Tez (bilimsel makale) yazarken kaynakça ve atıf göstermek

LastikUsman

Decapat
Katılım
12 Haziran 2021
Mesajlar
542
Çözümler
2
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bizden hocamız tablo ve grafik yapımı hakkında araştırma yapmamızı ve bunu apa 6.0 sistemine uygun olacak bir şekilde tez şeklinde yazmamızı istedi. Yalnız kaynakça gösteriminde sorun yaşıyorum. Tablo ve grafik yapımı hakkında slaytlar ve sayfalar okudum ve tezimin başlıklarını da bunlara benzer şekilde hazırladım. Zaten öğretmenimiz de yazdığım başlıkların olması gerektiğini söylemiş teneffüste.
Yalnız başlıklar benzer olunca içerik de benzer oldu. Hiçbir cümleyi bir yerden bakarak veya referans alarak yazmadım ama 5-6 farklı kaynağı okuyup daha sonra kendim bunları harmanlayıp kendi yorumumu katarak yazdım her şeyi. Yani kesinlikle %100 özgün bir şey yapmadım. Ama kaynakça gösterirken nasıl göstereceğimi bilmiyorum.

Örnek: 1975’den Kasım 1989’daki Berlin Duvarı’nın yıkılışına kadar Amerika Birleşik Devletleri yalnızca altı defa dış ülkelere askeri operasyon gerçekleştirirken, 1989’dan 2004’e kadar dokuz büyük askeri operasyon yapılmış ve gönderilen askerlerin sayısı yüz binleri bulmuştur (Gray, 2005: 14).

Ben buradaki gibi hiçbir cümleyi kaynağından almadım. Değiştirerek de yazmadım ama sonuç olarak konu tablo ve grafik hazırlama, açsam rastgele bir kaynak benzer şeyler yazmışız. Özellikle grafik türlerinde çokça tanım yaptım ve aralarında başka yerlerdekiyle az çok benzeyenler de var. Benim ne yapmam gerekiyor?
 
Hocamız bize bunu verdi Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi » Yazım Kuralları (APA 6. Sürüm) . Benim sorunum nasıl yapacağımı bilmemek değil, nerede yapacağımı bilememek. Atıfta bulmadan kaynak gösterilmiyor, ama atıfta bulunabilecek bir yer göremiyorum. Ama o zaman da kaynakça boş kalıyor. Çok acayip bir durum içerisindeyim.
 
Tez şeklinde yazmanızı mı istedi? Tez kurallarına uygun yazmanızı mı istedi? Eğer tez yazacaksanız üniversitenin ilgili fakülte enstitüsü tez yazım kurallarından veya önerilen kılavuzdan faydalanabilirsiniz. Yok makale yazacaksanız APA 6 yöntemiyle
Örnek: 1975’den Kasım 1989’daki Berlin Duvarı’nın yıkılışına kadar Amerika Birleşik Devletleri yalnızca altı defa dış ülkelere askeri operasyon gerçekleştirirken, 1989’dan 2004’e kadar dokuz büyük askeri operasyon yapılmış ve gönderilen askerlerin sayısı yüz binleri bulmuştur (Gray, 2005: 14).
bahsettiğiniz örnekteki gibi; yazar adı, yıl ve sayfa numarası olarak eklenir ancak sonrasında aynı esere veya birden fazla yazarlı eserlere atıfta bulunurken "a.g.e" veyahut "vd." şeklinde verebilirsiniz. Bunun yanı sıra bunları sonradan kaynakça daha detaylı yazmanız gerekeceği için ya not alın ya da aynı anda kaynakça da oluşturun. Tabi yine danışmana sormakta fayda var zira kaynakçayı hazırlarken yıl isimden sonra olur ama nokta mı? Virgül mü? Yazarın soyadı eklenecek mi? Kısaltma mı olacak? Punto ve yazı biçimi vs. gibi neyi tercih ettiğine dair enteresan farklılıklar olabiliyor. O yüzden kılavuza bakmakta fayda var.
Peki iyi güzel de ben bu atıf işini nasıl yapacağım? Veyahut nerede yapacağım? Daha önemlisi ne kadar yapmam lazım veya yapmamam mı lazım? Diye fikirler kafanızda dönüyor olabilir. O durumda şöyle olacak; önce konunuzu araştırıp sonra onla ilgili dokümanları (makale, grafik, tablo vs.) edineceğiz yerleri öğrenecek (diğer bir deyişle literatür taraması yapacak) ve bu edineceğiniz bilgileri mümkün olduğunca doğrudan aktarmamaya (verdiğiniz örnekteki mesela Gray'in yazısından aynen alıntıysa tırnak içerisinde göstererek vermeniz gerekiyor ki buna doğrudan aktarım denir ama az hatta hiç olmaması daha iyidir) hatta mümkünse konuyu iyice kavrayıp kendiniz bir makale yazmaya çalışın. Kendinize ait olmayan ama yorum katarak belirttiğiniz her yazıyı veya düzenleyip tekrar oluşturduğunuz tabloyu yine (X, 1999 :14) şeklinde eklemeniz (tabi alındığı yere göre kılavuzda farklılık gösterebilir) gerekiyor. Yine örneklersek: Gray (2005) tarafından aktarıldığına göre Berlin duvarı yıkılana kadar ABD 6 defa operasyon düzenlemiş ve 1989-2004 tarihlerinde 9 büyük operasyonla yüz bin üzeri asker ihtiva edilerek görevlendirilmiştir. Bunun sonucu olarak da ...... olmuştur vs. diye artık sonrasını yorumlarsınız veyahut bir tablo, grafik ile açıklarsınız artık o konunuza ve anlatımınıza göre şekillenir. Önce konuyu araştırıp, öğrenin sonra bakacağınız başlıklar hakkında fikriniz oluşunca biraz yazmaya başlayın ondan sonra bunları sora sora ilaveten halledersiniz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı