Rehber Tüketici Hakem Heyetine Başvuru

Bildiğiniz üzre internet üzerinden alışveriş sürecinde mağduriyet yaşayan birçok insan var ve birçoğu "Başımızın gözümüzün sadakası olsun" mantığı ile hareket ettiği için, "Uğraşmak istemedikleri için" haklarının peşine düşmüyorlar.
Bilinçsiz tüketiciyi fırsat bilen satıcılar ise müşteri memnuniyetine önem vermemeye devam ediyor. Oysa tüketici hakem heyetine başvuru işlemleri eskisi gibi değil, oturduğunuz yerden başvuru oluşturup oturduğunuz yerden sonuçlanmasını bekleyebiliyorsunuz, üstelik eskisi kadar uzun sürmüyor. Dilekçe vermek için bir kurumun kapısına kadar gidip sıra beklemenize gerek yok. Aslında E-Devlet ile birlikte gelen ve hayatı kolaylaştıran birçok hizmet; bizler fark etmesek de sisteme dahil ediliyor.
  • E-Devlet sayfasına giriş yapıyoruz, sol üst köşeden URL kısmına dikkat ediyoruz. Bilgilerinizi hangi adrese yazdığınızdan emin olun; e-Devlet Kapısı
aa.jpg

a.jpg

Giriş yaptıktan sonra sol üst köşeden "Tüketici Hakem" kelimesini aratıyoruz, resimde görünen "Gümrük ve Ticaret Bakanlığına" bağlı hizmeti seçiyoruz.

aaa.jpg

"Uygulamaya Git" butonuna tıklıyor ve "tuketicisikayeti.gtb.gov.tr" adresinin sayfasına "Giriş yapılmış şekilde" aktarılıyoruz.
aaaa.jpg

"Tüketici Başvuruları" butonuna tıklıyor ve şikayet yapacağımız sayfaya geliyoruz.

aaaaa.jpg

Aşağıdaki sayfadan ise şikayetimizi ve fatura bilgilerinin girişini sağlıyoruz. Vergi - Mersis numaraları fatura üzerinde yazar.

aaaaaa.jpg

2. adımda faturanın kesildiği tarih - Fatura No - Tutar gibi bilgileri giriyoruz. Talep kısmında ise isteğiniz neyse onu seçiyoruz. Ürün ise değişim hizmet ise tekrarı - ücretsiz tamir - ayıp oranında para iadesi gibi gibi.
Eğer talebiniz farklı ise "DİĞER" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

1.jpg

3. bölümde Resim - Dosya yükleme kısmına geliyoruz. Faturanın net bir resmini - ilgili üründeki kusur veya talep ney ise; eğer fotoğraflanabilir bir unsur ise bunun fotoğrafını eklemekten çekinmeyin.

2.jpg

Şikayetin ön izlemesini kontrol ediyoruz, temel bilgiler burada görünecektir.

3.jpg

Son adımda ise bağlı bulunan hakem heyetini seçiyoruz. Otomatik olarak nüfusunuza kayıtlı olduğunu ilçe seçiliyor anladığım kadarıyla. "BAŞVURUYU TAMAMLA" dediğimiz taktirde ise şikayetimiz ilgili heyete ulaşmış oluyor.

4.jpg

• İlgili süreç, heyetteki açık dosya sayısına da bağlı olmak kaydıyla kısa bir süre içerisinde ilgilenir. Genelde 1 ay içerisinde ilk geri dönüş sağlanır. Bu yüzden "Telefon numaranızı hatasız girmeye büyük önem gösterin". Eğer hak talep ettiğiniz ürün veya hizmetin faturası yoksa hak talep edemezsiniz. Eğer fatura sizin adınıza değilse, başka bir değimle ikinci el bir ürün alıp "Satın alma esnasında satış sözleşmesi düzenlemediyseniz hak talep edemezsiniz."

Son düzenleme:
İlk 6 ay içerisinde arıza verirse değişim direkt olarak seçimlik hakkınız arkadaşlar. Ve zaten bu konunun satıcı ile pek de bir alakası yok. Siz distribütör firma üzerinden, servis onaylı değişim alacaksınız hepsi bu.

Tabi 14 günlük iade süreci çerçevesinde bu talebi direkt olarak satıcıya yaparsanız olaylar biraz karışabiliyor. Satıcı yalnızca müşteri memnuniyeti çerçevesinde 14 gün içerisinde arıza yapan ürünün değişimini kendisi yapmak zorundadır veya yapmayı tercih eder diyelim. 14 gün içerisinde problem olursa satıcı direkt olarak iade vermeyi tercih edebilir. İlle de değişim istiyorum derseniz ve satıcı buna yanaşmıyor ise ürünü teknik servise gönderirsiniz.

Teknik servis inceler ve problem varsa iade/değişim onayı verir. Bu noktada servis sizlere aynı modelin sıfır / açılmamış kutusunu gönderir hepsi bu. Yani 14 günlük süre dahilinde bir olay gerçekleşiyor ise direkt olarak iade alın geçin - hiç uğraşmayın. Zaten madden bir fiyat farkı olmaz 14 günlük süre içerisinde. En azından minimal düzeyde olur en kötü senaryoda bile.

Ancak 14 gün ile 6 ay içerisinde bozulursa direkt olarak değişim talep edebilirsiniz servisten. Şunu da unutmamak gerek ki virüs sebebiyle bazı ürünlerin stokları gerçekten probleme girebiliyor. Muadil versiyon aynı faydayı sağlayacak ise muhalefet olmadan kabul edebilirsiniz. Yok, alt bir model vermeye kalkarlarsa THH'ye başvurup hakkınızı alabilirsiniz.

İlk 6 ay içerisinde arıza verirse değişim direkt olarak seçimlik hakkınız arkadaşlar. Ve zaten bu konunun satıcı ile pek de bir alakası yok. Siz distribütör firma üzerinden, servis onaylı değişim alacaksınız hepsi bu.

Tabi 14 günlük iade süreci çerçevesinde bu talebi direkt olarak satıcıya yaparsanız olaylar biraz karışabiliyor. Satıcı yalnızca müşteri memnuniyeti çerçevesinde 14 gün içerisinde arıza yapan ürünün değişimini kendisi yapmak zorundadır veya yapmayı tercih eder diyelim. 14 gün içerisinde problem olursa satıcı direkt olarak iade vermeyi tercih edebilir. İlle de değişim istiyorum derseniz ve satıcı buna yanaşmıyor ise ürünü teknik servise gönderirsiniz.

Teknik servis inceler ve problem varsa iade/değişim onayı verir. Bu noktada servis sizlere aynı modelin sıfır / açılmamış kutusunu gönderir hepsi bu. Yani 14 günlük süre dahilinde bir olay gerçekleşiyor ise direkt olarak iade alın geçin - hiç uğraşmayın. Zaten madden bir fiyat farkı olmaz 14 günlük süre içerisinde. En azından minimal düzeyde olur en kötü senaryoda bile.

Ancak 14 gün ile 6 ay içerisinde bozulursa direkt olarak değişim talep edebilirsiniz servisten. Şunu da unutmamak gerek ki virüs sebebiyle bazı ürünlerin stokları gerçekten probleme girebiliyor. Muadil versiyon aynı faydayı sağlayacak ise muhalefet olmadan kabul edebilirsiniz. Yok, alt bir model vermeye kalkarlarsa THH'ye başvurup hakkınızı alabilirsiniz.
2.5 ay önce Hepsiburada'dan Philips monitör almıştım ve 2 ay kullandıktan sonra ekranda ölü pikseller oluştuğunu fark ettim. Garanti kapsamında yetkili servise gönderdim. 7-8 tane ölü piksel oluştuğu için monitörü gönderdiğim yetkili servis değişim onay formunu 15 günde bana yolladı. Bana bu formla ürünü değiştirebileceğim söylendi. Formu satıcıya kargoladım. Ürün değişim talebimi de Hepsiburada'nın yetkili servisiyle monitörü satın aldığım mağazaya (Techburada - AVASYA) ulaşırdım. Ancak satıcı ürün değişimi istememe rağmen bana sormadan direkt ücret iadesi yapmış.

Monitörü kargolama, değişim onayı bekleme, gelen formu satıcıya kargolama derken yaşadığım bunca zahmetten sonra üstüne bir de bu sorunla karşılaştım. Hepsiburada'nın müşteri hizmetlerini aradığımda iade edilen parayla ürünü yeniden sipariş edebilirsiniz dediler ancak monitör şu anda bana iade edilen paradan 100 TL daha pahalı. Satıcının müşteri hizmetlerini aradığımda ise "Arkadaşlar bu gibi durumlarda doğrudan ücret iadesi yapıyor." gibi saçma bir yanıt aldım.

Yaşadığım sinir bozucu olaylar neticesinde, ürünün ayıpsız misliyle değiştirilmesi talebiyle Tüketici Hakem Heyetine başvurdum. Şu anda online derslerimi eski monitörümden takip ediyorum, normalde bana iade edilen parayla az bir zararla aynı özelliklerde başka bir monitör alır, onunla devam ederdim ancak sırf yaşadığım ilgisizliğe ve vurdumduymazlığa karşı hakkımı aramak için Hakem Heyetine başvurdum. Umarım en kısa zamanda karara bağlanır. 🙏🏼

Bir üst mesajımda da belirttiğim gibi 14 günlük süre dahilinde böyle bir problem yaşayıp servis değişim onayı aldığın için ürünün değişim hakkını elde edebileceğini düşünüyorum kesinlikle.
Süreci doğru ilerletmişsin.

Satıcılar ne yazık ki böyle çakallık peşinde Türkiye'de. Ondan sonra neden Amazon'dan alıyorsun oluyor :)

Hakkının peşinde koşman güzel ancak 100TL için THH ile uğraşmanı tavsiye etmezdim. Sinirini bozduğuna değmiyor insanın inan :) Ben de D&R'den eksik gönderilen bir adet kitap için THH'yi kazandım. 20TL için icraya vermek mantıksız geldiğinden, mantıklı olanı yapıp peşini bıraktım > D&R'den bir daha hiç alışveriş yapmayacağım hepsi bu.

Bir üst mesajımda da belirttiğim gibi 14 günlük süre dahilinde böyle bir problem yaşayıp servis değişim onayı aldığın için ürünün değişim hakkını elde edebileceğini düşünüyorum kesinlikle.
Süreci doğru ilerletmişsin.

Satıcılar ne yazık ki böyle çakallık peşinde Türkiye'de. Ondan sonra neden Amazon'dan alıyorsun oluyor :)

Hakkının peşinde koşman güzel ancak 100TL için THH ile uğraşmanı tavsiye etmezdim. Sinirini bozduğuna değmiyor insanın inan :) Ben de D&R'den eksik gönderilen bir adet kitap için THH'yi kazandım. 20TL için icraya vermek mantıksız geldiğinden, mantıklı olanı yapıp peşini bıraktım > D&R'den bir daha hiç alışveriş yapmayacağım hepsi bu.
100 TL üzerinde bu kadar çaba sarf edilecek bir para olmasa bile sırf iki üç kuruşun peşinde olan tüketicinin haklarını görmezden gelip yolmak için kırk takla atan çakalların önüne taş koymak için başvurdum Hakem Heyetine.

Her seferinde ben şikayet etmezsem sen şikayet etmezsen bunlar daha da kendine güveniyorlar. Sonra mağdur olanlar kendi kendine şikayet edip duruyorlar.

Umarım herkes hakkını sonuna kadar aramaya başlar ve bu çakallar da yakın zamanda tükenir.

@BilgisayarKurdu
Merhaba. Bir yıldan uzun süreli taahhütlü abonelik sözleşmelerini iptal edince cayma bedeli ödememek için turkiye.gov.tr'den nasıl bir yol izlemeliyiz? :)

Ancak 14 gün ile 6 ay içerisinde bozulursa direkt olarak değişim talep edebilirsiniz servisten. Şunu da unutmamak gerek ki virüs sebebiyle bazı ürünlerin stokları gerçekten probleme girebiliyor. Muadil versiyon aynı faydayı sağlayacak ise muhalefet olmadan kabul edebilirsiniz. Yok, alt bir model vermeye kalkarlarsa Thh'ye başvurup hakkınızı alabilirsiniz.

Hocam yanıt için teşekkür ediyorum öncelikle.

Benim monitörün garantisi bu ay sonunda bitecek. Ekranda ölü piksel, ışık sızması var ama bu dert değil, son zamanlarda genellikle mavi arka planda belirgin olan sol kısımda yukarıdan aşağı doğru genellikle cep telefonlarında görülen ekran yanığı gibi bir şey var. Hepsiburada.com üzerinde benim satın aldığım monitörün birebir aynısı var ama modelinin sonuna "v" eki gelmiş. Yunanların caciki hesabı.

Hepsiburada.com ile görüştüm, kendileri garantiden "iade/değişim raporu" alsam dahi stokta aynı ürün olmadığı için para iadesi yapılacağı söylendi, 6502'yi incelediğimde "muadil ürün" ile ilgili hükümler gördüm. Ekrandaki siyah çizgiyi son zamanlarda keşfettim, bu yüzden kafama takılıyor. Ne yapacağım konusunda bana yardımcı olabilir misiniz?

Benim monitör: https://www.hepsiburada.com/msi-opt...cu-monitor-p-HBV00000F3L9J?magaza=Hepsiburada

Bahsi geçen montirör: https://www.hepsiburada.com/msi-opt...isplay-full-hd-curved-monitor-p-hbv00000nflj9

@BilgisayarKurdu
Hocam elinize sağlık rehber için bir sorum var, mediamarkt online ile cayma hakkı konusunda sürtüşme yaşadık (kulak üstü kulaklık - hijyen ürünü muhabbeti), ürünü adresime geri gönderdiler.

Şimdi öncelikle THH'ye başvurdum, fakat internetten araştırınca daha kesin olarak bankaya "chargeback [harcama itirazı]" formu göndermeyi tavsiye etmişler, sizce işe yarar mı daha önce deneyimlediniz mi, ekstre tarihinden önce yapmayı planlıyorum :D

@Purchasefirm99 Öncelikle "chargeback" için Türkçe karşılığını da yazman beni üzdü ancak üzüntümü belli etmeden cevaplayacağım :) Bankaya chargeback vermen bence mantıklı bir davranış olmaz. Olayı bambaşka bir yana çevirirsin.

Kulak üstü kulaklık ürünlerinde eğer ki üründe herhangi bir problem yoksa tüketici hakem heyeti senden yana olmayabiliyor her zaman. Bu sebeple kulaklık ürünlerinde ürünleri iyi araştırmanızı, müşteri memnuniyeti çerçevesinde iade kabul edin mağazalardan alışveriş yapmayı öneriyorum. Örneğin Hepsiburada.com ile iade konusunda bir kez olsun hiçbir satıcıda problem yaşamadım ben.

Üründe problem var o sebeple iade ettim diyorsan THH ile hakkını alırsın ancak fuzuli olarak iade ettim dersen orada haklı bulunma durumun sıkıntıya girebiliyor biraz.

@LionelMaradona Bu model FreeSync anlamında daha gelişmiş bir model, kabul etmende bir sakınca yok. Monitör yine aynı monitör.

Hepsiburada "Biz iade yaparız, değişim istiyorsan servise gönder onay al diyor ise" ürünün şu anki satış fiyatı yükselmedi ise, iade bedeli ile tekrar sipariş verebileceksen iadeyi kabul etme yoluna git.

Yok, fiyat arttı - indirim kaçtı dersen servide gönder zaten çok hızlı şekilde değişimini onaylarlar, 6 ay içerisinde servisler problem yaratamıyor artık hiçbir şekilde. Değişim raporunu satıcıya gönderdiğinde paşa paşa ilgili modeli sana gönderirler.

Son düzenleme:
@BilgisayarKurdu Cevabınız için teşekkür ederim. Maalesef Google'dan araştırdığımda her türlü sürücü yazılımını güncellemeyi vs. denedim, fakat kronik olarak bazı kullanıcılarda görülen "Dip Ses/Gürültü" (Hissing/Static Noise) probleminin ürüne has bir özellik olduğunu ve kesin bir çözümü olmadığını kanısına vardım. THH başvuru metnimi aşağıya alıntı olarak ekledim (ne olur ne olmaz hem beğenmeme hem de sorunlu ürün kavramlarını kombilendim :D), tecrübelerinizden naçizane bir yorum almak isterim :), daha önce hiç başvurmamıştım.

Merhaba, "mediamarkt.com.tr" üzerinden online olarak satın almış olduğum "kafaüstü kulaklığı" kullandıktan sonra bu üründe kronik olarak görülen "Dip Ses Problemi" ile karşılaştım. İki farklı bilgisayarda ürünü test ettim, bu sorun ürünün bağlı olduğu driver(sürücü) YAZILIMINDAN kaynaklandığı için araştırmalarım sonucunda donanımsal olarak yapılacak bir şey olmadığını ve teknik servise gönderilmemesi kanaatine vardım. Pek çok kullanıcının bu sorundan muzdarip olduğunu öğrendim, dip sesi genel olarak özetlemek gerekirse: "HyperX Cloud 2" kulaklığındaki ses yüksekliği %72 seviyesini aştığı zaman, bildirim seslerinde veya müzik dinlerken arkadan rüzgar sesi gibi rahatsız edici bir statik ses geliyor. Kullanıcı deneyimi olarak çok kötü bir izlenim oluşturduğu için ürünü beğenmeyerek iade talebi oluşturdum. Fakat mağaza ürünün kutusu açıldığı ve hijyen politikalarını gerekçe göstererek iademi kabul etmedi ve ürünü tarafıma yeniden gönderdi, ürünü İNTERNET ÜZERİNDEN satın aldığım ve ÜRÜNÜ DENEME FIRSATIM OLMADIĞI için yani "Dip Ses " problemini kullanıcı olarak ÖNGÖREMEYECEĞİM için mağazayı haksız buluyorum ve bu şikayeti açıyorum. İlgili yasa gereğince, online alışveriş sonucunda "14 GÜNLÜK CAYMA HAKKIMI" ihlal eden firmadan şikayetçiyim ve ürün bedelinin tarafıma iade edilmesini arz ederim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı