Rehber Türkiye'de oyun geliştiricisi olmak

Selam dostum, yakında bir oyunumu publish edeceğim ancak bir yayıncıyla mı anlaşmalıyım yoksa kendim mi yayınlamalıyım kararsız kaldım. Eğer kendim yayınlarsam 50k test reklam bütçesi ayırdım marketing konusundan pek anlamıyorum ancak tahminlerime göre ABD için ortalama 1 dolar bir indirme başına maliyet olduğunu düşünüyorum. Marketing sürecini kendim yönetebilir miyim sence, yoksa bir yayıncıyla çalışmalı mıyım?

Mobil oyun mu? Yoksa başka bir platform üzerinden mi çıkış yapacak?

Evet mobil oyun, ilk olarak android üzerinden dağıtacağım.
Marketing sürecini yönetmek oldukça zor ve çetrefilli. Çok fazla kampanya türü ve yapılacak çok iş var ve maalesef kimse denemeden en optimum ayarları bulamıyor. Reklam türleri ve çalışan modeller hakkında iyice araştırma yapmanız lazım ve gerek görsel(resim video) gerekse metin olarak iyi bir çalışma çıkartmış olmanız gerekiyor. Çok teknik terimlerle konuşup boğmak istemiyorum ancak bence sizin yapmanız gereken indirme üzerinden bir reklam vermek ve hangi platform olursa olsun sizden sadece harcama oldukça daha fazla para almak için can atacaklar. Google başlangıç için ideal olabilir, en azından dilerseniz googleda ilgili departmandaki insanlarla toplantı yapıp nasıl bir süreç yönetmeniz gerektiğine dair geri bildirim alabilirsiniz.

Kendi tecrübelerime göre: Ben aylardır aktif kampanyalarımız olmasına rağmen hala bilmediğimiz şeyler var ve hala hata yapabiliyorız. Sürekli yeni kampanya türleri, yeni videolar, yeni görseller denemek şart çünkü 3 gün çalışan kampanya 4. gün o kadar iyi gitmeyebiliyor.

Yayıncılık tarafı içinde mobilde şu sıralar yayıncı çok ama anlaşmak ve denemek zor. Kurallara sözleşmeye iyice dikkat edin çünkü bazı firmaların sözleşmelerinde o firmalarla oyun denerseniz başka hiçbir firmaya o oyunla gidemeyeceğin veya haklarını devretmiş olduğunuz ile alakalı metinler bulunabiliyor.

Yazılacak çok şey var ama o aşamalara gelirseniz kampanya veya yayıncılık tarafında mesaj attığınız zaman daha detaylı ve uzun açıklayabilirim.

Günlük 30 USD reklam bütçesi ile sadece ABD bir kampanya düzenliyorsun 10 günlüğüne. Sonra retention değerlerine bakıp karar vermen lazım. İlk gün retention %15'ten düşükse kampanyayı durdur ve neyi yanlış yaptığını bul. Belki de oyunda hiç bir yanlışlık yok ama kitlen kısıtlı. Belki oyunun çok zor veya tam tersi. Belki mekanik kötü. Reklam fazlalığı başka bir sebep olabilir.

30 USD ABD için çok iyi bir seçenek olmayabilir ya şöyle ki ortalama CPI (cost per install = indirme başına harcanan reklam maliyeti) 3 civarlarında ABD'de bulmaca tarzı oyunlar için. 30 dolara 10 kullanıcı alabilir onla da gelen veriler çok değişken olabilir sayı çok az olduğu için. O paraya filipinlerde test başlatılabilir hem ingilizce konuşan bir ülke hem de CPI'lar çok daha düşük amerikaya göre. Daha sağlıklı veri elde edilebilir.

Dediğiniz gibi "soft launch" da bir seçenek. Günlük 100 kullanıcı ile yapılacak retention test çok daha tutarlı.

Benim kişisel tecrübem uygulama içi satın alma ve abonelikleri değerlendirmek için ABD gibi ülkeler daha iyi bir seçenek. ABD pazarında bütün gelirde reklamın oranı %50 iken Filipin gibi ülkelerde durum çok farklı olabiliyor. Retention +- %5 oynasın ama uygulama içi satın alma verisi görmekte önemli. 100 Filipin kullanıcısı yerine 10-15 ABD kullanıcısı benim tercihim.

Birkaç strateji inceledim, bahsettiğiniz gibi birçok etken var ve her biriyle uğraşmak başlı başına bir iş haline gelecek, şu an için bir yayıncıyla çalışmak daha iyi bir seçenek gibi duruyor. Sözleşme konusunda haklısınız, okuduğum birkaç makalede de bundan bahsediyordu. Yayıncı olarak aklımda birkaç studio var bunlardan biri ruby games, detaylı araştırmadım ama sektörde iyi bir gidişatı var gibi... Ağustosun son haftasına doğru publish edeceğim, o vakit size mesaj atarım, yardımınız için teşekkürler.

Yaptığım oyun tower defence türü, mekanik ve grafik olarak marketteki yüksek hit almış aynı tür diğer oyunlarla aynı ya da daha iyi diyebilirim, demosunu birkaç kişiye gönderip test etmelerini istedim ve geri dönüşler de gayet olumlu oldu. Lokalize olarak indirme başı maliyet ve yaşam boyu gelir değerlerini ölçmem gerekiyor. Bahsettiğiniz üzere bütçe dahilinde hedef kitleye yönelik lokalize birkaç test yapmam gerekecek. Yardımınız için teşekkürler.

Uygulama içi satınalma oranları önemli bir gösterge, alım gücü yüksek ülkelerde doğal olarak bu oran daha yüksektir, aynı şekilde oyun tercihleri de buna doğru oranda değişebilir. Flipinler de yapılan test ABD için doğru sonucu yansıtmayabilir, zira tüketici tercihlerini alım gücü doğrudan etkiliyor.

Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim, yayınlama süreci geldiğinde tekrar sizlerin fikirlerini almak isterim..

Pazarlama planını yapmadan ve hedeflerini koymadan yayınlama. Pazarlama daha oyunu geliştirirken başlamalı. Oyunun çok güzel olabilir ama kötü pazarlarsan para kazandırmaz.

Pazarlama planını yapmadan ve hedeflerini koymadan yayınlama. Pazarlama daha oyunu geliştirirken başlamalı. Oyunun çok güzel olabilir ama kötü pazarlarsan para kazandırmaz.
Kesinlikle öyle ancak tower defense türü basit oyun klasmanında olduğu için bazı tekniklerin gereksiz olduğunu düşünüyorum, örneğin topluluk oluşturma vs. gibi. Şöyle ki bu tarz basit oyunların genellikle topluluğu doyuracak kadar bir içeriğe ya da konuya sahip olmadığından pazarlama sürecine bir etkisi olmayacaktır diye düşündüm. Bahsi geçen bir rpg ya da moba tarzı bir oyun olsaydı ya da simülasyon vs. işte o zaman bir topluluk oluşturarak işe başlardım.

İşin garibi sonlara geldikçe bambaşka parametreler ortaya çıkıyor, pazarlama bunun bir tarafı, diğer bir tarafı reklam gösterme sıklığı ne olmalı, kaç dakikada bir göstermeliyim? Uygulama içi satın alma ürün başına minimum ne kadar olmalı? vs.. gibi diğer parametrelere de kafa yormak gerekiyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…