Türkiye'de yazılım mühendisliği okumanın yararları ve zararları?

Ülkede yazilimci eksiği var hem de çok buyüzden 1 milyon yazilimci yetiştiriyorlar. İş imkani var ama yurt dışı kadar iyi mi bilemem.
 
Zamanim var uzun uzun yazacagim.

Yazilim muhendisligi lisans seviyesinde yetersiz, CS okunmali. Yazilim, bilgisayar bilimlerinin sadece bir bolumu. En ideal kombinasyon CS + SWE ya da CS + Data Science. ( Lisans + Master)

Ingilizce bilmek zorundasin. Derdimi anlatacak kadar ya da dokuman takip edecek kadar falan degil, eger yurt disi ile ilgili bir seyler yapacaksan ( gidip calismayi bosver, ortak proje yapacaksan ) catir catir bileceksin. Eczaci bilmese de olur, doktor bilmese de olur ama sen bileceksin. Konferanslara katilacaksin, dinleyip soru soracaksin. Yazilimda surekli bir konferans, toplanti, tech meeting olur. Bunlari takip etmen gerekir/beklenir. Turkce olanlari cop olur, yazilimla ilgili diger her konuda oldugu gibi.

Top okullar disinda bir yere gidersen bazi sirketlere kolay kolay giremezsin, en azindan mezun oldugunda.

Ustteki cumle heves kirmasin, piyasadaki IT islerinin %95 i icin muhendislik okumaya gerek yok. Geri kalan %5 lik azinligi yapacak seviyeye gelirsen 30'lu yaslarin basinda 20K+ maas ve iyi bir yasam elde edersin Turkiye'de. Yurt disinda cok daha iyisi. Sadece freelancing yaparak bile cogu 2. ya da 3. sinif sirketin verebileceginden daha iyi gelirin olur. Herkesin maximum 2 sene calistigi merdiven sirketler var, birine girersin , ortalama maas alirsin ve kendini gelistirirsin. Benzer sirketler diger muhendisliklerde var mi bilmiyorum ama Turkiye'de var bu tarz sirkulasyonun bol oldugu yerler.

Turkiye'de en iyi maasi banka ve telekomunikasyon sirketleri verir. Ozellikle 4-5 sene banka tecrubesi olan yazilim muhendisi ac kalmaz. Surekli A bankasindan B bankasina is degistirip dururlar.

Yurt disina kapak atmak icin en iyi meslek bu Turkiye'de. Sadece Amazon'da calisan 150+ Bogazici mezunu var. ( Amerika'daki Amazon ) Linkedin'den haftada bir teklif alirsin yurt disi odakli. Turkiye'de kalmak icin caba sarfetmen gerek.

Herkes yapamaz, bilgisayarda cok vakit gecirmek, oyun oynamayi cok sevmek ya da kodlamaya/hacklemeye ozenmek bu meslegi secmek icin yeterli bir sebep degil. ( Bu genel bir durum, Turkiye'de okumakla alakasi yok )

Super matematik bilmene gerek yok belli konular uzerinde calismiyorsan, ama matematigi kotu olan yapamaz. Cunku algoritma gelistirmek ve abstrakt dusunebilmek zaten matematik ile ayni sey. Iyi matematikcilerin ayni zamanda iyi satranc oynamasi gibi, iyi yazilimcilar da genelde iyi matematikcilerdir, cunku beyninin ayni bolumunu kullaniyorsun. Tabi ki temel Calculus, Istatistik, Olasilik, Lineer Cebir ve Discrete matematik bilmeli. Zaten cogu iyi okulda bunlari ogrenmeden mezun etmezler.

Tam olarak ne is yaptiginizi yazilim muhendisleri haric kimseye anlatamazsiniz : ) Hangi telefonu alayimdan tut da, "Instagram gibi ama biraz farkli bir projemiz var, yapar misin?" gibi ivir zivir bir suru soruyla muhatap olursunuz. Kafede oturup kod yazarken yan masadan gorup "Abi sen naapiyosun" diye gelirler. Turkiye'de oluyor bu, yurt disinda hic rastlamadim.

Okurken pek kiza denk gelmezsiniz, mezun olup para kazaninca akmaya basliyor.

1597186356289.png
 
Yararları : Yazılım mühendisi oluyorsun. Diploman oluyor.

Zararları : İş yeri yok diploman evde hiç bir işe yaramadan dolabın üstünde duruyor. Sende pazarda limon satıyorsun.
 
@bitwise

Öncelikle kıymetli zamanınızdan bir parça da bana ayırdığınız için teşekkür ederim.

Sorularım şunlar:
  • Üniversiteye yeni başlayan bir mühendislik öğrencisi deneyim arttırma amaçlı nasıl iş bulabilir? Sonuçta ilk yıllar da bilgi birikimi de az oluyor ve çoğu işveren düşük ücretle de olsa böyle birini işe almak istemez sanırımm
  • Üniversite bittikten sonra direk Master'la devam mı etmek yoksa iş hayatına atılmak mı bizim için daha iyi olacaktır?
  • Üniversiteden mezun olduktan sonra yurtdışına daha kolay çıkmamızı sağlayacak olanaklar var mı?
  • Üniversite okurken herhangi bir şirketle uzaktan çalışılabilir mi?
  • Küçükken sınavla çocukları alıp eğitimler veren kuruluşların Üniversite yıllarında veya Üniversite sonrasın da bir katkısı olur mu?
  • Aselsan, Roketsan gibi Türk şirketleri iş alımı yaparken deneyim istiyor mu?
Şimdilik bunlar yeterli. Bazı sorularım da yanlışlık, anlamsızlık gibi şeyler olursa beni maruz görün. Yaşım küçük olduğundan dolayı bazı konular da net bilgim yok. İlerde yeni sorular bulursam ve sizin de boş zamanınız olursa başka sorular da sormak isterim. Ayrıca telefondan yazdığım için yavaş oldu kusura bakmayın.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı