıma çivi batmıştı sebebi o mu bilmiyorum ama babamı aradılar oğlunuza tetanos iğnesi vurulacak diye. 13 yaşındayım ve ben de korktum biraz. Nasıl bir şey diye sordum, normal iğne dediler benim düşündüğüm büyük bir iğne ile vuruyorlar (ben öyle düşünüyorum) ve babamlar da korkmayayım diye söylemiyorlar gibime geliyor. Sizin tecrübeniz var mı acıtıyor mu ya da büyük bir iğne mi?

Hissedilmiyor. Derinin üst kısmına çekirdek çöpünün küçücük bir şeyyi batmış gibi düşün. İçine girip çıkarken hissetmezsin zaten. 13 yaşında 8. sınıfa gidiyorsun sanırım. 8. sınıfta tetanos aşısı vuruluyor diye biliyorum.

Tetanos, Grip, Kuduz ve COVID-19 gibi birçok virüs kaynaklı hastalıktan biridir. Tetanos iğnesi dediğiniz şey de tetanos virüsüne karşı yapılan aşıdır. Halkta yaygın bir inanışa göre paslanmış bir metal parçasının yara açması sonucunca bulaştığı bilinse de tek bulaşma yolu paslı çivi olmayıp her yaralanmada veya kasıtlı/kasıtsız damarda açılan açıklıkta Tetanos virüsü yakalanma riski vardır. Okul çağında devlet tarafından İlkokul'da ve 8. sınıfta öğrencilere yapılır. Her on senede bir herkes için yenilenmesi gerekli bu aşının.

Aşıdan ölmezsin. Vücuduma 100'den fazla kez iğne girmiştir. İki korona aşısı ve bir kere kan verirken hiç hissetmediğim oldu. Aşısına göre bölgede ağrı falan yapabilir, ateş olabilir, o kadar.

Yıllar önce olan şey için tetanos olunmaz. Yaşın gelmiştir, zamanında okulda olmadığın fark edilmiştir (okulda yapılıp yapılmadığını bilmiyorum).

Arkadaşlar merhaba küçükken ayağıma çivi batmıştı sebebi o mu bilmiyorum ama babamı aradılar oğlunuza tetanos iğnesi vurulacak diye. 13 yaşındayım ve ben de korktum biraz. Nasıl bir şey diye sordum, normal iğne dediler benim düşündüğüm büyük bir iğne ile vuruyorlar (ben öyle düşünüyorum) ve babamlar da korkmayayım diye söylemiyorlar gibime geliyor. Sizin tecrübeniz var mı acıtıyor mu ya da büyük bir iğne mi?
Onla alakası yok. Yaşın gelmiş. Kasa vuruyorlar.

İğne tam gelirken nefes al ve almaya devam et. Ne zaman iğneyi çıkardılar nefesini ver. Hiç bir şey olmayacak.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı