Ticaret vs Memuriyet

Daha fazla  
18 yaşındayım. Video animasyon ve grafik tasarımla uğraşıyorum. Gerçekten iyi para kazandığım zamanlar oldu. Laptop, oyuncu koltuğu, büyük masa almıştım; yaklaşık 60 bin TL harcama yapmıştım. Ortalama ve elimde hâlâ iyi para vardı. Neyse, ailem şu mantıkta düşünüyor:

"İstersen ayda 1 milyon TL kazan, bir gün batarsın ve bir daha para gelmeyebilir. Memuriyette her ay düzenli maaş alır, ayrıca bu işlerle de ilgilenirsin." diyorlar.

Şu an ülkede zenginler bile çocuklarının memur olmasını istiyor, "Ticarette batıp bütün parasını kaybedebilirler." diyorlar. Ticarette para kazanılmasını aşırı kolay mı görüyorlar bilmiyorum. İki yıllık bir üniversite için çalışıyorum. Onu da uzaktan okuyacağım çünkü puanı yüksek değil ve başka şehirde kalma, kira vb. durumlar asla olmaz. "Üniversite sınavında bir yeri kazanamazsan asgari ücretle çalışırsın, yapacak bir şey yok. Herkes deli gibi çalışıyor, yapacak bir şey yok." diyorlar.

Aile mesleğinden devam etmemi istiyorlar. "Ne diye uğraşıyorsun bu işlerle?" diyor babam. Eve aylık 30–35 bin TL giriyor, o da zar zor yetiyor. Zaten dışarı çıkmıyoruz. 7/24 evdeyim. Sosyal hayatım hiç olmadı; ilaç tedavisi aldım iki yıl boyunca.

"Sosyalleşmek istiyorsan git, dışarıda insanlara selam ver, hal hatır sor." diyorlar. "Kimse kimseyle konuşmak istemez, kimse kimsenin derdini çekmez." diyorlar. Şimdi, eğer ki üniversiteyi kazanamazsam gece çalışıp sabah uyuyacağım, hayatım boyunca. Çünkü yapacağım iş gece işi olacak; eğer asgari ücretle bir işe girersem böyle olacak. İnternet oyunlarıyla kendimi mutlu ediyorum, başka çarem kalmadı. Ve kendi kendime saatlerce konuşmaya başladım. Konuşmam bitince de ağlıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Küçük esnafın çoğu "keşke memur olsam" diyor. Ticarette çok daha fazla para kazanabilirsin ama herkes çok para kazanmak zorunda değil, kendi yeterliliklerini belirleyip öyle karar ver. Eğer über süper işler başarmak istemiyorsan kafam rahat olsun diyorsan memurluk daha iyi.

18 yaşındayım. Video animasyon ve grafik tasarımla uğraşıyorum. Gerçekten iyi para kazandığım zamanlar oldu. Laptop, oyuncu koltuğu, büyük masa almıştım; yaklaşık 60 bin TL harcama yapmıştım. Ortalama ve elimde hâlâ iyi para vardı. Neyse, ailem şu mantıkta düşünüyor:

"İstersen ayda 1 milyon TL kazan, bir gün batarsın ve bir daha para gelmeyebilir. Memuriyette her ay düzenli maaş alır, ayrıca bu işlerle de ilgilenirsin." diyorlar.

Şu an ülkede zenginler bile çocuklarının memur olmasını istiyor, "Ticarette batıp bütün parasını kaybedebilirler." diyorlar. Ticarette para kazanılmasını aşırı kolay mı görüyorlar bilmiyorum. İki yıllık bir üniversite için çalışıyorum. Onu da uzaktan okuyacağım çünkü puanı yüksek değil ve başka şehirde kalma, kira vb. durumlar asla olmaz. "Üniversite sınavında bir yeri kazanamazsan asgari ücretle çalışırsın, yapacak bir şey yok. Herkes deli gibi çalışıyor, yapacak bir şey yok." diyorlar.

Aile mesleğinden devam etmemi istiyorlar. "Ne diye uğraşıyorsun bu işlerle?" diyor babam. Eve aylık 30–35 bin TL giriyor, o da zar zor yetiyor. Zaten dışarı çıkmıyoruz. 7/24 evdeyim. Sosyal hayatım hiç olmadı; ilaç tedavisi aldım iki yıl boyunca.

"Sosyalleşmek istiyorsan git, dışarıda insanlara selam ver, hal hatır sor." diyorlar. "Kimse kimseyle konuşmak istemez, kimse kimsenin derdini çekmez." diyorlar. Şimdi, eğer ki üniversiteyi kazanamazsam gece çalışıp sabah uyuyacağım, hayatım boyunca. Çünkü yapacağım iş gece işi olacak; eğer asgari ücretle bir işe girersem böyle olacak. İnternet oyunlarıyla kendimi mutlu ediyorum, başka çarem kalmadı. Ve kendi kendime saatlerce konuşmaya başladım. Konuşmam bitince de ağlıyorum.

Hocam tam olarak bu alanda ne memuru olabiliyorsunuz veya ne tür işler yapabiliyorsunuz bilemiyorum o yüzden yorum yapamayacağım.

Zenginler bile çocukları memur olsun istiyor demişsiniz sanırım burada kastettiğiniz küçük dükkânı olan esnaf tarzı kişiler çünkü ben şu ana kadar baba işini bırakıp memur olan çok insan görmedim.

Aile mesleğinizi ne bilmemekle beraber 30-35 bin TL günümüzde cidden az bir miktar bir gün aile kurmak isterseniz zorlanabilirsiniz.

Psikolojiniz çok kötü gibi gelecek kaygısı veya yalnızlık dışında bir travma yaşadınız mı bilmiyorum destek almalı gibi görünüyorsunuz bunun dışında sizi evlendirme gibi bir meseleleri oldu mu?

Tıp veya hukuk falan okumuyorsan üniversite diplomasından bir şey bekleme derim, kendine farklı yollar açmaya bak, risk her şeyde her yerde var bu mesele sadece ticarette olan bir mesele değil, örneği olarak da arkadaşımı gösterebilirim yıllardır atanma beklenmeyen bir İngilizce öğretmeni, dil bölümü mezunu başka bir arkadaşım yaz aylarında Antalya'da turizm sektöründe çalışıyor kış aylarında iş yok. Farkında olmasan da her seçiminde zaten bir risk alıyorsun ancak ben şunu tavsiye ederim bulunduğun şehirde dersleri seni sıkmayacak bir bölüm yaz ve git orada insanlarla tanış, üniversiteyi para kazanma kapısı olarak düşünme yoksa çok büyük hayal kırıklığı yaşarsın.

Sosyalleşme konusundan da bahsedeyim aileler bunu kesinlikle anlamıyor ama sosyalleşmek için para lazım, o yüzden eğer para kazanıyorsan montaj ve fotoşop işini kesinlikle salma derim, bir yandan üniversite okurken boş zamanlarında da onunla meşgul olur paranı kazanırsın, hafta sonları eğlence düşünebilirsin.

İkisininde birbirlerine +- leri mevcut. Bundan bi 15-20 yıl önce olsa memuriyet derdim fakat şuan kesinlikle ticaret. Fakat diğerindeki gibi sabit izinler , izinlerde kafa rahatlığı vs beklemeyin. Memuriyete kıyasla daha stresli olacak bu ay iyi iş yaptım bu ay işler zayıf, alacak-verecek aldım alamadım vs vs. Dönem çok kötü bir dönem ne yazık ki , şuan 30-35 bin ile zar zor geçinirken 90-100 bin kazansanız gene zar zor geçinirsiniz. Arada ki tek fark yaşam standartlarınız yükselmiş olur. O yüzden şu dönemde ve görünen uzun dönem de artık ticaret.

Hocam tam olarak bu alanda ne memuru olabiliyorsunuz veya ne tür işler yapabiliyorsunuz bilemiyorum o yüzden yorum yapamayacağım.

Zenginler bile çocukları memur olsun istiyor demişsiniz sanırım burada kastettiğiniz küçük dükkânı olan esnaf tarzı kişiler çünkü ben şu ana kadar baba işini bırakıp memur olan çok insan görmedim.

Aile mesleğinizi ne bilmemekle beraber 30-35 bin TL günümüzde cidden az bir miktar bir gün aile kurmak isterseniz zorlanabilirsiniz.

Psikolojiniz çok kötü gibi gelecek kaygısı veya yalnızlık dışında bir travma yaşadınız mı bilmiyorum destek almalı gibi görünüyorsunuz bunun dışında sizi evlendirme gibi bir meseleleri oldu mu?
Yok bedeb oyle dediniz evlendirme durumu neden olsun :D 18 yasindayim. Ama kucuklukten beridir okuldam malesef ogrebci ve ogretmen tarafindan zorbalanma durumu oldu ailem okula gelirdi konusurdu cunku hep kavga cikardi tartisma olurdu iftira yerdim ozellikle ilkokulda. Ailemde bu durumdan dolayin ileriki donemlerde sikinti yasamami istemezdi beni disariya karsi daha dikkatli olmam icin uyariyorlardi yani biri birsey derse takma vb. Tarzinda. Lisenin 4 yili bos gecti yani ortaokuldan farki yoktu lisenin bende bir degisim olmadi sadece kendi islerimi gelistirdim

Technopat Haberler

Geri
Yukarı