Rehber Tüketici Hakem Heyetine Başvuru

Bildiğiniz üzre internet üzerinden alışveriş sürecinde mağduriyet yaşayan birçok insan var ve birçoğu "Başımızın gözümüzün sadakası olsun" mantığı ile hareket ettiği için, "Uğraşmak istemedikleri için" haklarının peşine düşmüyorlar.
Bilinçsiz tüketiciyi fırsat bilen satıcılar ise müşteri memnuniyetine önem vermemeye devam ediyor. Oysa tüketici hakem heyetine başvuru işlemleri eskisi gibi değil, oturduğunuz yerden başvuru oluşturup oturduğunuz yerden sonuçlanmasını bekleyebiliyorsunuz, üstelik eskisi kadar uzun sürmüyor. Dilekçe vermek için bir kurumun kapısına kadar gidip sıra beklemenize gerek yok. Aslında E-Devlet ile birlikte gelen ve hayatı kolaylaştıran birçok hizmet; bizler fark etmesek de sisteme dahil ediliyor.
  • E-Devlet sayfasına giriş yapıyoruz, sol üst köşeden URL kısmına dikkat ediyoruz. Bilgilerinizi hangi adrese yazdığınızdan emin olun; e-Devlet Kapısı
aa.jpg

a.jpg

Giriş yaptıktan sonra sol üst köşeden "Tüketici Hakem" kelimesini aratıyoruz, resimde görünen "Gümrük ve Ticaret Bakanlığına" bağlı hizmeti seçiyoruz.

aaa.jpg

"Uygulamaya Git" butonuna tıklıyor ve "tuketicisikayeti.gtb.gov.tr" adresinin sayfasına "Giriş yapılmış şekilde" aktarılıyoruz.
aaaa.jpg

"Tüketici Başvuruları" butonuna tıklıyor ve şikayet yapacağımız sayfaya geliyoruz.

aaaaa.jpg

Aşağıdaki sayfadan ise şikayetimizi ve fatura bilgilerinin girişini sağlıyoruz. Vergi - Mersis numaraları fatura üzerinde yazar.

aaaaaa.jpg

2. adımda faturanın kesildiği tarih - Fatura No - Tutar gibi bilgileri giriyoruz. Talep kısmında ise isteğiniz neyse onu seçiyoruz. Ürün ise değişim hizmet ise tekrarı - ücretsiz tamir - ayıp oranında para iadesi gibi gibi.
Eğer talebiniz farklı ise "DİĞER" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

1.jpg

3. bölümde Resim - Dosya yükleme kısmına geliyoruz. Faturanın net bir resmini - ilgili üründeki kusur veya talep ney ise; eğer fotoğraflanabilir bir unsur ise bunun fotoğrafını eklemekten çekinmeyin.

2.jpg

Şikayetin ön izlemesini kontrol ediyoruz, temel bilgiler burada görünecektir.

3.jpg

Son adımda ise bağlı bulunan hakem heyetini seçiyoruz. Otomatik olarak nüfusunuza kayıtlı olduğunu ilçe seçiliyor anladığım kadarıyla. "BAŞVURUYU TAMAMLA" dediğimiz taktirde ise şikayetimiz ilgili heyete ulaşmış oluyor.

4.jpg

• İlgili süreç, heyetteki açık dosya sayısına da bağlı olmak kaydıyla kısa bir süre içerisinde ilgilenir. Genelde 1 ay içerisinde ilk geri dönüş sağlanır. Bu yüzden "Telefon numaranızı hatasız girmeye büyük önem gösterin". Eğer hak talep ettiğiniz ürün veya hizmetin faturası yoksa hak talep edemezsiniz. Eğer fatura sizin adınıza değilse, başka bir değimle ikinci el bir ürün alıp "Satın alma esnasında satış sözleşmesi düzenlemediyseniz hak talep edemezsiniz."

Son düzenleme:
Güzel olan şey ne biliyor musun :) Problem yaratsalar bile paranı söke söke alabileceğini biliyor olman :) Bu sebeple nasıl bir tutum sergileyeceklerinin gram önemi yok bu saatten sonra.

Elimde redmi note 5 pro telefon var yere düştükten sonra şebekesi gitti garanti servisi 700 tl gibi bi fiyat biçti bizde telefonun neredeyse fiyatına yakın bi tutar biçtikleri için tüketici hakem heyetine başvurdu sizce sonucu ne olur

Şebeke bağlantısını sağlayan yonga anakarta tümleşik olduğu için hemen her telefonda servis bedeli 500 TL'nin üzerinde tutacaktır. Sanmıyorum bu noktada bir sonuca ulaşabilesiniz. Anakart veya panel gibi parçalar ne yazık ki sıkıntılı durumlara yol açıyor.

@BilgisayarKurdu tebligat elime ulaştı. Kazandım. :)
Bugün 5-6 gibi babam eve gelecek ve Vatan şubesinin kapısını çalacağız. Bakalım ne olacak. :)
Değişim talebimin kabulüne karar verildi. Hem de bilirkişi raporuyla. :)
@BilgisayarKurdu 1 hafta içinde bize mesaj yollayacaklarını, o durumda gelip değişim ya da para iadesi alabileceğimi söylediler. Gelecek mesajı bekliyorum. Kesinlikle değişim olmasını isteyeceğim. Para iadesi alırsam, aynı nitelikte ürün alamam çünkü.
@BilgisayarKurdu bugün yolum düştü ve Vatan'a gidip sormak istedim. Tebligatı gösterdim. Dell ile iletişime geçeceklerini, bizi ona göre çağıracaklarını, değişim ya da iade vermenin onların inisiyatifine kaldığını belirtti. Aslında bu bir mahkeme kararı niteliğinde bir tebligat fakat bunu söyleyecek kadar ya bilgisiz ya da bizi aptal sanıyor. Babam ses etmeyince ben de ses etmedim. Dell'i aradım. Kendilerini ilgilendiren bir konu olmadığını iletti. Arena Bilgisayar'ı aradım. Kendilerine Vatan'dan bu konuya ilişkin bir bilgi gelmediği fakat geldiği taktirde konuyla kendilerinin ilgileneceğini söyledi. Vatan bana "1 hafta içinde size geri dönüş sağlayacağız" diye 5 gün oldu. 2 gün daha bekleyeceğim. 1 hafta dolduğu vakit, arayıp, verdikleri sözün arkasında durmalarını söyleyeceğim. Beklemekten artık sıkıldım. Ne yapmam gerektiğiyle ilgili akıl almak istiyorum, dostum. Teşekkür ederim.
@BilgisayarKurdu yardımcı olursan çok sevinirim.

Son düzenleme:
Senin son etiketlemelerin bana ulaşmadı, mesaj içi düzenleme yaptığın için olabilir sanırım.
İade kararında direkt olarak icra takibi başlatılabiliyor ancak değişim kararına uyulmaması durumunda nasıl bir yol izlenmeli şuan için tecrübem yok. Belirtilen süre dolduğunda tekrar iletişime geç; ben de bu arada nasıl bir yol izlenmeli ona bakayım.

Senin son etiketlemelerin bana ulaşmadı, mesaj içi düzenleme yaptığın için olabilir sanırım.
İade kararında direkt olarak icra takibi başlatılabiliyor ancak değişim kararına uyulmaması durumunda nasıl bir yol izlenmeli şuan için tecrübem yok. Belirtilen süre dolduğunda tekrar iletişime geç; ben de bu arada nasıl bir yol izlenmeli ona bakayım.
Vatan'dan dün mesaj geldi ve aradım, sordum. Dell ile görüştüklerini fakat Dell'in para iadesi vermek istediğini iletti bana Vatan çalışanı arkadaş. Ben de telefonda sert konuşmak durumunda kaldım. "Bizim ve Dell'in inisiyatifinde size değişim ya da iade vermek" diye bir yalana başvuruyordu çünkü o arkadaş. Ben de dedim, artık bütün her şey benim inisiyatifimde. Gidin kiminle konuşuyorsanız konuşun, benim hakkım olan değişimi yapın. Elimde kapı gibi mahkeme kağıdı var, dedim. O da dedi, tamam Dell ile tekrar konuşayım. Sonra Dell Teknik Destek'ten bir hanımla görüştüm. Kendisi, Dell'in böyle bir karar vermeyeceğini, kanuni olarak ürün yoksa bir üstünü, o da yoksa onun da üstünü vermek zorunda olduklarını iletti. "Vatan'ı tekrar sıkıştır, eğer diretirlerse sana mail adresimi veriyorum. Attığın mesajda bana detaylı bir şekilde anlat durumu. Ben de üstlerime yönlendireyim, sorununu çözelim" dedi, Dell'de çalışan hanım. Ben de teşekkür ettim ve kapattım. Daha sonra Dell TR Facebook adresine sert üslupla fakat kesinlikle küfür içermeyen bir mesaj attım. Bu sabah bana geri dönüş yaptılar. Attıkları mesajda "Merhaba Buğra Bey, değişim raporunuz tarafımızdan onaylanmış ve gönderilmiştir. Siz tekrardan Vatam Bilgisayar ile iletişime geçip onlardan sorunu çözmek için Arena ile görüşmeleri gerektiğini söyleyebilirsiniz." yazıyordu. Anladım ki Dell'in de haberi olmuş konuyla ilgili. Muhtemelen tekrar görüştü, Vatan Bilgisayar'ın yalancı çalışanı. Ya da tebligat örneği onlara da ulaştı. Bilmiyorum orasını fakat benim distribütörümün Arena Bilgisayar olduğunu biliyorlarmış, oradan bu çıkarımları yaptım. Uzattım, kusura bakma fakat durum bu şekilde. Bu akşam babamla beraber Vatan Bilgisayar'a gideceğiz. Bu mesajı göstereceğim. Arkadaşın üstüne geleceğim elimden geldiğince. Gerekirse Arena Bilgisayar ile yanımda görüşmesini isteyeceğim çünkü onlar bana ürün önermek zorundalar bu süreçte. Ben de keyfime uyanı kabul etmekle mükellefim. Bundan sonra Vatan Bilgisayar'dan herhangi bir ürün alır mıyım? Asla! @BilgisayarKurdu

Su an cok musait degilim ancak olabildigince erken git ve birkac kisi ile git. Sert bir sekilde istegini belirt, cocuk mu kandiriyorsunuz kardesim siz de. Hukuk yoluyla yine cozume kavusur ancak inan su am yapilacak en dogru sey Vatan calisanlarinin kulagini cekmek olacak.

Erken git ki su an kapalilar, telefona bakmiyorlar muhabbeti olmasin. Gec gitsen bile tavrini koyarsan, Dell ile konusmani iletirsen el mahkum yardimci olurlar.

Degisimi aldiktan sonra seninle tum sikayet mecralarinda bu olayi anlatacagiz, hakkini elde edince yakalarini birakma :) Yine yazacagim.

Sayın @BilgisayarKurdu
Benim de vatan ile derdim var. Reeder marka tabletlerimin tamamı (20ad) sorunlu çıktı. Şarjdayken kapanma, ekranın yarısının siyaha dönmesi, ekranın yarısının düz beyaz renk vermesi gibi sürekli garantiye yolladığım cihazlar için değişim bir türlü hak edemedim. Vatan aracıyız diyor reeder servisi ise yazılım atıp geriye yolluyor. Yazılım da çözüm olmuyor aynı yazılımı sürekli geri attıkları için.
Toplam tutar 9bin TL

Konu hakkında ne dersiniz ?

Sayın @BilgisayarKurdu
Benim de vatan ile derdim var. Reeder marka tabletlerimin tamamı (20 adet) sorunlu çıktı. Şarjdayken kapanma, ekranın yarısının siyaha dönmesi, ekranın yarısının düz beyaz renk vermesi gibi sürekli garantiye yolladığım cihazlar için değişim bir türlü hak edemedim. Vatan aracıyız diyor reeder servisi ise yazılım atıp geriye yolluyor. Yazılım da çözüm olmuyor aynı yazılımı sürekli geri attıkları için.
Toplam tutar 9 bin TL

Konu hakkında ne dersiniz ?
Toplamda kaç defa ilgili şikayetler ile servise gitti acaba? Haklılığın bilirkişi tarafından ispatlandıktan sonra değişimi bırak, iade kararı bile çıkarabilirsin; yeter ki mağdur taraf sen ol. Yalnızca arkadaşın da söylediği gibi İlçe Tüketici Mahkemesi biraz daha ufak meblağlar ile ilgileniyor. Kararlıysan yardımcı oluruz elbette.

Servis raporlarını saklamış mıydınız mesela?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı