Türkiye'de Yoğun Komunizm Temelli Politikalar ve Vergiler

Türkiye'de yoğun komunizm temelli politikalar yüzünden bu haldeyiz

  • Evet

    Oy: 7 23,3%
  • Hayır

    Oy: 23 76,7%

  • Oy verenlerin toplamı
    30
Hocam sizin bahsettiğiniz şeyler aşırı kapitalist bir düzen. Türkiye'de ya da Avrupa'da olan sistem Evrensel İnsan haklarına bağlı olup Her insanın sağlık ve eğitim hakkı olduğunu belirtmektedir. Amerika'da bir çocuk doğumu için 10-20 bin gibi bir fiyat çıkarken, Türkiye'de bu işlem ücretsizdir. Devlet herkese sağlık sigortasını zorunlu tutmuştur. Zaten eğer ekstra paran varsa parasını verip özel sağlık sigortası yaptırabilirsin. Fakat yarın ne olacağı bilinmeyeceği için herkesin bu Zorunlu sağlık sigortasını ödemesi bence en akıllıca olandır. Zenginlerin zaten pahalı ve tam kapsayıcı ekstra sağlık sigortaları oluyor. 2500 tl ile normalde bir aylık sağlık hizmetiniz bile karşılanmaz. Özel bir hastaneye gidip sağlık sigortanızın karşılamadığı ve sizin dediğiniz sistemde sigortası yapılmamış bir hasta Acil'e gittiğinde muayene ücreti 563tl, Kullanılan malzeme ve yatak ücreti dahil hepsi bir maaşı geçer. Dediğiniz sistem Amerika'da var ve millet Ambulans çağırmak yerine Uber'le gidiyor çünkü bir ambulans 1000-2000 dolar. Siz sırf ambulans çağırmaya maaş bıraksaydınız anlardınız bunun önemini.
 
Turkiye ve Avrupa ulkeleri asla Amerika gibi bir liberalizme ve ozel sektore dayali bi' ulke olamaz. Ben Amerika'da yasiyorum, insanlar ceplerinden ayda $300-500 hicbir seyi dogru duzgun kapsamayan saglik sigortalari almak zorunda kaliyor. Okul konusuna gelirsek de Amerika'da ucretsiz okul, universite veya kolej yok ve ortaokul-lisede verilen egitim rezalet yani paraniz yoksa alt siniftan, orta sinifa cikmaniz cok zor cunku egitim duzeyiniz belli. Egitimde Turkiye'de herkesin universiteye gitmemesi gerekiyor ayni Almanya gibi meslek liselerine ihtiyac var, yani universiteye girebilmek daha da zorlastirmali ve mesleki, koy okullarina vs. yatirim yapilmasi daha mantikli cunku sadece "Ozel Okul" demek zengini daha da zengin etmek demek Turkiye'de zaten artik zenginle fakirin arasinda ucurum olustu fazlasina gerek yok. Almanya'da %40 gelir vergisi veriyorsun ve bu rakam cidden cok fazla bence zaten calisarak sen o parayi devlete veriyorsun okulunun, saglik hizmetlerinin parasini. Senin kafa yapina gore Almanya'daki Fransa'daki vs. butun devlet kurumlari ozellestirilsin, yok oyle bi sey. Koskoca Avrupa devletleri senin dusundugunu dusunemedi yani🙃 Amerika'da da gelirin %25 civari (Yasadigin eyalete gore) vergiye gidiyor ve geri donusunde hicbir sey alamiyorum.
 
Türkiye'de ne liberalizm ne de komünizm vardır. Türkiye'deki düzenin adı yağma düzenidir. Hukukun olmadığı bir yerde uygulanan sistemin pek bir önemi yoktur. Vergilerin sayısal çokluğu ve yüksek oranlı olmasının sebebi komünizm değildir. Devlet baba kavramı hangi toplumda vardır bizden hariç? Devlete canım feda, devletimiz var olsun dersen her türlü vergi alınır senden. Sağlık ve eğitimin özelleştirilmesi konusunda size katılmıyorum. Düşük gelirli insanlar kaliteli hizmetlerden faydalanamazlar.
Türkiye'den fazla vergi alan ülkeler var, boş yapmışsın. Buradaki konuyu nasıl hükümete bağlayabiliyorsun ki? Gülünç.

Her önüne gelenin üniversite okumaması dediğiniz gibi eğitim kalitesini arttırır ve bu üniversitelerin uluslararası geçerliliğini yükseltir bu da otomatik olarak öğrencilere daha fazla imkan sağlar.

Sağlıkta da dediğiniz gibi yılda bir ya da iki kez giden birisiyle ay başı giden birisinin eşit olmaması gerekli fakat bu da Amerika'daki gibi bir sistemle olmamalı diye düşünüyorum.

Düşüncelerin gayet hoşken ana fikri atlıyorsun. Toplum böyle köklü bir değişime hazır mı? Teknoloji çağındayız fakat daha geçen gün selde senin insanın öldü, depremde senin insanın öldü, maden kazalarında senin insanın öldü, tren kazalarında senin insanın öldü, elektrik kesintisinde senin insanın donarak can verdi. İstanbul'da sahilde Arapların bayrak açması uğruna mehmetçiğin onların savaşmadığı yerlerde sınır ötesi operasyonları yaptı ve bazıları geri bile dönemedi. Böyle bir çağda Afrika ülkelerinde bile olmayacak olayları yaşarken ve hükümetten kaynaklı bu olaylara rağmen hükümet hala seçilirken böyle bir halk ile böyle değişiklikler asla mümkün değil. Daha geçen gün Technopat Sosyal'de açtığım konuda bile elitist şeylerin ülkeyi geriye götüreceğini savunan birisi vardı. Aday olsan sen nasıl anlatacaksın buna ve ya Niğde'deki çiftçiye "Artık hastaneye parayla gideceksin" diye? Kafana vurur tırpanı karşındaki adama verir.

Önce eğitim belirli bir seviyede düzene sokulmalı. Yabancı ülkelerde bir çocuğun Matematiği kötüyse ve Edebiyatı iyiyse o çocuk ailesi tarafından edebiyata yöneltilir ve bir yazar olur fakat Türkiye'de ise insanlar eşit olmayan şartlarda yarıştırılır. Matematiği kötü olan çocuk bunun kaygısıyla eğitim hayatını sürdürür ve en sonunda da ne kadar çalışırsa çalışsın başarısızlığa uğrayarak hiç bitmeyecek bir karanlığa doğru hayatını sürer.

Dediğim gibi dediğiniz fikirler çok hoş ve mantıklı fakat gerçekçi olmak gerek. Eğitim yoluna girdiğinde toplum okuyan ve sorgulayan bir toplum olduğunda zaten yavaş yavaş bunların adımları atılır ama şu an için toplum yapısı asla buna uygun değil. Türkiye yola girecek olsa bile bunu görmeye şu an yaşayan hiç bir faninin ömrü yetmeyecek. Türkiye'nin muasır medeniyetler seviyesine ulaşması yüz yıllardan fazla sürecek.
 
Komünizm ve eşitlik için mi bu kadar fahiş vergiler alınıyor?
Yok canım dâhâ neler.

Toplum yapısı ve eğitim seviyesi bazı şeyler için müsait değil, öncelik kaliteli eğitim ve herkese adalet olmalı.

O kadar vergi alıyorlar bir zahmet eğitim ve sağlığı ücretsiz pardon ucuz yapsınlar, toplanan verginin başka şekilde halka yansıdığını görmüyoruz zaten.

Türkiye ve Avrupa insanı Amerika gibi özel şirket ve liberalizm yönetimine uygun yaşamaya müsait değil.
Çiftçi Ahmet amcaya git de "hastaneler artık paralı olacak" diye, bak bakalım tırpanla nasıl kovalayacak.
 
Sağlık ve eğitimde sosyal devlet var diye ülkemizde komünizm var demek saçmalık. Asıl komünizmi Sovyetleri görmüş ve nefretle anan yaşlı Ruslara Kübalılara sormak lazım...
 
Ben tam olarak Türkiye'nin siyasal ideolojisini anlamış değilim. Çoğunluk halk Komünist gibi takılıyor aynı şekilde devlette öyle ama Komünist değil, yani Komünist gibi ama değil ve de halkın çoğunluğu sağcı yani anlamış değilim.
Komünizm'de ki gibi vergiler çok yüksek, özel şirketler yok denecek kadar az çoğu şey devlet yapmaya çalışıyor ama halk ve yönetenler sağcı. Yani Türkiye sağ desen değil sol desen değil, orta desen değil; komünist desen değil, liberal desen hiç değil; şeriat desen değil, laik desen o da değil.
Saçma sapan bir ülkede yaşıyoruz ya ne olduğu belli değil. O yüzden Anarko-Liberalizm.
 
Vatandaşa kol gibi vergiyi dayıyorsan sağlık hizmetini de eğitim hizmetini de vereceksin, bizim devlet bunları bile yeterince iyi vermiyor. İki tür çözüm var:
1-Avrupa tipi sosyal devlet: Vatandaşa kol gibi vergiyi dayar eğitimini de sağlığını da devlet sağlar. Gelir eşitsizliği yok denecek kadar azdır. Lise eğitimi kalitelidir, önüne gelen üniversite okuyamaz (bkz. Alman üniversitelerinin zorluğu) ve sağlık sistemi de garibanın lehinedir. Sağlık sisteminin çok zarar ettiği de görülmez, eğer bu sistem insanların aleyhine olsaydı Avrupalılar isyan ederlerdi zaten. Sarı yelekliler küçük mevzular için bile Paris'i alt üst ettiler, böyle genel bir sorun için mi etmeyecekler :)
2-Amerika tipi devlet: Yine vergi alır ama daha az (vergi gelirleri bakımından sosyal devletle arasında uçurum yoktur, sadece devlet o işe girişmez, toplumun en alt ve en büyük tabakasının zararınadır) hizmet verir. Lise eğitimi Avrupa standartlarına göre kötüdür, üniversite eğitimi pahalıdır ve burs almak da zordur. Sağlık sistemi de çok mübarektir. İşiniz biraz hangi statüden olduğunuza bağlıdır yani.

Bugün Alman devleti daha az vergi alsa ekonomisi fırlayacak diye bir şey yok. Çünkü o vergiyi almasa da vatandaş o parayı eğitim/sağlık ve bilimum alanlarda harcayacak zaten. Ama yaptığı işi ABD'nin aksine tam yapıyor, vatandaştan daha fazla (işçi/beyaz yakalı yakalı maaşları konusunda iki ülke arasında çok büyük farklar yoktur) vergi alıyor ama işini tam yapıyor. Aynısı ABD için söylenemez, aldığı vergi daha az olsa da verdiği hizmet arasında dağlar kadar fark var. Madem öyle hiç vergi almayaydın :D

Not: Türkiye'de dağ gibi alınan vergilere ve düzgün verilmeyen hizmetlere rağmen ekonominin iyi olduğu yıllar var. Vergi sömürü aracıdır, ekonomiyi kötüleştirmez. Ekonomiyi üretim/istihdam politikaları vs. belirler. Kemal Derviş'in programının uygulandığı yıllar son 30 yılın altın çağı sayılabilirdi. 2008 krizinden bile çıkmıştı ülke.
Not 2: Çok vergi alınınca komünist olunmuyor, komünizm devletsiz bir ütopyadır zaten. Çok vergi alınınca o ülkede devlet "çok" etkili olmuş oluyor, eğer vergiler halka değil de birilerinin cebine iniyorsa da Çin/Rusya gibi Doğu despotluklarından oluyor.
 
Aynısı ABD için söylenemez, aldığı vergi daha az olsa da verdiği hizmet arasında dağlar kadar fark var. Madem öyle hiç vergi almayaydın :D
Gelir, Amerika'da kat ve kat daha yuksek Avrupa'ya oranla. O yuzden Avrupa yaslilara guzel, gencler calisip oduyor senin parani🤣
 
@Tisy Gençler de yaşlanınca güvenceleri oluyor, ya da batarlarsa hayatları sona ermiyor :D Aralarındaki gelir farkı bu garantiye göre az sayılır bence. Tercih meselesi özetle, Avrupa sistemi çok daha dengeli geliyor gözüme.
 

Geri
Yukarı