Sürprizbozan İnceleme The Last of Us Part II hakkında düşüncelerim

Bu konuda spoiler olduğundan sürprizbozan olarak işaretlenmiştir. Spoiler olmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Acaba çok merak ediyorum LGBT propagandası değil de Amerika propagandası ya da en iğrenç propagandalar olsaydı oyunda neler olurdu LGBT olmayacak diye bir şey demiyorum gerçekçilik katıyor ama yüzüme vurulmasından nefret ederim ben.
Yine eleştirmen incelemelerinde övülen ama oyuncuların eleştireceği bir oyun olurdu. Ön plana çıkan ve başarılı oyunlarda biz bunları hiç bir zaman görmüyoruz çünkü gerek duymuyorlar zaten, o yüzden sıkıntı yok. Mesela Grand Theft Auto VI fragmanını izlediğimizde güzel ve doğal olan bir ilişki gördük, onu merakla bekliyorum. Kaç dolar olursa olsun alacağım.

Cımbızlama Safsatası. Bu kadar şeyden bunu mu çıkardınız?
Cımbızlama falan değil. Dünyada nüfusa oranı bu kadar düşük olan homoluğu oyun içinde bu kadar işlemek neden? Bunu ayrıca sadece bir tane oyunda değil, artık her oyuna, diziye, filme koyuyorlar. Hemcins ilişkinin toplumda yozlaşmaya neden olduğu bir gerçek. Bunlar azınlığı temsil etme niyetinde değil, bunu yayma ve insanların biliçlerine işleyip normalleştirme peşindeler. Bu oyunları çoluk çocuk oynuyor arkadaşım, farkında mısın? Aldatma ve bunu çok da dert etmeme konusu hem ellie hem de abby için işleniyor. Ellie lez, abby ise kendi sevgilisinden daha maskülen. Kadınları maskülenleştirip erkekleri feminize ediyorlar her dizide, filmde. Bunların sen normal olduğunu ve kasıtlı yapılmayan şeyler olduğunu mu sanıyorsun? 2000'lerde bu tür şeyler hiç işlenmezken ne oldu da birden bu tür propagandalar peydah oldu diye kendine sormuyorsan zaten sana söylenecek pek laf yok. Oyun sonunda ellie'nin öldürmesi gereken tek kişiyi öldürmemesi ama oyun boyu bin tane adam öldürmesi saçmalığın daniskası ve öldürmemesi için tek bir mantıklı neden yok. Kazıkta kendi kendine zaten ölecekken o kadar yol tepip joel'u işkenceyle öldüren kişiyi kurtarıp eve döndü ve bu hikayeyi beğenmemizi bekliyor yapımcılar öyle mi? Hikayenin savunulacak tek bir yanı olmadığı gibi, yerilecek ve eleştirilecek tonla noktası var. Saçını kazıtan kız köye dönüp annesini öldürüyor ve hiçbir şey olmamış gibi yola devam ediyorlar. Şaka gibi. He tabii annesini de bağnaz gibi gösteriyor oyun bu esnada. Neden? Aynı şekilde, kız-kıza salonun ortasında öpüşen ellie ve diğeri yaşlı eleman tarafından uyarılınca haksız bulunan kişi yaşlı kişi oluyor. Sence bu normal bir şey mi arkadaşım? Sen farkında değil misin bu verilen mesajların. Yarın git bakalım dene akrabanın düğününde kız kıza öpüşmeyi ve en sevdiğin akrabaların sana ne diyecek. Ahlak, edep gibi kavramların içini boşaltmayın, kendinize gelin. Saçmalığın lüzumu yok.

Cımbızlama falan değil. Dünyada nüfusa oranı bu kadar düşük olan homoluğu oyun içinde bu kadar işlemek neden? Bunu ayrıca sadece bir tane oyunda değil, artık her oyuna, diziye, filme koyuyorlar. Hemcins ilişkinin toplumda yozlaşmaya neden olduğu bir gerçek. Bunlar azınlığı temsil etme niyetinde değil, bunu yayma ve insanların biliçlerine işleyip normalleştirme peşindeler. Bu oyunları çoluk çocuk oynuyor arkadaşım, farkında mısın? Aldatma ve bunu çok da dert etmeme konusu hem ellie hem de abby için işleniyor. Ellie lez, abby ise kendi sevgilisinden daha maskülen. Kadınları maskülenleştirip erkekleri feminize ediyorlar her dizide, filmde. Bunların sen normal olduğunu ve kasıtlı yapılmayan şeyler olduğunu mu sanıyorsun? 2000'lerde bu tür şeyler hiç işlenmezken ne oldu da birden bu tür propagandalar peydah oldu diye kendine sormuyorsan zaten sana söylenecek pek laf yok. Oyun sonunda ellie'nin öldürmesi gereken tek kişiyi öldürmemesi ama oyun boyu bin tane adam öldürmesi saçmalığın daniskası ve öldürmemesi için tek bir mantıklı neden yok. Kazıkta kendi kendine zaten ölecekken o kadar yol tepip joel'u işkenceyle öldüren kişiyi kurtarıp eve döndü ve bu hikayeyi beğenmemizi bekliyor yapımcılar öyle mi? Hikayenin savunulacak tek bir yanı olmadığı gibi, yerilecek ve eleştirilecek tonla noktası var. Saçını kazıtan kız köye dönüp annesini öldürüyor ve hiçbir şey olmamış gibi yola devam ediyorlar. Şaka gibi. He tabii annesini de bağnaz gibi gösteriyor oyun bu esnada. Neden? Aynı şekilde, kız-kıza salonun ortasında öpüşen ellie ve diğeri yaşlı eleman tarafından uyarılınca haksız bulunan kişi yaşlı kişi oluyor. Sence bu normal bir şey mi arkadaşım? Sen farkında değil misin bu verilen mesajların. Yarın git bakalım dene akrabanın düğününde kız kıza öpüşmeyi ve en sevdiğin akrabaların sana ne diyecek. Ahlak, edep gibi kavramların içini boşaltmayın, kendinize gelin. Saçmalığın lüzumu yok.
Bu gibi sapkın ideolojilerin ne amaçla yapıldığını anlamayn ve buna destek veren sözde "Medeni" güruh neyse ki ciddiye alınmayacak kadar az ve sadece sanal forumlarda, sosyal medyalarda varlar. Söylediğin örnek çok doğru bunu bir akrabasının düğününde asla yapamaz ama sanalda savunabilir, o yüzden çok ciddiye almamak lazım.

Haklısın kardeşim. Zaten bahsettiğin şeyleri ben de eleştirdim ve eleştirmekteyim.
Cımbızlama Safsatası dediğim şeyi açıklayayım: Hani biriyle tartışırken 1 araba laf edersin, argüman sunarsın ama karşı taraf söylediğin onca şeyden sadece 1 cümleye takılıp onu istediği tarafa çevirip seni oradan vurmaya çalışır ya. Hepimizin başına gelmiştir. İşte buna Cımbızlama Safsatası denilir. O arkadaşa o yüzden söylemiştim.
Yoksa söylediklerine katılıyorum. Ve benim de eleştirdiğim şeyler.
Yıllar önce haklı ve masumane başlayıp sonra cinsiyetçi toksik üstünlükçü bir ideolojik zırvaya dönüşen ismi lazım değil izm ile kadınların ve erkeklerin ayarlarını alt üst ettikleri yetmez gibi şimdi de bambaşka bir şeye evirmeye çalışıyorlar. Kadın kadın gibi, erkek erkek gibi olsa sorunlarımızın çoğu çözülecek.

Konu sahibinin yazdıklarını baştan sona okuyordum ve son kısımda umarım part 3 gelmez gibi bir cümle gelince tarafsız düşünmekten vazgeçtim. Düşünce özgürlüğü elbette var, herkes istediğini konuşabilir fakat bu senin oyunu doğrudan kötülemekle alakalıysa, saf düşüncelerinle başlayan yazılarının birden oyuna olan nefrete dönüşüyorsa sağlıklı düşünemiyorsun demektir. 3.oyun umarım gelmez yerine 3.oyun gelirse ki umarım gelir, daha mantıklı ve oyunculara baskı yaptırmayacak şekilde tarzı bir şeyler yazman daha anlamlı olabilirdi.

Konu sahibinin yazdıklarını baştan sona okuyordum ve son kısımda umarım part 3 gelmez gibi bir cümle gelince tarafsız düşünmekten vazgeçtim. Düşünce özgürlüğü elbette var, herkes istediğini konuşabilir fakat bu senin oyunu doğrudan kötülemekle alakalıysa, saf düşüncelerinle başlayan yazılarının birden oyuna olan nefrete dönüşüyorsa sağlıklı düşünemiyorsun demektir. 3.oyun umarım gelmez yerine 3.oyun gelirse ki umarım gelir, daha mantıklı ve oyunculara baskı yaptırmayacak şekilde tarzı bir şeyler yazman daha anlamlı olabilirdi.

Part 3 konusu dışında ben de öyle hissediyorum aslında 2.oyun her ne kadar oynanış ta ön planda olsa da hikaye de 2 toplumu da bölse de sorun hala hikaye de yani acelele yapılmış bir hikayeyim diye bas bas bağırıyor oyun bu intikam hikayesi olan atası prototype dönelim mesela bunun kadar ses soluk çıkarmamıştı 2.oyun çünkü o toplum TLOU 2'deki gibi 2'ye ayırılmadı aynı durum bunda da geçerli alex joel gibi.

Yanlış anlamışsınız. Oyuna nefret kusmadım. Eğer nefret kussaydım, neyini neden beğenmediğimi açıklamak yerine şöyle kötü oyun, böyle berbat oyun, dışkı gibi oyun falan derdim. Sadece 1 cümleye göre bu değerlendirmeyi yapmanız bi tık üzdü.
O cümleyi de açayım; "umarım 3. oyun gelmez" cümlesini "2. oyun gibi olacaksa umarım gelmez" anlamında kullanmıştım. En son eser bu olduğu için...

Part 3 konusu dışında ben de öyle hissediyorum aslında 2.oyun her ne kadar oynanış ta ön planda olsa da hikaye de 2 toplumu da bölse de sorun hala hikaye de yani acelele yapılmış bir hikayeyim diye bas bas bağırıyor oyun bu intikam hikayesi olan atası prototype dönelim mesela bunun kadar ses soluk çıkarmamıştı 2.oyun çünkü o toplum TLOU 2'deki gibi 2'ye ayırılmadı aynı durum bunda da geçerli alex joel gibi.
Onun sebebi hikayenin intikam kısmının ağalı ATV dizisinden hallice, ilişki kısmının Netflix dizisinden hallice olması...

:D Diyorum ki; hani töre namus dizileri var ya ATV'de falan yayınlanan, işte oralarda 55 kere işlenen "bubamın inthiqamını alacam" konulu diziler var hani, işte Abby'nin hikayesi tam olarak bu.
İlişkiler kısmı da ergen Netflix dizilerinin neredeyse tamamında; "Seni seviyorum ama ona da veriyorum ama aynı zamanda ötekine de boş değilim. Ha bu arada hepimiz eş cinseliz ve birbirimize saplıyoruz" gibi konuları var ya; işte oyundaki ilişkiler aynen bu şekilde...

O cümleyi de açayım; "umarım 3. oyun gelmez" cümlesini "2. oyun gibi olacaksa umarım gelmez" anlamında kullanmıştım. En son eser bu olduğu için...
Son zamanlarda çok yaşadığım bir durum bu. Çok komplike bir şey anlatmasan bile karşındaki insan cümleyi anlamaya çalışmadan olduğu gibi yorumluyor. Çok zor değil şu sebepten şöyle söylemiştir diye düşünmek ama işte...

Technopat Haberler

Geri
Yukarı
09:05:00