Türkiye, İngiltere'nin Eurofighterlarına Talip Olabilir

Katılım
22 Kasım 2016
Mesajlar
25.483
Makaleler
24
Çözümler
105
Yer
İstanbul
İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) envanterinde bulunan 30 adet Eurofighter Typhoon Tranche 1 savaş uçağı, erken emekliye ayrılıyor. Yaklaşık 6000 uçuş saati gövde ömürleri olan Typhoon Tranche 1 savaş uçaklarının halihazırda ortalama uçuş saatlerinin, 2544 saat olduğu biliniyor. Kısa bir bakışla uçaklar %42'lik ömürlerini doldurmuş durumdalar. İngiltere, uçakları yüksek modernizasyon masrafları sebebiyle elden çıkarmak istiyor.

Biraz Tranche 1 Eurofighter'ı konuşalım. Tranche terimi Block kavramına eştir. Tranche 1 ise Eurofigher'ın ilk versiyonudur. Tranche 1 versiyonda uçak yüksek manevra kabiliyetiyle hava üstünlük ve avcı görevlerini üstleniyor. Hava - yer kabiliyeti ise oldukça düşük, hava yer kabiliyetinde istenilen performansa Trenche 3 versiyonunda ulaşılıyor.

Eurofighter-Typhoon-780x470.jpg


Avrupa üretimi mühimmatları ve ABD üretimi mühimmatları kullanabilir. Gerekli izinler alınırsa Türkiye üretimi mühimmatlar da takılır ama bunun için diplomatik çalışma gerekli.

Velhasıl kelam Tranche 1 Eurofighter, Türk Hava Kuvvetlerinin potansiyelinin altında bir uçak olmasına rağmen komşumuzun Rafale alımına karşı Meteor füze konfigürasyonu ile F-16'lara göre daha ciddi tehdit yaratır. Hava - yer görevlerinde ise zaten kullanabileceğimiz modern F-16'lar, SİHA'lar ve F-4'ümüz mevcut.

F-16 Block 70 gelse bile çok uzun süre alacak. Uzun süredir iyi ilişkilerimiz olan İngiltere ile bu tarz bir anlaşmaya gidebiliriz, eğer kuvvetler Tranche 1'i kullanmak isterse tabii ki. İngiltere'nin geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye karşı ambargolarını da kaldırdığını es geçmemek lazım.

Bir zamanlar bize 100'den fazla Eurofighter satıp projeye ortak etmek için 40 takla atmıştı Avrupalılar. F-35'i seçmiştik ve günümüzde F-35'e uzak bir konumdayız...

Resmi bir başvuru gelmeden tüm yazılanların bir varsayım olduğunu da dipnot düşelim.

Şahsi düşüncem: Yabancı bir uçak alınacaksa (Amerikan dışında) en yakın konumda olan uçak Eurofighter gibi duruyor.

Typhoon.png
 
Son düzenleme:
Elindeki herkes kurtulmak isterken almak ne kadar doğru bilemem. Motorlarının çalıştırılması gibi birçok zorluğu var. Dört cephesinde dört savaş olan bir ülkede harbe hazırlık oranı bu kadar az ve masraflı bir uçağı almak ne kadar doğrudur bilemem.
 
F-35 için müzakere etmeleri lazımdı parası verilip proje ortağı olunan uçağa binemiyoruz.

Mantıklı değil bence, modernizasyon parası ve kalan %52 ömür için para vereceksek vermeyelim ucuzsa ayrı yoksa astarı yüzünden pahalı edebiyatı olacak.
 
Yunan'lar ile 2.el Rafale aldı diye dalga geçtik. Biz bunları almayalım. Prestij kaybı.
Yunanistan'ın elindeki uçaklar, bizim almayı düşündüğümüz Eurofighter'lardan daha iyi. Bunun yanı sıra Eurofighter'in işletme konusunda ciddi sıkıntıları var ve harbe hazırlık oranı çok düşük. Savaştan uzak AB ülkeleri için tolere edilebilir ancak sınırının başından roket atılacak kadar savaşın dayandığı bir ülkede Eurofighter sadece sokağa parayı dökmektir.
 
Yunanistan'ın elindeki uçaklar, bizim almayı düşündüğümüz Eurofighter'lardan daha iyi. Bunun yanı sıra Eurofighter'in işletme konusunda ciddi sıkıntıları var ve harbe hazırlık oranı çok düşük. Savaştan uzak ab ülkeleri için tolere edilebilir ancak sınırının başından roket atılacak kadar savaşın dayandığı bir ülkede Eurofighter sadece sokağa parayı dökmektir.

Elimiz de İsveç ve Finlandiya kozu var. F-35 için bastırabiliriz. Aksi hal de MMU bekliyelim.
Yunanistan ın şu an savaş açacak hali yok. Bir tarafı yemez.
 
Elimiz de İsveç ve Finlandiya kozu var. F-35 için bastırabiliriz. Aksi hal de MMU bekliyelim.
Yunanistan ın şu an savaş açacak hali yok. Bir tarafı yemez.
Akıncı ve Kızılelma 2 tane MK-83 taşıyacaksa F-35'e fiyat ve geleceği zaman olarak gerek kalmadı diyebiliriz. Hava-hava savaşı yakın gelecekte görünmüyor ve o gelecekten sonra F-35 devri bitecek. Rus uçaklarının Ukrayna'ya girememesinden sonra tank devrinin anti-tank sistemleri yüzünden kapandığını görüyoruz aynı şekilde 20 sene sonra savaş uçakları içinde aynı şey geçerli olacak. Siper-Hisar-Atılgan-Korkut katmanlı hava savunma sistemi ve 20 sene sonra daha fazla yapay zeka ile gelişecek olan SİHA'larımız ile bu iş çözülür hem de para içeride kalır.

MMU 2040'a kadar gelmez, hükumet değişirse ne olacağı belli değil o projeye çok fazla ümit bağlamayın derim. F-16 iç dizaynını modernleştirip bir uçak çıkaracaklar ortaya güzel olacak ama oda olursa. MMU'yu modern görünümlü F-16 Block 70 olarak görebiliriz. Roll Royce firması ile yine pürüz çıkacağını düşünüyorum çünkü İngilizler sadece yolacağı tavuğu yemler. Savaş kazanmak istiyorsanız ana muhabere için 3 unsura ihtiyacınız var;
1. Katmanlı ava savunma sistemi
2. Eğitimli obüs bataryaları
3. Seyir füzeleri (Anti-ship, Anti-Tank, Anti-personel)
 
Harbe hazırlık oranı biraz kullanıcı ülkenin disiplinine ve gücüne bağlı. Almanya %30 harbe hazırlık oranına sahipken İngiltere hemen her gün Orta Doğu'da bombardıman yapıyordu örneğin. Türk Hava Kuvvetlerinin de 1 filoyu rahatlıkla idame ettirebileceğini söyleyebiliriz.

Masraflı ve zor uçak olduğu bir gerçek. Ancak bizim elimizdeki tek alternatif olduğu da bir gerçek.

Dediğim gibi şu an ortada bir resmi bir karar yok ancak bu uçaklar alınmaya karar verirse Meteor füzesi + Barış Kartalları ile Ege ve Akdeniz'de düşecek olan air to air kabiliyetimizi oldukça yükseltir. Lakin Tranche 1'in potansiyellerimizin altında bir uçak olduğunu ben de kabul ediyorum.

Yunanistan'ın alımları/alacakları da en iyi ihtimalle ellerine 2028'de geçecek. Dolayısıyla alım kararı verdiklerine hemen sahip olmuşlar gibi bakmamak gerek.
 

Geri
Yukarı