Merhaba. Türk Telekom, sene olmuş 2019'un yarısı ve hala daha ADSL2+ gibi çok eski bir DSL teknolojisinde Upload hızlarını limitlemeye devam etmektedir. Şimdi size birkaç olayı itiraf edeceğim. Öncelikle ben TürkNet kullanıcısıyım fakat altyapım Türk Telekom'a ait. Türk Telekom Çalışanı bir' arkadaştan, Upload hızımı arttırmasını rica ettim ve o da çalıştığı Türk Telekom merkezine giderek, Upload hızımı 800 Kbps'ten, o sistemde mümkün olabilecek en yüksek "paket" hızı olan 1024 Kbps upload hızını tanımlattırdı. Bu işlemden sonra, sonuç oldukça stabil ve başarılı olarak gerçekleşti. Evim ile santral arasındaki mesafem 1.6 km olmasına rağmen, Türk Telekom'un yıllar önce dediği; "Eğer size 800 Kbps'ten daha fazla Upload hızı tanımlarsak, kopma yaşarsınız ve bunu vermemiz mümkün değil. " Demişti. Ben, 1 sene boyunca ADSL hattımda 1024 Kbps Upload hızı kullanmış biriyim ve bugüne kadar hiç Türk Telekom'un dediği tarzdan bir sıkıntı yaşamadım. Ben 1024 Kbps Upload hızı ile 7/24 saat yayın bile yaptım. Ayrıca, Türk Telekom çalışanı arkadaş en fazla 1024 Kbps tanımlattırdı. Fakat, benim modemimde verilen bilgiye göre, "Ulaşılabilir hız" kısmında Upload'ım 1133 Kbps olarak görünmekte. Yani, arkadaşımın yapabildiği Upload limitimi kaldırmak değildi, 800 Kbps Upload limitini, 224 Kbps daha arttırmaktı. Ancak, yakın zamanda TürkNet birilerinin Upload hızımı arttırdığını fark etti ve Upload hızımı tekrar 800 Kbps'e tanımlattırdı. Bu durumdan itibaren sinir krizi geçirdim ve şu anda TürkNet'i kesinlikle rahat bırakmıyorum. TürkNet bizi sabit telefondan aradı ve dedi ki; "Birilerinin sizin Upload hızınızı 800 Kbps'ten daha yüksek olarak tanımladığını fark ettik. Bu çok yanlış bir durum. Maalesef size 800 Kbps'den daha yüksek Upload tanımlayamayız. Upload hızınızı arttıran şahıs ile görüşeceğiz ve yasal işlem başlatacağız. " Dedi. Bu duruma sinir oldum çünkü o kişi benim iyi-kötü tanıdığım bir dostumdu ve başına kötü bir şey gelmesini istemiyorum. Ayrıca, ADSL hattından Upload hızını limitlemek, cimrilikten başka bir şey değildir. Çünkü ADSL zaten teknolojik olarak en fazla 3.5 Mbps'e kadar Upload destekleyen eski bir DSL teknolojisidir. Ayrıca, bana ADSL2+ (AnnexA) protokolü veriliyor. Oysa, ADSL'in en son protokolü AnnexM'dir.
Pakistan'da oturan bir' arkadaş önce AnnexA, sonrada AnnexM ile Download ve Upload hızlarını modeminden gösterdi. Ve şunu gördüm ki, Download hızında hiçbir kayıp olmadı fakat, Upload hızı ikiye katlandı.
Peki, şimdi gelelim benim ADSL hattımdaki değerler nasıl? Hemen bununda cevabını aşağıda belirtiyorum.
Bu konuyla alakalı videom:
Bildiğiniz üzere Türk Telekom, VDSL2 altyapısında olan müşterilerine 4096 Kbps Upload hızı tanımlatıyor. Bu da, hız testinde 3-4 Mbps'e denk geliyor. Peki ADSL2+ teknolojisinin Upload sınırı ne kadar? ADSL2+'nın Upload sınırı 3.5 Mbps'tir. Peki Türk Telekom'un bugüne dek VDSL2 ve Fiber'de limitli olarak verdiği Upload kaç Kbps'tir? 4096 Kbps'tir. Peki tekrar bu durumu tartışalım. ADSL2+ En fazla kaç Mbps'e kadar Upload destekliyor demiştik? 3.5 Mbps. Peki Türk Telekom VDSL2 hattından kaç Mbps'e kadar Upload veriyor? 4 Mbps. O zaman, Türk Telekom'un ADSL hatlarda 4 Mbps'e kadar hız tanımlaması gerekir. Bu da, ADSL hatlarda Upload hız limitinin tamamen kaldırılması demektir. Çünkü, ADSL hatlarda 3.5 Mbps'ten daha yüksek Upload hızı almak, teknolojik olarak mümkün değildir. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Ayrıca, bu konuyla alakalı anket de hazırladım. Cevaplarınızı bekliyorum.
Pakistan'da oturan bir' arkadaş önce AnnexA, sonrada AnnexM ile Download ve Upload hızlarını modeminden gösterdi. Ve şunu gördüm ki, Download hızında hiçbir kayıp olmadı fakat, Upload hızı ikiye katlandı.
Peki, şimdi gelelim benim ADSL hattımdaki değerler nasıl? Hemen bununda cevabını aşağıda belirtiyorum.
Bu konuyla alakalı videom:
Bildiğiniz üzere Türk Telekom, VDSL2 altyapısında olan müşterilerine 4096 Kbps Upload hızı tanımlatıyor. Bu da, hız testinde 3-4 Mbps'e denk geliyor. Peki ADSL2+ teknolojisinin Upload sınırı ne kadar? ADSL2+'nın Upload sınırı 3.5 Mbps'tir. Peki Türk Telekom'un bugüne dek VDSL2 ve Fiber'de limitli olarak verdiği Upload kaç Kbps'tir? 4096 Kbps'tir. Peki tekrar bu durumu tartışalım. ADSL2+ En fazla kaç Mbps'e kadar Upload destekliyor demiştik? 3.5 Mbps. Peki Türk Telekom VDSL2 hattından kaç Mbps'e kadar Upload veriyor? 4 Mbps. O zaman, Türk Telekom'un ADSL hatlarda 4 Mbps'e kadar hız tanımlaması gerekir. Bu da, ADSL hatlarda Upload hız limitinin tamamen kaldırılması demektir. Çünkü, ADSL hatlarda 3.5 Mbps'ten daha yüksek Upload hızı almak, teknolojik olarak mümkün değildir. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Ayrıca, bu konuyla alakalı anket de hazırladım. Cevaplarınızı bekliyorum.
Son düzenleyen: Moderatör: