Rehber Tüketici Hakem Heyetine Başvuru

Bildiğiniz üzre internet üzerinden alışveriş sürecinde mağduriyet yaşayan birçok insan var ve birçoğu "Başımızın gözümüzün sadakası olsun" mantığı ile hareket ettiği için, "Uğraşmak istemedikleri için" haklarının peşine düşmüyorlar.
Bilinçsiz tüketiciyi fırsat bilen satıcılar ise müşteri memnuniyetine önem vermemeye devam ediyor. Oysa tüketici hakem heyetine başvuru işlemleri eskisi gibi değil, oturduğunuz yerden başvuru oluşturup oturduğunuz yerden sonuçlanmasını bekleyebiliyorsunuz, üstelik eskisi kadar uzun sürmüyor. Dilekçe vermek için bir kurumun kapısına kadar gidip sıra beklemenize gerek yok. Aslında E-Devlet ile birlikte gelen ve hayatı kolaylaştıran birçok hizmet; bizler fark etmesek de sisteme dahil ediliyor.
  • E-Devlet sayfasına giriş yapıyoruz, sol üst köşeden URL kısmına dikkat ediyoruz. Bilgilerinizi hangi adrese yazdığınızdan emin olun; e-Devlet Kapısı
aa.jpg

a.jpg

Giriş yaptıktan sonra sol üst köşeden "Tüketici Hakem" kelimesini aratıyoruz, resimde görünen "Gümrük ve Ticaret Bakanlığına" bağlı hizmeti seçiyoruz.

aaa.jpg

"Uygulamaya Git" butonuna tıklıyor ve "tuketicisikayeti.gtb.gov.tr" adresinin sayfasına "Giriş yapılmış şekilde" aktarılıyoruz.
aaaa.jpg

"Tüketici Başvuruları" butonuna tıklıyor ve şikayet yapacağımız sayfaya geliyoruz.

aaaaa.jpg

Aşağıdaki sayfadan ise şikayetimizi ve fatura bilgilerinin girişini sağlıyoruz. Vergi - Mersis numaraları fatura üzerinde yazar.

aaaaaa.jpg

2. adımda faturanın kesildiği tarih - Fatura No - Tutar gibi bilgileri giriyoruz. Talep kısmında ise isteğiniz neyse onu seçiyoruz. Ürün ise değişim hizmet ise tekrarı - ücretsiz tamir - ayıp oranında para iadesi gibi gibi.
Eğer talebiniz farklı ise "DİĞER" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

1.jpg

3. bölümde Resim - Dosya yükleme kısmına geliyoruz. Faturanın net bir resmini - ilgili üründeki kusur veya talep ney ise; eğer fotoğraflanabilir bir unsur ise bunun fotoğrafını eklemekten çekinmeyin.

2.jpg

Şikayetin ön izlemesini kontrol ediyoruz, temel bilgiler burada görünecektir.

3.jpg

Son adımda ise bağlı bulunan hakem heyetini seçiyoruz. Otomatik olarak nüfusunuza kayıtlı olduğunu ilçe seçiliyor anladığım kadarıyla. "BAŞVURUYU TAMAMLA" dediğimiz taktirde ise şikayetimiz ilgili heyete ulaşmış oluyor.

4.jpg

• İlgili süreç, heyetteki açık dosya sayısına da bağlı olmak kaydıyla kısa bir süre içerisinde ilgilenir. Genelde 1 ay içerisinde ilk geri dönüş sağlanır. Bu yüzden "Telefon numaranızı hatasız girmeye büyük önem gösterin". Eğer hak talep ettiğiniz ürün veya hizmetin faturası yoksa hak talep edemezsiniz. Eğer fatura sizin adınıza değilse, başka bir değimle ikinci el bir ürün alıp "Satın alma esnasında satış sözleşmesi düzenlemediyseniz hak talep edemezsiniz."

Son düzenleme:
İnan gözümden kaçmış, bu akşam müsait olduğum vakit göndereceğim. Söz veriyorum, not aldım :)
Daha önceden icra yoluyla bir talepte bulunmadım ancak araştırır, doğrusunu bulurum.
Buradayım, bir araştırayım hemen; dönüş yapacağım.
Dostum öncelikle icra dilekçesi tek tip değildir. Alacaklı ve borçlu kişi - kuruma ait bazı standart bilgilerin yer almasına ek olarak; "Açıklama satırlarında tarih bilgileri net bir şekilde belirtilerek, yaşanan mağduriyet kısa ve net bir dille ifade edilmelidir".

Alacaklının borcunun istediği dahilinde faizi ile kendi tarafına ulaştırılabilmesinin tek yolu banka hesabı üzerinden transfer yapılmasıdır. İcra dairesi asla elden para teslimi gerçekleştirmez. IBAN bilgisi şarttır bu sebeple, verilen IBAN bilgisinin alacaklı kişinin üzerine olması da zorunludur.

Aşağıda paylaşacağım başvuru örneğinin yanına "İl Tüketici Hakem Heyet Raporu" ve "Kimlik Fotokopini" dahil ederek işleme koyabilirsin. Zaten THH kararı açıklamış, İcra Dairesi yalnızca kişileri doğrulayıp parayı senin üzerine olan bir hesaba aktaracak hepsi bu. Açıklama kısmında olayı baştan sonra anlatmana asla gerek yok, THH gerekli incelemeyi yaptı ve bitirdi; İcra Dairesinin görevi farklı.

Normalde THH karar bildirgesi içerisinde yer alan bazı bilgiler de içeriğe eklenebiliyor ancak THH karar bildirgesininin bir kopyasını eksiksiz olarak dosya içeriğine eklersen sorun olmaz. Sen bir önceki başvurunda IBAN numarası gibi hayati önem arz eden bir bilgiyi paylaşmamışsın haliyle sıkıntı olmuş. Buna ek olarak gerekli bilgiler az çok tahmin edilebilecek şeyler, asla tek bir kalıba sıkıştırılmış dilekçelere mahkum değilsiniz; bunun için kimseye fazladan para ödemeyin. Kim olduğun ve derdinin ne olduğu net bir şekilde anlaşılsın; hakkın olan bedelin aktarılabileceği bir hesap bilgisi bulunsun %99 sorunsuz işler bürokrasi.

Kod:
--------------İCRA MÜDÜRLÜĞÜNE--------------

(ALACAKLI)   Gökhan Akkaya 11755555111 - **AD SOYAD TC
             X Mahallesi İstanbul/Üsküdar - **ADRES
IBAN Bilgisi; TR12 1111 1111 1111 1111 - Gökhan Akkaya           

(BORÇLU)    X BİLİŞİM - **THH ŞİKAYET EDİLEN FİRMA - İŞLETME
            X Mahallesi İstanbul/Kadıköy

ALACAK TUTARI; **Faturada yazan veya özel durumlarda THH'nin belirlediği rakam 
ALACAK TUTAR FAİZİ; **Dilersen arada geçen süreyi belirterek faiz talep edilebiliyor
ALACAĞIN KONUSU; İl Hakem Heyeti Kararına Uymayan Firma
TAKİP TALEBİ; ALACAĞIN İCRA YOLUYLA TEMİN EDİLMESİ

(AÇIKLAMA); "X tarihinde yapmış olduğum alışverişten ötürü yaşamış olduğum mağduriyeti
"Y tarihinde İl - İlçe Hakem Heyetine taşıdım ve "Z tarihinde ilgili karar lehime açıklandı.
Tüketici Hakem Heyeti karar belgesi ektedir. Borçlu firma THH kararına uymamaktadır,
fatura bedeli olan 800TL paranın faizi ile birlikte tarafıma ödenmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
Öncelikle ben de teşekkür ederim. İhtiyacım olursa, ben de yararlanacağım. Bilirkişiye dün laptopu teslim ettim ve o da benim sorunlarımı test etti ve bugün teslim almamı söyledi. Ben de gidip teslim aldım. Sorunlarımı tespit edip, fotoğrafladığını belirtti. "Bundan sonra, top heyette" dedi bana. Onların ne karar vereceğini bilmiyormuş. Durum güncellemesi yaparım tekrardan. Benim bir sorum var size yine de. Ben bilirkişiye servis formunu vermiştim de bilgisayarımı teslim alırken raporu sormayı ve almayı unuttum. Kendisi de bana vermedi. Formun bende olmaması, bir sorun olur mu?

Etiketin bana ulaşmadı yoksa mutlaka ilgilenirdim. Ben bakıyorum konuya, olumlu bir sonuç alırsak burada da paylaşırsın ileride.
Başvuru işlemini rehberden yararlanarak tamamla, elinde ne kadar evrak varsa hepsini eklere yükle, şikayet edeceğin firma olarak da N11'i göster.

Ne yazık ki bazı satıcılar halen daha bazı kanunları kabul etmekte sıkıntı yaşıyor. Kimse kafalarına silah dayayarak satış yaptırmıyor, tüketici elbette ürünü görecek - dokunacak - kullanacak; sonuçta internetten alıyor. Koşulsuz şartsız iade edilmesin istiyorsan git mağaza aç, bak bakalım mağazanın masraflarının altından kalkabiliyor musun?

Son düzenleme:
@BilgisayarKurdu Hocam kafam da takılı sorunlar var cevaplarsanız benim gibi merak edenler ne yapacağını da iyi bilirler.

1. Laptop bataryalar firmalar aksesuar olarak kabul edip 1 yıl garanti veriyor. Bildiğiniz üzere laptop bataryalar kullanıma bağlı olarak 1 yıl ya da 2 yıl'a yıpranıyor ve garantiden sonra sıkıntılar oluyor. Şimdi 2.yıl bataryam yıprandıysa ve bozuk çalışıyorsa garanti değişime girer mi? Para istelerlerse THH başvurmak mantıklı mı olur? Sonuçta bilgisayarın içine gömülü istediğim gibi aksesuar ise kendim de değiştiremiyorum ve müdahale de edilmiyor. Bu koşullar firma kendisi mi uyuduyor ya da koyuyor?

2. Menteşe sorunuyla tamire gönderilip sorun çözülüp tamir edip gönderirlerse ve yine aynı sorun karşılaşınca bu sefer önceki şans olmadan menteşe cihazı kırarsa THH girer mi?

3. Garanti ile ilgili sorun yaşayınca satıcı firmaya mı yoksa üretici firmaya karşı mi THH başvurusu yapılmalı?
Yani Hepsiburada ve N11 gibi sitelerden alıyorsun cihazı satıcı ile sorunun yok ancak üretici firma(Garanti servisleri) ile sorun yaşanırsa hangi firma adı girilerek şikayet edilebilir?

Teşekkürler...

@BilgisayarKurdu Hocam kafam da takılı sorunlar var cevaplarsanız benim gibi merak edenler ne yapacağını da iyi bilirler.

1. Laptop bataryalar firmalar aksesuar olarak kabul edip 1 yıl garanti veriyor. Bildiğiniz üzere laptop bataryalar kullanıma bağlı olarak 1 yıl ya da 2 yıl'a yıpranıyor ve garantiden sonra sıkıntılar oluyor. Şimdi 2.yıl bataryam yıprandıysa ve bozuk çalışıyorsa garanti değişime girer mi? Para istelerlerse THH başvurmak mantıklı mı olur? Sonuçta bilgisayarın içine gömülü istediğim gibi aksesuar ise kendim de değiştiremiyorum ve müdahale de edilmiyor. Bu koşullar firma kendisi mi uyuduyor ya da koyuyor?

2. Menteşe sorunuyla tamire gönderilip sorun çözülüp tamir edip gönderirlerse ve yine aynı sorun karşılaşınca bu sefer önceki şans olmadan menteşe cihazı kırarsa THH girer mi?

3. Garanti ile ilgili sorun yaşayınca satıcı firmaya mı yoksa üretici firmaya karşı mi THH başvurusu yapılmalı?
Yani Hepsiburada ve N11 gibi sitelerden alıyorsun cihazı satıcı ile sorunun yok ancak üretici firma(Garanti servisleri) ile sorun yaşanırsa hangi firma adı girilerek şikayet edilebilir?

Teşekkürler...
3. soruna ben cevap vereyim: Satıcı, 1. derece sorumludur. Satın aldığın firmayı şikayet etmen yeterli olacaktır. 2.5 aydır beklemedeyim. Bilirkişiye götürdüm bilgisayarımı. Sorunlarımı 1 gün içinde test etti ve aynı sorunlarla karşılaşıp belgelediğini belirtti. Muhtemelen 1 aya kadar davam sonuçlanıp bana ulaşacak. Güncellemeyi buradan yapacağım. Bir hakkınız varsa, arkasını bırakmayın. İyi sosyaller.

1- Arkadaşlar olay çok basittir; tüketici emek harcayıp kazandığı para ile satın aldığı ürünü, garanti süresi boyunca tüm özelliklerinden faydalanarak kullanmakta özgürdür ve bu tüketicinin en doğal hakkıdır. Eğer kullanıcının kasıtlı veya kasıtsız olarak ürüne verdiği bir hasar yoksa bahsettiğin şartlarda kesinlikle garanti bu arızayı karşılamakla mükelleftir. Satıcılar her daim kafalarından element uydurur, kanun - yasa çıkarırlar; tüketici nezdinde bu uydurmaların hiçbir önemi, değeri yoktur.

2- İkinci sorunun son kısmında anlam bütünlüğü biraz kaybolmuş, net anlayamadım. Ancak aynı hasar ile birden çok kez karşılaşılması durumunda yine THH'ye başvurulabilir. Zaten 1 kere servise gitmesi demek 20 gün anlamına geliyor. 3 kere aynı şikayetten servise giderse bu ürünü kullanamazsın ki sen; verdiğin paradan verimli şekilde fayda sağlayamamış olursun bir tüketici olarak. Haliyle bu durumlarda da hakkınızı alabilirsiniz, servis raporlarını saklayın; servisten kaşeli belge isteyin bu tip sıkıntılı durumları önceden sezerseniz.

3- Bu konuda net bir bilgi almak için heyeti aradığımda "Fatura üzerinde yazan satıcı firmayı" yazmamı önerdiler. Mantıklı olan da budur zaten, mağazadan ürün satın alıp problem yaşayınca yine mağazaya getiren veya iade kodu ile geri gönderince hangi servise veya nereye gittiğini bilmeyen; ürünün ithalatçı mı yoksa resmi distribütör ile mi garanti altına alındığını bilmeyen tonla tüketici var :) Önemli olan nokta ürünün faturasını dosya eklerine yüklemeyi unutmamak. Elinizdeki servis ve kargo detayları varsa bunları anlaşılır bir şekilde paylaşmak. Her iki türlü de şikayetim oldu, her ikisinde de sorununuzu kısa ve öz bir şekilde anlatırsanız çözüme kavuşursunuz.

Heyetler sizin bürokrasiyi ne kadar iyi bildiğinize göre değil, haklı veya haksız olma durumunuza göre yardımcı olur veya olmazlar. Siz yeter ki tüm kanıtları - fatura - kargo - servis belgelerini ekleyin. Üründe görünür, kanıtlanabilir bir kusur varsa bu bilgileri de ek olarak yükleyin.

@BilgisayarKurdu @Buğra Ataş Hocam 3. sorumu ve 2.sorumu net anladım.

@BilgisayarKurdu Hocam 2. soru laptoplar da biliyorsunuz menteşe sorunları her üretici bilgisayarlarda bu tip sorunlar olabiliyor. Menteşe fabrikada ya fazla sıkılmamış olur vidalar bundan dolayı kırılmaya daha yakın olur ya da menteşeler fazla sıkılmış olarak geliyor bu da sorun yapabiliyor kırılmasına falan. Sen sorunu anlayıp garantide tamir ettiriyorsun sana yapılmış geliyor ama yinede yine dikkatle kullansan kırılabilir ya da kırılmaz şimdi adamın menteşeyi bilerek kırmaz zaten ilkte göndermiş. Yani kırılsa bile daha kötü olmadan senden kullanıcı hatası diye ücret istese zaten önceden aynı sorundan gönderdim yine bir şey olursa maddi zarar kullanıcın hatası mı yoksa cihazın kronik sorunundan dolayı mı? Kullanıcı dikkatli kullandığı halde olduysa THH bu durumu nasıl karşılar demek istediğim bu. Şuan böyle kırılma falan ben yaşamadım yaşanırsa THH ne cevap verecek ve kazanma durumu oluyor mu menteşe kırılması ile ilgili. Bu tarz şikayette var ondan sordum.

1. soru servis şöyle diyor;

Tüketicilerin satın aldığı Lenovo ürünleri 2 yıl standart garanti kapsamındadır.

Tüm Lenovo pilleri ve dijital kalemler aksi belirtilmedikçe 12 ay garantilidir. Bunun anlamı, Lenovo 12 aylık garanti süresi boyunca piller ve dijital kalemler için ücretsiz servis hizmeti sunar. Garanti, pil kapasitesindeki azalmaları değil yalnızca malzeme kusurlarını kapsar.

Yani 1 yıl içinde bir şey olmadı 2.yılda sorun yaşıyorum ücret mi ödeyeceğim? İsterse THH başvursak sonuç alınabilir mi? Lenovo böyle prosedür olduğunu ve bir çok markanın da böyle işlendiğini söylemekte. Laptop pilleri de dahil.

Menteşe durumu konusunda anlaşmazlık olursa devreye bilirkişi girer ve onun yorumu dosyanın seyrini büyük oranda değiştirir. 14 gün içerisinde iade ediyorsanız kesinlikle koşul veya şart belirtmeden yalnızca kanuni haklarınızdan faydalanın. Bunun menteşesi fazla sıkılmış, ileride sıkıntı olur gibi yorumlardan - satıcı mağaza ile iletişimden kaçının gerekmedikçe. Eğer 14 gün sonrasında sıkıntı çıkarsa el mahkum servise göndereceksiniz zaten.

Batarya ise 2 yıl garanti kapsamına girer çünkü şişme gibi durumlarda ürünü kullanılmaz bir hale getirebilir. Veya patlayıp etrafa zarar verme durumları bile olabiliyor. Ancak pil ömrü eskisi gibi değil tarzı şikayetlerde kesin netice alamayabilirsiniz. Biliyorsun ki bataryanın ömrünü, tüketicinin ne şekilde kullandığı da büyük oranda etkiliyor. Kullanıcı hatası olup olmama durumuna netlik kazandırılamayabilir.

Menteşe durumu konusunda anlaşmazlık olursa devreye bilirkişi girer ve onun yorumu dosyanın seyrini büyük oranda değiştirir. 14 gün içerisinde iade ediyorsanız kesinlikle koşul veya şart belirtmeden yalnızca kanuni haklarınızdan faydalanın. Bunun menteşesi fazla sıkılmış, ileride sıkıntı olur gibi yorumlardan - satıcı mağaza ile iletişimden kaçının gerekmedikçe. Eğer 14 gün sonrasında sıkıntı çıkarsa el mahkum servise göndereceksiniz zaten.
Zaten ses geliyor diye menteşelerden 2 kere iade edip sıfır aynı cihaz aldım baktım hepsinde aynı diye 3. cihazı iade etmemiştim. 6 oldu zaten bu sefer tık tık sesi gelmeye başlamıştı zorluyor diye yolladım 1 güne yapıp geri geldi. Yine böyle şeyler olur mu olursa ne yapacağım bana mı rastlıyor sıkıntılar bilmiyorum. Donanımsal sorun yok önceki Acer'da ki sorunlarda yok mavi ekranmış yeşil ekran falan. Bir F/P ürünlerin hepsi mi farklı sorunlar olabiliyor anlamış değilim.

Ürünün marka modelini aktarsan bile fiziken elime geçmediği sürece nasıl bir menteşe sistemi, nasıl bir malzeme kalitesi söz konusu olduğunu bilemeyeceğim için ileride aynı problemin tekrarlayıp tekrarlamaması olasılığı hakkında yorumda bulunamam :( Sadece açarken veya sadece kaparken ses geliyorsa çok da önemsememeni tavsiye ederim.

Sana verilen yeni ürünlerde de aynı sıkıntı ile karşılaşıyorsan THH başvurunda "İade" seçeneğini kullanmalısın.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı