Trendyol Elektronik Ürün İade Rezaleti

talican

Hectopat
Katılım
22 Temmuz 2018
Mesajlar
213
Çözümler
1
Daha fazla  
Meslek
Motion Designer / VFX Specialist
Özet geçmek gerekirse İndirim günleri süreci içerisinde almış olduğum elektronik ürünün bozuk, sorunlu olmasına nazaran iadesinin yapılmaması.

Olay şöyle gelişiyor. Trendyol'dan aldığım elektrikli süpürgeyi kutusundan çıkardım. Ürünü kutudan çıkarma konusunu unutmayın. Tekrar geleceğim buraya çünkü. Size bir ürün geldiğinde ne yaparsınız? Kutuyu açar, prize takar, çalışıp çalışmadığını kontrol edersiniz, denersiniz değil mi? Ben de aynı bu şekilde kutuda herhangi bir hasar görmediğim için kargocudan ürünü aldım. Daha sonra ürünü açtım, kurdum ve prize takıp denedim. Ürünü açtıktan 2-3 dakika sonra motor kısmından yoğun şekilde plastik kokusu geldiğini görünce direkt ürünü prizden çıkardım. Belki ilk açıldığı için olmuş olabileceğini düşünüp yarım saat - bir saat kadar süre sonra tekrar denemek için prize taktım ve ürünün hala aynı şekilde yoğun bir plastik kokuya sahip olduğunu görünce iade işlemleri başlattım. Ürünü tekrar dikkatlice demonte hale getirip kutusuna yerleştirdim, iade kodunu alıp ve kargo şirketi aracılığı ile iade işlemi başlattım. Ürün satıcıya ulaşır ulaşmaz sebepsiz bir şekilde iadenin reddedildiği yazıldı ve ürünü tekrar bana geri gönderdiler. Ben de bu ürünü kabul etmeyeceğimi belirtip geri gönderdim tekrar. Neden daha hiç kullanmadığım bir ürünü satın alayım ki? Siz, bozuk - hasarlı - sorunlu bir ürün gördüğünüzde onu almak ister misiniz?


Ardından Trendyol ile irtibata geçtim. Bana ürünü teknik servise göndermem gerektiğini söyleyip durdular. Şunu anlamıyorum. Bu ürünü ahlaksızlık yaparak bozuk - sorunlu satan satıcı mı bunun teknik servis kısmıyla uğraşmalı yoksa daha ürünü sadece ve sadece 2 dakika deneme amaçlı çalıştıran ben mi? Neden bozuk bir ürün için hem para verip hem de teknik servisle ben uğraşıyorum bunu anlamış değilim. Böyle saçma bir şey olabilir mi?


Gelelim en başta belirttiğim kutusundan çıkarma konusuna. Eğer ki bir elektronik ürünü kutusundan çıkartırsan, sorumluluk tamamen sana geçiyormuş ve iade yapılmıyormuş. Bu da şu demek oluyor. Ürün bozuk bile gelse, sorumluluk senindir. İnternet sitesinde yazan “ücretsiz iade” konusu geçersizdir. Sana bozuk gelen ürünün teknik servisiyle de sen uğraşmak zorundasın. Eğer ki ürünün iadesini istiyorsan kutusundan çıkarmamış olman gerekiyor.


Trendyol şunu düşünüyor sanırım. Ürün kargodan gelecek. Ben güzelce kutulanmış, kargolanmış ürünü evime almadan önce “bu kutu çok güzel paketlenmiş. Ama hislerime göre bu ürün bozuk, ben en iyisi kutuyu bile açmadan iade edeyim.” Böyle bir düşünce olabilir mi? Ben bir ürünü açıp kontrol etmeden o ürünün çalışıp çalışmadığını nasıl anlayacağım? Oldu ki çalışmadı ya da sorunlu çalıştı. Bunun teknik servisi ile ben mi uğraşacağım bozuk mal satan satıcı yerine? Böyle saçma bir düzen mi olur?


Bu konuyu açıyorum ki elektronik ürün almak isteyenlere ders olsun. Dikkat edin arkadaşlar. Kutusu ne kadar güzel olursa olsun elinizi kutunun üstüne koyun ve hissetmeye çalışın ürünün çalışıp çalışmadığını. Kutuyu açarsanız ve bozuk çıkarsa mesuliyet sizlerin… Çünkü rezalet olmak bunu gerektirir.
 
Mesafeli satış sözleşmesine göre 14 gün koşulsuz iade hakkınız bulunuyor. Trendyol bu işlere pek karışmıyor maalesef ki. Satıcılarda kendilerini bir halt zannettikleri için KANUNU çiğneyerek iadeyi reddediyorlar. Yazık... Denecek pek bir şey yok.
 
Ben kulaklık almıştım. Kulaklığı teslimat edildikten sonra 1 gün bile geçmemesine rağmen. Kullanmamama rağmen iade almamışlardı. Kim niye kullanıyor bilmiyorum ama rezalet bir alışveriş sitesi. Trendyol, Amazon'un getir götürünü yapar.
 
Garip. Ben Casper Excalibur almıştım ve 3 gün kullandım. 3 gün sonra cihaz arıza vermeye başlayınca iade ettim ve kabul etmişlerdi. Demek ki satıcıdan satıcıya değişiyor bu durum. Hepsiburada daha iyi galiba bu konularda.
 
Bu tip şeyler gerçekten çok sinirbozucu.

Cayma hakkı yok mu bu üründe? Acaba Trendyol'u tekrar arayıp, satıcıyı şikayet ederek, konunun üzerine mi gitseniz?

Nedensizce; iade almaması vs nedir. Bir de bildiğim kadarıyla, kargo parasını da size ödetiyorlar, teslim almamışsa.
 
Ben de anlamış değilim gerçekten. Ürünü iade edemeyeceksem, ki 14 gün koşulsuz cayma hakkı olmasına rağmen, neden "ücretsiz iade" diye bas bas yazarsınız ki? Ürünü bozuk-sorunlu alan ben olmama rağmen, teknik servis süreçleriyle ben uğraşmalıymışım. Hayatımda böyle saçma bir şey görmedim.
 
Neden bozuk bir ürün için hem para verip hem de teknik servisle ben uğraşıyorum bunu anlamış değilim. Böyle saçma bir şey olabilir mi?

Çok haklısınız. Ben bir monitör aldım Trendyol üzerinden ve bozuk geldi teknik servisiyle ben uğraşıyorum.
Çok saçma.
 
Bu tarz durumlara düşmemek için her zaman kutuyu ilk açışınız da bir video kaydı almanız lazım. Elinizde bir kayıt olduktan sonra iade hakkını reddetme gibi bir seçenekleri yok ama yine de iadeyi kabul etmezlerse tüketici hakem heyetine bu video ile başvurabilirsiniz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı