Türkiye'de neden sınırsız internet sağlayan mobil operatör yok?

Makaleler
4
2025’in ilk yarısı bitti ve Türkiye’de halen sınırsız mobil internet verebilen bir operatör yok. İşin ilginç tarafı, 3 büyük operatör önceden “taşınabilir internet” adı altında sınırsız interneti bulunan hatlar ve yanlarında da bunu kullanmanız için (ücretli olarak) router verirdi. Onları da kaldırmışlar. Özellikle Turkcell gibi bir operatör, GeForce NOW gibi bir hizmeti satmasına rağmen sınırsız mobil internet veya sınırsız taşınabilir internet hizmetleri sunmuyor. Zaten bu Cloud Gaming olayının amacı gittiğin ve istediğin her yerde oyun oynayabilmek değil mi? Eğer bunu sağlayacak bir internet yoksa, neden bu hizmeti Türkiye’ye getirdiniz?

Böyle bir şey yaparlarsa önemli sayıda kullanıcının sabit ev interneti bağlatmayacağını düşünüyorlardır muhtemelen. Oyun vb. oynamayan, yüksek boyutlu indirme ve yüklemeler yapmayan, düşük gecikmeyi dert etmeyen kullanıcıların bazıları sabit internet bağlatmak yerine sınırsız mobil interneti alıp her yerde onu kullanacaklardır. Sabit internet hizmeti satabilmek için böyle bir caydırma yöntemi kullanıldığını düşünüyorum.

Böyle bir şey yaparlarsa önemli sayıda kullanıcının sabit ev interneti bağlatmayacağını düşünüyorlardır muhtemelen. Oyun vb. oynamayan, yüksek boyutlu indirme ve yüklemeler yapmayan, düşük gecikmeyi dert etmeyen kullanıcıların bazıları sabit internet bağlatmak yerine sınırsız mobil interneti alıp her yerde onu kullanacaklardır. Sabit internet hizmeti satabilmek için böyle bir caydırma yöntemi kullanıldığını düşünüyorum.

Tamam ama durum şu anda bundan farklı, 2018-2019'da üniversitede arkadaşlarla ortak Superbox kullanıyorduk. O zaman için oldukça tuzlu bir fiyatı vardı diye hatırlıyorum sınırsız olanın ki bizde onu kullanıyorduk. Kişi başı 250-300 gibi bir şeydi üstünden çok zaman geçti hatırlamıyorum bir de hızı 12 veya 16Mbps olarak sınırlı diyorlardı fakat çoğu zaman 20-25 arası görüyorduk. Çok pahalıydı ama vardı ve kullanabiliyorduk. Sorun şu anda hiç olmaması pahalı veya ucuz fark etmez.

Gerçek sebebini söylemeyi çok isterdim ama moderatörler ceza veriyorlar gerçekleri söyleyince. Türkiye'de sözde 5G'nin mimarlarından biri (Turkcell 5G ekibinin yönetiminde bahsedilen kişi) bile ne iş yaptığını gerçekten bilmiyor. Şöyle söyleyeyim; 4G gelmedi 4.5G geldi. Muhtemelen 5G gelmeyecek, 5.5G gibi saçma sapan bir şey getirecekler.
Bu sistemleri yapan adamlar da ne yaptıklarını bilmiyorlar.

Gerçek sebebini söylemeyi çok isterdim ama moderatörler ceza veriyorlar gerçekleri söyleyince. Türkiye'de sözde 5G'nin mimarlarından biri (Turkcell 5G ekibinin yönetiminde bahsedilen kişi) bile ne iş yaptığını gerçekten bilmiyor. Şöyle söyleyeyim; 4G gelmedi 4.5G geldi. Muhtemelen 5G gelmeyecek, 5.5G gibi saçma sapan bir şey getirecekler.
Bu sistemleri yapan adamlar da ne yaptıklarını bilmiyorlar.

Gelse ne ki hocam 3G'den 4.5G'ye geçerken herkesin en çok söylediği sorun veri tüketiminin artmasıydı. Bize verdikleri 10-20GB internetle ne yapalım biz 5.5G'yi.

2025'in ilk yarısı bitti ve Türkiye'de halen sınırsız mobil internet verebilen bir operatör yok. İşin ilginç tarafı, 3 büyük operatör önceden “taşınabilir internet” adı altında sınırsız interneti bulunan hatlar ve yanlarında da bunu kullanmanız için (ücretli olarak) router verirdi. Onları da kaldırmışlar. Özellikle Turkcell gibi bir operatör, GeForce NOW gibi bir hizmeti satmasına rağmen sınırsız mobil internet veya sınırsız taşınabilir internet hizmetleri sunmuyor. Zaten bu Cloud Gaming olayının amacı gittiğin ve istediğin her yerde oyun oynayabilmek değil mi? Eğer bunu sağlayacak bir internet yoksa, neden bu hizmeti Türkiye'ye getirdiniz?

Türkiye'de hâlâ gerçek sınırsız mobil internet yok. Operatörler bulut oyun gibi yüksek veri tüketen servisleri getiriyor ama bunu destekleyecek sınırsız paket sunmuyorlar. Sonuçta GeForce NOW gibi hizmetlerin amacı her yerde, kesintisiz oyun deneyimi sağlamak. İnternet altyapısı ve paket politikaları bu ihtiyacı karşılamadığı sürece servis tam verimli kullanılamıyor. Bu nedenle operatörlerin bulut oyun hizmetlerini Türkiye'ye getirmesi, sınırsız internet olmadan eksik kalıyor ve kullanıcıları mağdur ediyor.

Türkiye'de hâlâ gerçek sınırsız mobil internet yok. Operatörler bulut oyun gibi yüksek veri tüketen servisleri getiriyor ama bunu destekleyecek sınırsız paket sunmuyorlar. Sonuçta GeForce NOW gibi hizmetlerin amacı her yerde, kesintisiz oyun deneyimi sağlamak. İnternet altyapısı ve paket politikaları bu ihtiyacı karşılamadığı sürece servis tam verimli kullanılamıyor. Bu nedenle operatörlerin bulut oyun hizmetlerini Türkiye'ye getirmesi, sınırsız internet olmadan eksik kalıyor ve kullanıcıları mağdur ediyor.

Dediğim durumda aynen bu zaten, madem bu servisi her yerde oyun oynayın diye pazarlıyorsun, yanında her yerde oyun oynayabileceğin interneti de sat.
@icantbreathe hocam sizin dediğiniz nedeni biliyorum:D evet söyleyemiyoruz maalesef. Ama işin şurası da var sadece bu tarz uygulamalar içinde paketler satılabilir. Bunun o söyleyemediğimiz nedenle alakası kalmaz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı