Rehber Tüketici Hakem Heyetine Başvuru

Bildiğiniz üzre internet üzerinden alışveriş sürecinde mağduriyet yaşayan birçok insan var ve birçoğu "Başımızın gözümüzün sadakası olsun" mantığı ile hareket ettiği için, "Uğraşmak istemedikleri için" haklarının peşine düşmüyorlar.
Bilinçsiz tüketiciyi fırsat bilen satıcılar ise müşteri memnuniyetine önem vermemeye devam ediyor. Oysa tüketici hakem heyetine başvuru işlemleri eskisi gibi değil, oturduğunuz yerden başvuru oluşturup oturduğunuz yerden sonuçlanmasını bekleyebiliyorsunuz, üstelik eskisi kadar uzun sürmüyor. Dilekçe vermek için bir kurumun kapısına kadar gidip sıra beklemenize gerek yok. Aslında E-Devlet ile birlikte gelen ve hayatı kolaylaştıran birçok hizmet; bizler fark etmesek de sisteme dahil ediliyor.
  • E-Devlet sayfasına giriş yapıyoruz, sol üst köşeden URL kısmına dikkat ediyoruz. Bilgilerinizi hangi adrese yazdığınızdan emin olun; e-Devlet Kapısı
aa.jpg

a.jpg

Giriş yaptıktan sonra sol üst köşeden "Tüketici Hakem" kelimesini aratıyoruz, resimde görünen "Gümrük ve Ticaret Bakanlığına" bağlı hizmeti seçiyoruz.

aaa.jpg

"Uygulamaya Git" butonuna tıklıyor ve "tuketicisikayeti.gtb.gov.tr" adresinin sayfasına "Giriş yapılmış şekilde" aktarılıyoruz.
aaaa.jpg

"Tüketici Başvuruları" butonuna tıklıyor ve şikayet yapacağımız sayfaya geliyoruz.

aaaaa.jpg

Aşağıdaki sayfadan ise şikayetimizi ve fatura bilgilerinin girişini sağlıyoruz. Vergi - Mersis numaraları fatura üzerinde yazar.

aaaaaa.jpg

2. adımda faturanın kesildiği tarih - Fatura No - Tutar gibi bilgileri giriyoruz. Talep kısmında ise isteğiniz neyse onu seçiyoruz. Ürün ise değişim hizmet ise tekrarı - ücretsiz tamir - ayıp oranında para iadesi gibi gibi.
Eğer talebiniz farklı ise "DİĞER" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

1.jpg

3. bölümde Resim - Dosya yükleme kısmına geliyoruz. Faturanın net bir resmini - ilgili üründeki kusur veya talep ney ise; eğer fotoğraflanabilir bir unsur ise bunun fotoğrafını eklemekten çekinmeyin.

2.jpg

Şikayetin ön izlemesini kontrol ediyoruz, temel bilgiler burada görünecektir.

3.jpg

Son adımda ise bağlı bulunan hakem heyetini seçiyoruz. Otomatik olarak nüfusunuza kayıtlı olduğunu ilçe seçiliyor anladığım kadarıyla. "BAŞVURUYU TAMAMLA" dediğimiz taktirde ise şikayetimiz ilgili heyete ulaşmış oluyor.

4.jpg

• İlgili süreç, heyetteki açık dosya sayısına da bağlı olmak kaydıyla kısa bir süre içerisinde ilgilenir. Genelde 1 ay içerisinde ilk geri dönüş sağlanır. Bu yüzden "Telefon numaranızı hatasız girmeye büyük önem gösterin". Eğer hak talep ettiğiniz ürün veya hizmetin faturası yoksa hak talep edemezsiniz. Eğer fatura sizin adınıza değilse, başka bir değimle ikinci el bir ürün alıp "Satın alma esnasında satış sözleşmesi düzenlemediyseniz hak talep edemezsiniz."

Son düzenleme:
300TL ekstra hediye çekini neden verdiklerini anlamadım ancak 2600TL ile farklı bir marka da tercih edebilirsin elbette.
Aslında ellerinde aynı cihaz olmadığı için para iadesi yapacaklarını söylediler. Bende 2300 TL geri alırsam aynı özellikte başka bilgisayar alamıyacağımı malum doların yüksek olduğunu söyledim. THH para iadesi yerine cihazın aynı özellikte ya da üst model verilmesini gerektiğini söyledim. Bende Lenovo olan cihaz 2600 TL idi bende onu gösterdim. İademi aştığı içinde hediye çek verip fiyatı üzerinden ek ücret vermeden alabileceğini söylediler. Genel müdürlükten aramışlardı bende öyle söyleyince öyle dediler. Lenovo olan modelin aynı özellikte bilgisayarı vardı.

Anladım, mantıklı olanı yapmışsın. Eğer 2600TL fiyata aynı performansta ancak en azından daha yeni nesil işlemci mimarilerini barındıran, bilindik bir markanın ürününü satın alabiliyorsan THH ile değişim gibi durumlara hiç girme derim. Direkt olarak para iadesi + hediye çekinden faydalanıp sıfır, el değmemiş bir dizüstü sisteme kavuş. Hakkını zaten almış olacaksın :)

Anladım, mantıklı olanı yapmışsın. Eğer 2600TL fiyata aynı performansta ancak en azından daha yeni nesil işlemci mimarilerini barındıran, bilindik bir markanın ürününü satın alabiliyorsan THH ile değişim gibi durumlara hiç girme derim. Direkt olarak para iadesi + hediye çekinden faydalanıp sıfır, el değmemiş bir dizüstü sisteme kavuş. Hakkını zaten almış olacaksın :)
Ürünün şuan fiyatı arttı fakat ben Cuma gününde indirimde iken kararımı iletmiştim. Fakat kimse geri dönüş sağlamadı ve işlemde başlatmadılar. Sorun çıkarmaz dimi?

Senin için fiyatı tekrar düşüreceklerini sanmıyorum, arayıp konuşmak lazım. Eskiden kullandığın cihazın marka modeli neydi bir yazar mısın? Bu fiyata neler alınabiliyor bir bakalım.

Senin için fiyatı tekrar düşüreceklerini sanmıyorum, arayıp konuşmak lazım. Eskiden kullandığın cihazın marka modeli neydi bir yazar mısın? Bu fiyata neler alınabiliyor bir bakalım.
Acer Aspire 3 A-315_41G Ryzen 2200u ve AMD 535 grafik kartı vardı. Bu performansı verebilecek başka bir bilgisayar varsa önerebilirsiniz.
Murat Bey önerdiği bilgisayar var fakat eklemem gerekir mi bilmiyorum.

Aslında 300 veren 500'de verir biraz dişinizi gösterip sattığınız mal bozuk sizi şuraya şikayet ederim buraya şikayet ederim deyip halk arasındaki tabirle çingenlik çıkarsaydınız daha fazla para alabilirdiniz gibime geliyor :)

Hepsiburada'daki Lenovo 2700 civarı gördüğüm kadarıyla, direkt olarak o modeli talep edersen yardımcı olabileceklerini düşünüyorum; yakın bir zamanda indirime girdiği notunu da eklersen.

En kötü ihtimalle 100TL daha ekler sıfır dizüstü bilgisayarına kavuşursun. Mağduriyetin büyük oranda ortadan kalkmış olur her halükarda.

Hepsiburada'daki Lenovo 2700 civarı gördüğüm kadarıyla, direkt olarak o modeli talep edersen yardımcı olabileceklerini düşünüyorum; yakın bir zamanda indirime girdiği notunu da eklersen.

En kötü ihtimalle 100TL daha ekler sıfır dizüstü bilgisayarına kavuşursun. Mağduriyetin büyük oranda ortadan kalkmış olur her halükarda.
Murat Bey'in önerdiği ekran kartı iyi işlemci zayıf. Lenovo benim eski cihazla aynı fakat bunda DVD, 2 3.0 ve USB Type C var fakat o kadar önemli değil ama ek girişler olması hoşuma gitti. 8GB 2400Mhz CL 17 bellek RAM var sitesinde baktım aldığım RAM'de uyumlu. Ben onu Cuma günü bildirdim ve her gün arayıp talebi bildirdim geri dönmeleri için. Haftasonu girdiği için belki dönmediler yarın dönerler herhalde. Bir şey bulabildiniz mi?
Düzenleme:

Evet arkadaşlar fiyatı artan ürün için 300 TL olan çek 500.01 TL olarak verecek. 2 gün içerisinde hesabıma para iade edince çek aktif olacak. 2799 TL almış olacağım Lenovo cihazı. İnşallah ümit ediyorum ki sorun çıkmaz cihazdan. 8GB RAM de uyumlu 12GB RAM yapacağım sistemi.

Son düzenleme:
Probleminin çözülmesine sevindim, para iadesini hesabında görmeden paçaları sıvamayalım tabi :)
Para iadesi alınca - ürünü sipariş edip eline geçince yine haberdar edersin.

Probleminin çözülmesine sevindim, para iadesini hesabında görmeden paçaları sıvamayalım tabi :)
Para iadesi alınca - ürünü sipariş edip eline geçince yine haberdar edersin.
2600 TL bu PC alıyorum. GT940MX den iyi mi? İşlemcisi darboğaz yapar mı? Teknik olarak MX150'den iyi gözüküyor fakat neden FPS karşılaştırmasında MX150 daha iyi gözüküyor?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı