Türk Telekom ADSL Upload limitleme

ADSL Hatlarında artık Upload limiti kaldırılıp, AnnexM desteği getirilmeli mi?

• Evet, çünkü zaten ADSL Upload konusunda oldukça yavaş, bu yüzden limit kalkmalı!

Oy: 18 78,3%
  • Hayır, eğer Upload limiti ADSL hattında kalkarsa, sürekli kopma sorunu yaşanır.

Oy: 5 21,7%

• Oy verenlerin toplamı
    23
Makaleler
24
Yer
Kars
Merhaba. Türk Telekom, sene olmuş 2019'un yarısı ve hala daha ADSL2+ gibi çok eski bir DSL teknolojisinde Upload hızlarını limitlemeye devam etmektedir. Şimdi size birkaç olayı itiraf edeceğim. Öncelikle ben TürkNet kullanıcısıyım fakat altyapım Türk Telekom'a ait. Türk Telekom Çalışanı bir' arkadaştan, Upload hızımı arttırmasını rica ettim ve o da çalıştığı Türk Telekom merkezine giderek, Upload hızımı 800 Kbps'ten, o sistemde mümkün olabilecek en yüksek "paket" hızı olan 1024 Kbps upload hızını tanımlattırdı. Bu işlemden sonra, sonuç oldukça stabil ve başarılı olarak gerçekleşti. Evim ile santral arasındaki mesafem 1.6 km olmasına rağmen, Türk Telekom'un yıllar önce dediği; "Eğer size 800 Kbps'ten daha fazla Upload hızı tanımlarsak, kopma yaşarsınız ve bunu vermemiz mümkün değil. " Demişti. Ben, 1 sene boyunca ADSL hattımda 1024 Kbps Upload hızı kullanmış biriyim ve bugüne kadar hiç Türk Telekom'un dediği tarzdan bir sıkıntı yaşamadım. Ben 1024 Kbps Upload hızı ile 7/24 saat yayın bile yaptım. Ayrıca, Türk Telekom çalışanı arkadaş en fazla 1024 Kbps tanımlattırdı. Fakat, benim modemimde verilen bilgiye göre, "Ulaşılabilir hız" kısmında Upload'ım 1133 Kbps olarak görünmekte. Yani, arkadaşımın yapabildiği Upload limitimi kaldırmak değildi, 800 Kbps Upload limitini, 224 Kbps daha arttırmaktı. Ancak, yakın zamanda TürkNet birilerinin Upload hızımı arttırdığını fark etti ve Upload hızımı tekrar 800 Kbps'e tanımlattırdı. Bu durumdan itibaren sinir krizi geçirdim ve şu anda TürkNet'i kesinlikle rahat bırakmıyorum. TürkNet bizi sabit telefondan aradı ve dedi ki; "Birilerinin sizin Upload hızınızı 800 Kbps'ten daha yüksek olarak tanımladığını fark ettik. Bu çok yanlış bir durum. Maalesef size 800 Kbps'den daha yüksek Upload tanımlayamayız. Upload hızınızı arttıran şahıs ile görüşeceğiz ve yasal işlem başlatacağız. " Dedi. Bu duruma sinir oldum çünkü o kişi benim iyi-kötü tanıdığım bir dostumdu ve başına kötü bir şey gelmesini istemiyorum. Ayrıca, ADSL hattından Upload hızını limitlemek, cimrilikten başka bir şey değildir. Çünkü ADSL zaten teknolojik olarak en fazla 3.5 Mbps'e kadar Upload destekleyen eski bir DSL teknolojisidir. Ayrıca, bana ADSL2+ (AnnexA) protokolü veriliyor. Oysa, ADSL'in en son protokolü AnnexM'dir.

Pakistan'da oturan bir' arkadaş önce AnnexA, sonrada AnnexM ile Download ve Upload hızlarını modeminden gösterdi. Ve şunu gördüm ki, Download hızında hiçbir kayıp olmadı fakat, Upload hızı ikiye katlandı.
KANIT.png

Peki, şimdi gelelim benim ADSL hattımdaki değerler nasıl? Hemen bununda cevabını aşağıda belirtiyorum.
adsl.png

Bu konuyla alakalı videom:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bildiğiniz üzere Türk Telekom, VDSL2 altyapısında olan müşterilerine 4096 Kbps Upload hızı tanımlatıyor. Bu da, hız testinde 3-4 Mbps'e denk geliyor. Peki ADSL2+ teknolojisinin Upload sınırı ne kadar? ADSL2+'nın Upload sınırı 3.5 Mbps'tir. Peki Türk Telekom'un bugüne dek VDSL2 ve Fiber'de limitli olarak verdiği Upload kaç Kbps'tir? 4096 Kbps'tir. Peki tekrar bu durumu tartışalım. ADSL2+ En fazla kaç Mbps'e kadar Upload destekliyor demiştik? 3.5 Mbps. Peki Türk Telekom VDSL2 hattından kaç Mbps'e kadar Upload veriyor? 4 Mbps. O zaman, Türk Telekom'un ADSL hatlarda 4 Mbps'e kadar hız tanımlaması gerekir. Bu da, ADSL hatlarda Upload hız limitinin tamamen kaldırılması demektir. Çünkü, ADSL hatlarda 3.5 Mbps'ten daha yüksek Upload hızı almak, teknolojik olarak mümkün değildir. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Ayrıca, bu konuyla alakalı anket de hazırladım. Cevaplarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Türk Telekom çalışanları yasal işlemlerle uğraşmamak adına 800 Kbps hızın kopacağını söylemiş olabilirler. TurkNet'in böylesine bir şey yapacağını biliyor olmalılar. TurkNet'in neden daha fazla upload veremediğini konuştuysanız ekleyebilir misiniz?

Türk Telekom çalışanları yasal işlemlerle uğraşmamak adına 800 Kbps hızın kopacağını söylemiş olabilirler. TurkNet'in böylesine bir şey yapacağını biliyor olmalılar. TurkNet'in neden daha fazla upload veremediğini konuştuysanız ekleyebilir misiniz?
En son TürkNet benim internete olan bağlantımı kesti sonra telefondan arayıp şöyle dediler; "Biz siz çok ısrar ettiniz diye, ADSL hattınızdaki Upload limitlemesini kaldırıp verdik ve kopma yaşadınız." Hayır çünkü dediğim gibi bi' arkadaşım yasal olmayan yollarla Upload hızımı 1024 Kbps'e arttırmıştı ve ben 1 sene boyunca sıkıntısız ve kopma olmadan kullanmıştım. Başlarından beni savmak için yalan söyledikleri çok açık.

411494

411495

411496

411497

411498

411499

411500

411501

411502

@Recep Baltaş Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? :/

Son düzenleme:
Turkcell Superbox'un ücreti çok yüksek. 20 Mbps'lik olan paketinde ise Upload hızı 5 Mbps veriliyor, 20 Mbps değil. Sıkıntı.
Şu anki durum nedir? Hala Adsl mi kullanıyorsunuz?

Şu anki durum nedir? Hala Adsl mi kullanıyorsunuz?
Evet, hala ADSL2+ kullanıyoruz. Hatta 23 Aralık 2020 tarihinde bize TürkNet YAPA geldi ama mesafe değişmediği için ADSL sinyal alıyorduk. Ancak modeme 16700 Kbps hız buluşuyordu ve Max Data 19000 Kbps idi. Upload tarafında ise limitleme olmadığı için 1063 Kbps alıyordum. Ancak 24 Ocak 2021 tarihinde aniden sabit telefon ve internet bağlantısında ciddi sorunlar başladı. Sabit telefondan cızırtı sesleri geldi sonra kullanılamaz hale geldi. O esnada ise internet hızım 1 Mbps ve altına kadar indi ve sürekli kopmaya başladı. Modeme girdiğimde dünya kadar CRC hatası vardı. 400 Kbps Download, 280 Kbps Upload buluşuyordu modeme... Arızanın olduğu günden beri biz TürkNet'e destek kaydı açtık. Evimize sürekli ev içi tesisat ve modem kurulumuyla ilgilenen ekiplerini yollayıp durdular ancak bizim ev içi tesisat ve modemde sorun olmadığını gördüler zaten. 27 Gündür TürkNet arızayı gideremedi. YAPA için onarım yapan teknik ekipleri İzmir'deymiş ve yoğunlarmış vs dediler. Babam sırf TürkNet'ten çıkmasın diye hertürlü kendisini oyaladım. Aradan 27 gün geçti ve hala TürkNet bu arızayı gideremedi. Bu arıza, santraldeki TürkNet'in kendi DSLAM'ındaki YAPA port arızasıydı muhtemelen. Çünkü Türk Telekom santral şefiyle yüz yüze konuştuğumuzda, saha dolabını kontrol ettiklerini ancak saha dolabında herhangi bir sorun olmadığını söylediler. Evimizden kaynaklı da bir sorun olmadığına göre o zaman sorun santral kaynaklıydı... Türk Telekom şefi bize; "Biz TürkNet'in DSLAM cihazlarına müdahale edemeyiz. Bizim yetkimiz yok." dediler. Aralarında belirli anlaşmalar mı var bilemedim... Bunun üzerine babam TürkNet aboneliğini iptal ettirdi ve Türk Telekom'a geçti. Ancak TürkNet Forum'dan edindiğim bilgiye göre 12 Mart 2021 saat 00:00 - 07:00 arasında TTNET ekibinin YAPA için çalışma yapacağı ile ilgili bir sistem mesajının paylaşıldığını gördüm. Üstelik Didim yazıyordu. Yani benim yaşadığım yer. Santral ismi Didim 2-31 yazıyordu ki benim bulunduğum santral ismiyle aynı... Şanssızlığa bak. Türk Telekom 16 Mbps paketi kullanıyoruz ama modeme buluşan hız 14500 Kbps yani YAPA'dan daha düşük ancak o hızlarda buluşmasını sağlarken saniyede 500 CRC falan artıyor. Gece saatleri bile dünya kadar CRC var. TürkNet YAPA'da böyle bir sorun yoktu. :( Hızımı modemden mecbur düşürmek zorunda kalıyorum. Ortalama 12300 Kbps Download ile hattımı kullanıyorum ama saatler içerisinde 300.000 CRC aldığımı belirtmek isterim.

Evet, hala ADSL2+ kullanıyoruz. Hatta 23 Aralık 2020 tarihinde bize TürkNet YAPA geldi ama mesafe değişmediği için ADSL sinyal alıyorduk. Ancak modeme 16700 Kbps hız buluşuyordu ve Max Data 19000 Kbps idi. Upload tarafında ise limitleme olmadığı için 1063 Kbps alıyordum. Ancak 24 Ocak 2021 tarihinde aniden sabit telefon ve internet bağlantısında ciddi sorunlar başladı. Sabit telefondan cızırtı sesleri geldi sonra kullanılamaz hale geldi. O esnada ise internet hızım 1 Mbps ve altına kadar indi ve sürekli kopmaya başladı. Modeme girdiğimde dünya kadar CRC hatası vardı. 400 Kbps Download, 280 Kbps Upload buluşuyordu modeme... Arızanın olduğu günden beri biz TürkNet'e destek kaydı açtık. Evimize sürekli ev içi tesisat ve modem kurulumuyla ilgilenen ekiplerini yollayıp durdular ancak bizim ev içi tesisat ve modemde sorun olmadığını gördüler zaten. 27 Gündür TürkNet arızayı gideremedi. YAPA için onarım yapan teknik ekipleri İzmir'deymiş ve yoğunlarmış vs dediler. Babam sırf TürkNet'ten çıkmasın diye hertürlü kendisini oyaladım. Aradan 27 gün geçti ve hala TürkNet bu arızayı gideremedi. Bu arıza, santraldeki TürkNet'in kendi DSLAM'ındaki YAPA port arızasıydı muhtemelen. Çünkü Türk Telekom santral şefiyle yüz yüze konuştuğumuzda, saha dolabını kontrol ettiklerini ancak saha dolabında herhangi bir sorun olmadığını söylediler. Evimizden kaynaklı da bir sorun olmadığına göre o zaman sorun santral kaynaklıydı... Türk Telekom şefi bize; "Biz TürkNet'in DSLAM cihazlarına müdahale edemeyiz. Bizim yetkimiz yok." dediler. Aralarında belirli anlaşmalar mı var bilemedim... Bunun üzerine babam TürkNet aboneliğini iptal ettirdi ve Türk Telekom'a geçti. Ancak TürkNet Forum'dan edindiğim bilgiye göre 12 Mart 2021 saat 00:00 - 07:00 arasında TTNET ekibinin YAPA için çalışma yapacağı ile ilgili bir sistem mesajının paylaşıldığını gördüm. Üstelik Didim yazıyordu. Yani benim yaşadığım yer. Santral ismi Didim 2-31 yazıyordu ki benim bulunduğum santral ismiyle aynı... Şanssızlığa bak. Türk Telekom 16 Mbps paketi kullanıyoruz ama modeme buluşan hız 14500 Kbps yani YAPA'dan daha düşük ancak o hızlarda buluşmasını sağlarken saniyede 500 CRC falan artıyor. Gece saatleri bile dünya kadar CRC var. TürkNet YAPA'da böyle bir sorun yoktu. :( Hızımı modemden mecbur düşürmek zorunda kalıyorum. Ortalama 12300 Kbps Download ile hattımı kullanıyorum ama saatler içerisinde 300.000 CRC aldığımı belirtmek isterim.
Eviniz, sokağınız mahalleniz yeniyse ve deprem riski düşükse Turk Telekom İl veya İlçe Müdürlüğüne 'sürekli' fiber için talep de bulunun. Şimdiden başlayın. Mutlaka ilgileneceklerdir. Ayrıca takip numarası almayı da sakın unutmayın.

Eviniz siteyse ve çok fazla daire varsa GigaFiber için de başvuru yapabilirsiniz.

Eviniz, sokağınız mahalleniz yeniyse ve deprem riski düşükse Turk Telekom İl veya İlçe Müdürlüğüne 'sürekli' fiber için talep de bulunun. Şimdiden başlayın. Mutlaka ilgileneceklerdir. Ayrıca takip numarası almayı da sakın unutmayın.

Eviniz siteyse ve çok fazla daire varsa GigaFiber için de başvuru yapabilirsiniz.
Evimiz site değil. Biz kiracıyız zaten. Bu evin sahibi, bu evin 35 yıllık olup, içi ve dışının sonradan restore edildiğini söyledi. Bu evden sorumlu emlakçı ise evin 15 yıllık olduğunu söyledi. Evimiz 3 katlıdır. Apartman ancak küçük bir apartman.

Evimiz site değil. Biz kiracıyız zaten. Bu evin sahibi, bu evin 35 yıllık olup, içi ve dışının sonradan restore edildiğini söyledi. Bu evden sorumlu emlakçı ise evin 15 yıllık olduğunu söyledi. Evimiz 3 katlıdır. Apartman ancak küçük bir apartman.
Taşınmayı düşünüyor musunuz?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı