Tip saha kabinlerden FTTH verilebilir mi?

Hocam bu dediğinize göre sanıyorum üniversitelere dahi kurulabiliyor. Bizim fakültenin bodrum katında mevcuttu böyle bir santral. Hatta yığınla yine regletler vardı ve OLT olduğunu tahmin ettiğim cihazları vardı. Fiber kablolar bile kuruluydu içerisinde. Tüm fakültenin internetini sağlayan bir de switch vardı ama oranın dışındaydı. Her gün görüp duruyordum o switch'i. Her switch içerisine en azından 8-9 adet fiber kablo giriyordu. Yüksek ihtimal fakülteye interneti verebilmek adına fakülteye santral kurmayı yeğlemişler.

Eki Görüntüle 2317732Eki Görüntüle 2317733
Telegram gruplarına attığım fotoğraflardan 2 tanesini bulmayı başardım hocam. Siz daha iyi anlarsınız durumu diye tahmin ediyorum. Santral olduğunu düşünüyorum.
Yok Santral değil burası, sol tarafta MDF dizeleri var (reglet dizeleri) Fakat Santraller böyle olmuyor. Santrallerde yukarı da görülen kabinler (siyah) var fakat UPS görevi görüyor onlar veya sistem room oluyor sunucu barındırmak için. Çok düşük ihtimal de olsa, bu tarz kabinler koyup, içine cihazları koyuyorlar.

Santraller şu şeklinde oluyor, Acsses Switch'lere bağlı cihazlar oluyor, bu cihazlarda L2/L3 Switch (OLT'deki Uplink portundan L2'ye çift fiber gelir) Omniswitch, bir tane Servis router. (Nokia SR7S, 12S vs.) Bir adet SSG/BNG cihazı (ZTE ZXR10) (Erişim için/yetkilendirme/routing) OLT/MSAN (OLT Edge uç cihaz, Fibere sinyal dağıtımı MSAN ise Acsses. PSTN, VOIP gibi hizmetlere yönlendirme) , ODF çatısı (Bölme) (OLT'deki PON kartındaki fiberler bu ODF'e gelir ilk bölme için) daha sonrasında, saha ya gelir. PON tarafı böyle.

DSL tarafta, Saha dolabı içindeki DSLAM'lar Santraldeki, L2 switch'lerden gelir. Veya OFTK (fiber toplama dolabı)'ndan Santral'deki L2'lere bağlıdır. AON şebeke'de prensibal hat, Local hat diye ikiye ayrılarak dağılırak gidiyor. Prensibal hat, (Santral'den gelen ara hat/saha dolabı arası) Local (Saha dolabı/hane arası) şeklinde gider.

PoP noktası var ise, Oraya Nokia XRS 20, XRS 20E, Nokia SRs 7750 cihazları kuruluyor, duruma göre ve PoP noktaları Santrallerden biraz daha büyük oluyor. PoP'lara SSG/BNG cihazları da kurdukları oluyor çünkü.

Senin o görünmeyen (dışarda dediğin) Switch'ler erişim için dağılıyor, fakat orası farklı bir hattan geliyor. Switch'lere giren fiberler eğer Çift fiber ise L2'lere bağlıdır. O "Switch" dediğinin fotoğrafı var ise eğer bakarım.

Bu arada, dediğim gibi, T.T'nin santral kuracağı yerler iyi soğutabileceği, cihazların sıkıntı çıkması durumunda hızlı aksiyon alabileceği her yere santral kurabilir. En yukarı da santral tarafta yazdığım cihazlar çok gibi görünse de aslında çok fazla yer kaplamıyor. Çünkü 1 adet duruma göre 2 adet yeterli. PoP noktası olduğu zaman işler değişiyor bir tek. Oraya her türlü cihazlar kurulabiliyor.

Senin o görünmeyen (dışarda dediğin) Switch'ler erişim için dağılıyor, fakat orası farklı bir hattan geliyor. Switch'lere giren fiberler eğer Çift fiber ise L2'lere bağlıdır. O "Switch" dediğinin fotoğrafı var ise eğer bakarım.
Elimde fotoğrafı yok ama çok kez gördüğümden söyleyebilirim. Evet çift fiber kablosu giriyor o kabindeki switchlere. Tek çift de değil en azından 4-5 çift fiber kablo geliyordu ancak tahminen tüm fakültenin interneti oradan geliyor.
Santraller şu şeklinde oluyor, Acsses Switch'lere bağlı cihazlar oluyor, bu cihazlarda L2/L3 Switch (OLT'deki Uplink portundan L2'ye çift fiber gelir) Omniswitch, bir tane Servis router. (Nokia SR7S, 12S vs.) Bir adet SSG/BNG cihazı (ZTE ZXR10) (Erişim için/yetkilendirme/routing) OLT/MSAN (OLT Edge uç cihaz, Fibere sinyal dağıtımı MSAN ise Acsses. PSTN, VOIP gibi hizmetlere yönlendirme) , ODF çatısı (Bölme) (OLT'deki PON kartındaki fiberler bu ODF'e gelir ilk bölme için) daha sonrasında, saha ya gelir. PON tarafı böyle.
O zaman o oda santral odası değil. Yani santral içerisindeki cihazları birebir görmediğimden tahmin yürütebildim. Ama dediğinize bakarsak bu odadan daha fazla geniş bir oda olması gereki ki bu kadar ekipmanı koyabilsinler.
DSL tarafta, Saha dolabı içindeki DSLAM'lar Santraldeki, L2 switch'lerden gelir. Veya OFTK (fiber toplama dolabı)'ndan Santral'deki L2'lere bağlıdır. AON şebeke'de prensibal hat, Local hat diye ikiye ayrılarak dağılırak gidiyor. Prensibal hat, (Santral'den gelen ara hat/saha dolabı arası) Local (Saha dolabı/hane arası) şeklinde gider.
Peki hocam ilk fotoğraftaki MDF dizeleri ne oluyor ki? Bina içerisinde telefon hattı için mi ki?

Elimde fotoğrafı yok ama çok kez gördüğümden söyleyebilirim. Evet çift fiber kablosu giriyor o kabindeki switchlere. Tek çift de değil en azından 4-5 çift fiber kablo geliyordu ancak tahminen tüm fakültenin interneti oradan geliyor.

O zaman o oda santral odası değil. Yani santral içerisindeki cihazları birebir görmediğimden tahmin yürütebildim. Ama dediğinize bakarsak bu odadan daha fazla geniş bir oda olması gereki ki bu kadar ekipmanı koyabilsinler.

Peki hocam ilk fotoğraftaki MDF dizeleri ne oluyor ki? Bina içerisinde telefon hattı için mi ki?
Çift fiber(ler) geliyor ise o switchlere, L2/L3 Switchleme yaparak, altta'da OLT konfigüre ederek, uplink portundan onlara bağlıdır. OLT'deki PON kartından da fakülteye dağıtmışlardır.

Hayır, daha büyük değil :D Ondan küçük bir oda bile yeterli, yukarıdaki mesajımda belirtmiştim. Cihaz isimleri verdim ya sana, onlara bak. Şuan fotoğraf koyamıyorum. Onlardan 1 tane yetiyor Santrallere. Fakat iş PoP noktaları olur ise işler değişiyor, PoP'a koydukları cihazları da yazdım yukarı da onlara da bak. Onlar PoP'lara koyuluyor, bir kaç tane, biraz daha fazla alana ihtiyaç oluyor.

Oradaki MDF dizesindeki per'ler nereye dağılıyor orası belli değil fakat MDF dediğim reglet dizelerinden oluşan çatıdır. DSL/POTS dağıtımı için oluyor lakin şuan (yani fotoyu çektiğin zamanlarda) Sol tarafta duran MDF'in kullanıldığını düşünmüyorum çünkü görünmeyen diğer taraftaki Switch'lerden erişim vermişler (dediğine göre söylüyorum) zaten fakülte için, o MDF çok gereksiz, muhtemelen çok önceden belli bir bölge kullanıyordu.

Oradaki MDF dizesindeki per'ler nereye dağılıyor orası belli değil fakat MDF dediğim reglet dizelerinden oluşan çatıdır. DSL/POTS dağıtımı için oluyor lakin şuan (yani fotoyu çektiğin zamanlarda) Sol tarafta duran MDF'in kullanıldığını düşünmüyorum çünkü görünmeyen diğer taraftaki Switch'lerden erişim vermişler
Yani o MDF dizelerinde hala DSL kabloları bağlıydı. Ama nereye gidiyorlar bilmiyorum. Fakülte interneti ise o dediğim ayrı dış kabinden geliyordu. Her Switch'e çifter çifter fiber kablo geliyordu ve çıkışı yine aynı Switch'in 24-48'lik ethernet portlarından sağlanıyordu. Bu yolla da her kattaki dağıtıcılara internet geliyordu. Simetrik 1 Gbps idi.
Çift fiber(ler) geliyor ise o switchlere, L2/L3 Switchleme yaparak, altta'da OLT konfigüre ederek, uplink portundan onlara bağlıdır. OLT'deki PON kartından da fakülteye dağıtmışlardır.
Yüksek ihtimal en yakın santralden bu fiberler geliyor. Gerçi santrale benzer bir şey de görmedim hiç okul civarında. Belki de kampüs içerisinde hiç bilmediğim bir binadan geliyordur onlar kim bilir.

Yani o MDF dizelerinde hala DSL kabloları bağlıydı. Ama nereye gidiyorlar bilmiyorum. Fakülte interneti ise o dediğim ayrı dış kabinden geliyordu. Her Switch'e çifter çifter fiber kablo geliyordu ve çıkışı yine aynı Switch'in 24-48'lik ethernet portlarından sağlanıyordu. Bu yolla da her kattaki dağıtıcılara internet geliyordu. Simetrik 1 Gbps idi.

Yüksek ihtimal en yakın santralden bu fiberler geliyor. Gerçi santrale benzer bir şey de görmedim hiç okul civarında. Belki de kampüs içerisinde hiç bilmediğim bir binadan geliyordur onlar kim bilir.
Omniswitch'te koymuş olabilirler ethernet portları yoğun ise. O kampüs ve çevresini gezmek gerekiyor, tam olarak bilmek için.

@EkmekArasiHDD Sen Alcatel/Nokia sahadaydın dimi, sendeki modem T.T'nin FW/PK2 versiyon mu? (V2, Arkadasında V2 yazar, hiç birşey yazmıyorsa Standart v1) yoksa kendin mi aldın? O modem de eski, onun da etkisi var geç DSL gelmesinin.

@pedroz_1999 Sen direkt kablo çekmeye çalış çekebiliyorsan. ucuna rj11 konnektör çak düzelmez ise yeni modem ile dene, düzelmezse sorun en yukarı da yazdığım sebeplerdendir. Benim işim bu Local ve prensibal sahalarda düzeni ayarlamakla geçti zamanında. Allahtan Sonra tamamen Santral tarafına geçtim, cihazların datasheet'lerine bakarak, NOC'a bilgi veriyorduk, ne zamanlardı. DSL'den nefret ediyorum bu yüzden :D

Bir de beni profiline etiketlemişsin ama profiline girdiğimde profil fotoğrafın/hakkında kısmı var, profil mesajı bölümüne giremiyorum, yani mesaj görünmüyor, etiketlediğin durumu buraya yazabilir misin?
Evet Nokia sahadayım. Bu sahalardaki DSLAM'lar Infineon isimli bir yonga seti kullanıyor. Elimdeki model P2812 HNU-F1. Arkasında ya da önünde v1 ya da v2 yazmıyor. Sizin dediğiniz v2 olan acaba HNU-F3 modeli mi acaba? İçerisinde TTNET ya da ZyXel'in stock firmware'i yok. OpenWRT isimli açık kaynak kodlu yazılım yüklü ve DSL sürücüsü stock firmware. Başlarda aslında böyle bir sorun yoktu. En başlarda 30-35 saniyede link oluyordu ama şu an 4 dakika civarı bekliyor. Bağlanırken tam DSL oturacak gibi yapıyor ama sonra bir anda sönüp tekrar link olmaya çalışıyor. Modem bazlı mı onda da emin değilim çünkü Mediatek yonga seti olan modemlerim de böyle davranıyor. DSLAM kaynaklı mı çözemedim o kısmı. Ana router'ım çok çabuk toparlasa da P2812 hemen toparlayamıyor açıkçası. Ana router'a DSL taksam da böyle oluyor. Sistem kendini hemen toparlıyor ama DSL bağlanması biraz ıkınırcasına oluyor.

1727615724353.png

IMG-20240929-WA0010.jpg
IMG-20240929-WA0009.jpg

@777608 Modemin kendisi bu oluyor. Yüksek mesafeye dayanıp yüksek hız almamı sağlayan yegane alet. :D

Son düzenleme:
Evet Nokia sahadayım. Bu sahalardaki DSLAM'lar Infineon isimli bir yonga seti kullanıyor. Elimdeki model P2812 HNU-F1. Arkasında ya da önünde v1 ya da v2 yazmıyor. Sizin dediğiniz v2 olan acaba HNU-F3 modeli mi acaba? İçerisinde TTNET ya da ZyXel'in stock firmware'i yok. OpenWRT isimli açık kaynak kodlu yazılım yüklü ve DSL sürücüsü stock firmware. Başlarda aslında böyle bir sorun yoktu. En başlarda 30-35 saniyede link oluyordu ama şu an 4 dakika civarı bekliyor. Bağlanırken tam DSL oturacak gibi yapıyor ama sonra bir anda sönüp tekrar link olmaya çalışıyor. Modem bazlı mı onda da emin değilim çünkü Mediatek yonga seti olan modemlerim de böyle davranıyor. DSLAM kaynaklı mı çözemedim o kısmı. Ana router'ım çok çabuk toparlasa da P2812 hemen toparlayamıyor açıkçası. Ana router'a DSL taksam da böyle oluyor. Sistem kendini hemen toparlıyor ama DSL bağlanması biraz ıkınırcasına oluyor.

Eki Görüntüle 2319382
DSLAM kaynaklı sorun. Muhtemelen DSLAM'da kullanılan yazılımın IMP'ye geçmesinden kaynaklı. DSLAM'daki SoC'un yenilenmemesi/daha doğrusu DSLAM cihazlarının yenilenmemesinden kaynaklı olma olasılığı çok yüksek.

Evet, o reyiz modemi biliyorum. Ben çalışırken dağıtmıştık bundan fakat V1V2 versiyonları vardı o dönemlerde. Arkası da değişikti böyle değildi tam :D T.T'de bunlardan oldukça vardı.

DSLAM kaynaklı sorun. Muhtemelen DSLAM'da kullanılan yazılımın IMP'ye geçmesinden kaynaklı. DSLAM'daki SoC'un yenilenmemesi/daha doğrusu DSLAM cihazlarının yenilenmemesinden kaynaklı olma olasılığı çok yüksek.
Bunu yapmak için ekip hiç gelmemişti. Uzaktan yönetilen bir şeyse kaşla söz arasında yapmış olabilirler. Dediğim gibi önceden 30-40 saniyede tak diye oturup IP alıyordu şu an en azından 3-4 dakika geçmesi gerek ki otursun tamamen.
Evet, o reyiz modemi biliyorum. Ben çalışırken dağıtmıştık bundan fakat V1V2 versiyonları vardı o dönemlerde. Arkası da değişikti böyle değildi tam :D T.T'de bunlardan oldukça vardı.
Muhtemelen TTNET'in o dönemler dağıttığı ilklerden olabilir. Zyxel'in stok kasası var. Sadece üzerine TTNET yazısını ve turuncu rengi yapmışlar. Ama şakasız tek başına DSL tarafında hem Broadcom'a hem de Mediatek'e kafa tutabilecek halde. Yüksek hızlarda bile kopmadan birkaç gün dayanabiliyor. 1 yıldır falan kesintisiz aktif şekilde kullanıyorum ve DSL şikayetlerimin neredeyse tamamı kesilmişti. Şu anki açık kaynaklı yazılımda fazlasıyla özelleştirme mevcut. SNR margin ayarlama meselesi zaten temel vardı ancak DSL tarafında yığınla özelleştirme var. Tabi ki işte taşıyıcı seti ayarı ne bileyim Annex B profilini özelleştirme vs. aklım çok almıyor. Daha doğrusu çalışma mantıklarını bilmiyorum. Hangi profile alırsam ne tepki verir bilemiyorum.

Bunu yapmak için ekip hiç gelmemişti. Uzaktan yönetilen bir şeyse kaşla söz arasında yapmış olabilirler. Dediğim gibi önceden 30-40 saniyede tak diye oturup IP alıyordu şu an en azından 3-4 dakika geçmesi gerek ki otursun tamamen.

Muhtemelen TTNET'in o dönemler dağıttığı ilklerden olabilir. Zyxel'in stok kasası var. Sadece üzerine TTNET yazısını ve turuncu rengi yapmışlar. Ama şakasız tek başına DSL tarafında hem Broadcom'a hem de Mediatek'e kafa tutabilecek halde. Yüksek hızlarda bile kopmadan birkaç gün dayanabiliyor. 1 yıldır falan kesintisiz aktif şekilde kullanıyorum ve DSL şikayetlerimin neredeyse tamamı kesilmişti. Şu anki açık kaynaklı yazılımda fazlasıyla özelleştirme mevcut. SNR margin ayarlama meselesi zaten temel vardı ancak DSL tarafında yığınla özelleştirme var. Tabi ki işte taşıyıcı seti ayarı ne bileyim Annex B profilini özelleştirme vs. aklım çok almıyor. Daha doğrusu çalışma mantıklarını bilmiyorum. Hangi profile alırsam ne tepki verir bilemiyorum.
Bak bide Airties Air5341'di galiba onlarda vardı :D Airties o dönemlerde aslında en iyisiydi.

ANNEX Profile değiştirdiğin zaman DL veya UL öncelikli oluyor fakat NOC taraftan, Standart/ayarlanan Hangisi ise, ne yaparsan yap, ne açarsan aç şuan bir değişiklik olmaz. Adamlar tamamen DSL'i bıraktığı için, yeni Tip saha bile almıyorlar. Yeni OLT aldılar, Huawei ve ZTE. Yatırımlarını artık tamamen FTTH'e ayırdılar, bu yönde PON tarafa ciddi arttırma kararı aldılar.

ANNEX Profile değiştirdiğin zaman DL veya UL öncelikli oluyor fakat NOC taraftan, Standart/ayarlanan Hangisi ise, ne yaparsan yap, ne açarsan aç şuan bir değişiklik olmaz. Adamlar tamamen DSL'i bıraktığı için, yeni Tip saha bile almıyorlar. Yeni OLT aldılar, Huawei ve ZTE. Yatırımlarını artık tamamen FTTH'e ayırdılar, bu yönde arttırma kararı aldılar.
1727617624727.png

1727617665911.png

Mevcutta değiştirebileceğim böyle ayarlamalar mevcut ancak yapsam da bile çalışacaklar mı pek emin değilim. Denersem mesela direkt DSL bağlanmama meselesi vs. başıma iş açabilir mi?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı