Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Rehberi

Bildiğiniz üzre internet üzerinden alışveriş sürecinde mağduriyet yaşayan birçok insan var ve birçoğu "Başımızın gözümüzün sadakası olsun" mantığı ile hareket ettiği için, "Uğraşmak istemedikleri için" haklarının peşine düşmüyorlar.
Bilinçsiz tüketiciyi fırsat bilen satıcılar ise müşteri memnuniyetine önem vermemeye devam ediyor. Oysa tüketici hakem heyetine başvuru işlemleri eskisi gibi değil, oturduğunuz yerden başvuru oluşturup oturduğunuz yerden sonuçlanmasını bekleyebiliyorsunuz, üstelik eskisi kadar uzun sürmüyor. Dilekçe vermek için bir kurumun kapısına kadar gidip sıra beklemenize gerek yok. Aslında E-Devlet ile birlikte gelen ve hayatı kolaylaştıran birçok hizmet; bizler fark etmesek de sisteme dahil ediliyor.
  • E-Devlet sayfasına giriş yapıyoruz, sol üst köşeden URL kısmına dikkat ediyoruz. Bilgilerinizi hangi adrese yazdığınızdan emin olun; e-Devlet Kapısı
aa.jpg

a.jpg


Giriş yaptıktan sonra sol üst köşeden "Tüketici Hakem" kelimesini aratıyoruz, resimde görünen "Gümrük ve Ticaret Bakanlığına" bağlı hizmeti seçiyoruz.

aaa.jpg


"Uygulamaya Git" butonuna tıklıyor ve "tuketicisikayeti.gtb.gov.tr" adresinin sayfasına "Giriş yapılmış şekilde" aktarılıyoruz.
aaaa.jpg


"Tüketici Başvuruları" butonuna tıklıyor ve şikayet yapacağımız sayfaya geliyoruz.

aaaaa.jpg


Aşağıdaki sayfadan ise şikayetimizi ve fatura bilgilerinin girişini sağlıyoruz. Vergi - Mersis numaraları fatura üzerinde yazar.

aaaaaa.jpg


2. adımda faturanın kesildiği tarih - Fatura No - Tutar gibi bilgileri giriyoruz. Talep kısmında ise isteğiniz neyse onu seçiyoruz. Ürün ise değişim hizmet ise tekrarı - ücretsiz tamir - ayıp oranında para iadesi gibi gibi.
Eğer talebiniz farklı ise "DİĞER" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

1.jpg


3. bölümde Resim - Dosya yükleme kısmına geliyoruz. Faturanın net bir resmini - ilgili üründeki kusur veya talep ney ise; eğer fotoğraflanabilir bir unsur ise bunun fotoğrafını eklemekten çekinmeyin.

2.jpg


Şikayetin ön izlemesini kontrol ediyoruz, temel bilgiler burada görünecektir.

3.jpg


Son adımda ise bağlı bulunan hakem heyetini seçiyoruz. Otomatik olarak nüfusunuza kayıtlı olduğunu ilçe seçiliyor anladığım kadarıyla. "BAŞVURUYU TAMAMLA" dediğimiz taktirde ise şikayetimiz ilgili heyete ulaşmış oluyor.

4.jpg

  • İlgili süreç, heyetteki açık dosya sayısına da bağlı olmak kaydıyla kısa bir süre içerisinde ilgilenir. Genelde 1 ay içerisinde ilk geri dönüş sağlanır. Bu yüzden "Telefon numaranızı hatasız girmeye büyük önem gösterin". Eğer hak talep ettiğiniz ürün veya hizmetin faturası yoksa hak talep edemezsiniz. Eğer fatura sizin adınıza değilse, başka bir değimle ikinci el bir ürün alıp "Satın alma esnasında satış sözleşmesi düzenlemediyseniz hak talep edemezsiniz."
 
Son düzenleme:
Bana daha önce verilen hız belli hakkım olan hızı isteyeceğim. Bana şuan kimse kalkıp sen zaten o kadar alıyorsun o kadar verebiliyoruz diyemez. Daha önce aldığım hız belli çünkü. Ama onlar hızı düşüyor. Şu an tüm mahalle şikayetçi herkes burada CİMER'e dilekçe yazdı. Zaten port belli doluydu. Yani yeni eklenen bir internette yok.
 
THH'ye başvururken talebini kafanda iyi kurgulamanı tavsiye ederim. Şikayet ettin buraya kadar her şey çok güzel; peki yetersizlikler sebebiyle performansta iyileştirmeye gidilemezse?

Bu noktada "Hizmet kaybı oranında bedel indirimi" gibi seçenekleri dile getiriyor olman gerekiyor ki THH'nin karşısına elle tutulur bir istek ile çıkmış olasın.
 
Güzel bir şekilde hazırlayacağım. Umarım en kısa sürede bu sorunu halledebilirim. 1 yıl taahhüt sürem kaldı. Mümkünse bununda kaldırılmasını talep edeceğim ilerleyen süreçte.
 
Sinerji'den 1640 TL'ye monitör almıştım, monitörde bazı sorunlar olmasından dolayı iade etmek istiyorum. Sinerji ürünü garantiye gönderebilirsiniz diyor, ama eminim hiç bir sorun yok deyip geri gönderecekler. İade için ise bildiğiniz şeyleri söylüyor, kutusu açılmış ürünleri almıyoruz.😀

Tüketici Hakem Heyetine gitmeyi düşünüyorum. Ürünün distribütörü Penta, şikayet ederken Sinerji'yi mi şikayet ediyoruz yoksa Penta'yı mı? Ayrıca Tüketici Hakem Heyeti'nin bakabileceği maksimum ücret sınırı ne kadar?
Beklediğim gibi THH lehime karar vermiş, tebligat henüz elime ulaşmadı ama tebligatı E-Devlet üzerinden görebiliyorum. İlgili firma bugün arayarak ürünü geri göndermemi istedi, açıkcası karara itiraz etmelerini bekliyordum. Tüm bu süreç toplamda 2 ay 8 gün sürdü. Yardım eden etmeyen herkese teşekkürler. 🙂
 
Başvuru yaptığınız sayfanın sol tarafında "Yapılan Başvurular" sekmesinde, yalnızca başvurunun durumu hakkında bilgi edinebilirsiniz. Sonucu hakkında bilgilendirme farklı yolla yapılır.
 
3 ay önce yaklaşık 130 tl meblağlı kesinlikle haklı olduğum bir durum için THH'ye başvurmuştum. Olay sipariş verdikten yaklaşık 5-10 dakika sonra siparişimi iptal etmem ve paramın geri iadesini istemek. Firma ise paranın üzerine yattı. Hep yok 10 gün, yok 1 ay içinde yatacak falan diyip tonla bahane buldu ve yatmadı asla para.

THH'de 3 aydır "savunması istendi" diye duruyor başvuru. Karşı taraf cevap vermezse buga giriyor resmen sistem. Saçmalık.

Ne yapmalıyım arkadaşlar? Paramın üzerine yatılmasına ve kimsenin bir şey yapamamasına çok sinirliyim.
 

Geri
Yukarı