Türkiye'deki binalarin %80'i neden agir cikma?

Rektepat

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Asus rx 7700xt - Ryzen 5 7600- Asus Prime A620M-K - Wd green 500 gb-Rampage Octagon c70- Fsp hydro k pro 750 watt
Yaşadığımız depremde agir cikmali binalar daha fazla etkilenmiş eski binalarda dahil peki neden bilerek agir cikma ya da yarı çıkma olarak inşa ediyorlar.

Anlamayanlar için benim oturduğum binada dahil.

Dosya Ekleri

• images.jpeg
    images.jpeg
    51,1 KB · Görüntüleme: 552
Yönetmeliklerdeki bir açıktan mıdır, yoksa gerçekten de sorunsuzca müsade edilen bir şey midir bilmiyorum ama temel amaç, bina temeli yola uzakken üst katlarda yeni alan yaratmak ve yaşam alanını büyütmek.

Ancak en büyük sıkıntı, deprem. Bu tasarım depremsellik düşünülmeden kullanılıyor. 6 Şubat'ta, öğlendeki depremde binaları izledim. Bükülerek sallanıyorlardı. Halbuki dört köşesinde kolon olan ve kenarları boyunca kirişlerle bağlanan yapılar deprem esnasında çok daha sistematik salınım yapmakta. Bu çıkmalar binanın rijitliğini bozuyor ve döşemenin etrafından dolanan kiriş binaya ciddi bir ağırlık yüklüyor. Deprem bölgesinde kesin bir şekilde yasaklanması gerekiyor diye düşünüyorum.

Yönetmeliklerdeki bir açıktan mıdır, yoksa gerçekten de sorunsuzca müsaade edilen bir şey midir bilmiyorum ama temel amaç, bina temeli yola uzakken üst katlarda yeni alan yaratmak ve yaşam alanını büyütmek.

Ancak en büyük sıkıntı, deprem. Bu tasarım depremsellik düşünülmeden kullanılıyor. 6 şubat'ta, öğlendeki depremde binaları izledim. Bükülerek sallanıyorlardı. Halbuki dört köşesinde kolon olan ve kenarları boyunca kirişlerle bağlanan yapılar deprem esnasında çok daha sistematik salınım yapmakta. Bu çıkmalar binanın rijitliğini bozuyor ve döşemenin etrafından dolanan kiriş binaya ciddi bir ağırlık yüklüyor. Deprem bölgesinde kesin bir şekilde yasaklanması gerekiyor diye düşünüyorum.

Hocam bende Adana'dayim 8 katlı bina 1.5 metre dışarı çıkma var bir de 1996 yapım eski olduğu halde depreme dayandı ve hasarsız.

Hocam bende Adana'dayim 8 katlı bina 1.5 metre dışarı çıkma var bir de 1996 yapım eski olduğu halde depreme dayandı ve hasarsız.
Hasarsız olabilir elbette. Demirden ve çimentodan çalmadıkça ve zeminde ciddi bir sorun olmadıkça betonarme yapıların depreme dayanması ya da ömrü yahut yük taşıması anlamında hiçbir sorunu yok(muş). Ben de yeni yeni öğreniyorum. Maraş'tayım, burada aylardır yıkılan, yıkımı yapılan, tadil edilen binalarla iç içeyim. Bina çıkma alan da olsa, hatta tamamı böyle olsa dahi en az C20 beton ve kalın ve yeterli demir ile her bina depremi hasarsız atlatır. Ancak suistimale açık bir konu. Deprem bölgesinde buna izin vermemek, artık en doğru olanı. Binanın salınımını ve dengesini bozduğu aşikarken bu uygulamaya devam etmek pek de akıl kârı değil.

Hasarsız olabilir elbette. Demirden ve çimentodan çalmadıkça ve zeminde ciddi bir sorun olmadıkça betonarme yapıların depreme dayanması ya da ömrü yahut yük taşıması anlamında hiçbir sorunu yok(muş). Ben de yeni yeni öğreniyorum. Maraş'tayım, burada aylardır yıkılan, yıkımı yapılan, tadil edilen binalarla iç içeyim. Bina çıkma alan da olsa, hatta tamamı böyle olsa dahi en az C20 beton ve kalın ve yeterli demir ile her bina depremi hasarsız atlatır. Ancak suistimale açık bir konu. Deprem bölgesinde buna izin vermemek, artık en doğru olanı. Binanın salınımını ve dengesini bozduğu aşikarken bu uygulamaya devam etmek pek de akıl kârı değil.

Hocam bir de bizim bina 2 adet var A ve B blok ben b bloktayim fakat binada hafif bir yatma var
Ve kimse bunun farkında değil son kata baktığımda bizim bina ile eşit değil arada 2 karış mesafe var.

Hocam bir de bizim bina 2 adet var A ve B blok ben b bloktayim fakat binada hafif bir yatma var
Ve kimse bunun farkında değil son kata baktığımda bizim bina ile eşit değil arada 2 karış mesafe var.
Aman ben inşaat mühendisi değilim, hukuk okuyorum 😄 Ama hem çevrem hem de merakım dolayısıyla epey bir inceleyip okudum. 6 Şubat'taki depremleri geçirmiş binaların statiğinin artık hiçbir zaman eskisi gibi olamayacağı bir gerçek. Oturduğumuz az hasarlı evde henüz herhangi bir tadilat yapılmamışken örneğin, duvarlardaki sıva ve tuğlalarda oluşan çatlaklar her geçen gün daha da büyüyor. 2020'deki Elazığ depremini hissetmiştik, bina da oldukça fazla ve uzun süre sallanmıştı, ancak en ufak bir çatlak dahi olmamıştı hiçbir yerde. Şimdi ise bu büyük depremlerden sonra hissetmediğimiz 3 küsür büyüklüğündeki depremlerde bile binada yeni farklı hareketler oluyor. Bu binaların ömründen aldı deprem maalesef.

Eğilen bina için de, eğer az hasarlı verildiyse bu saatten sonra değişmez. Devlet tükürdüğünü yalamaz. Sakinleri de güzel güzel oturmaya devam ederler. Deprem bölgesinden deprem sonrasında yapılan binalardan ev alacakların binanın hasar tespit durumunun ilk günden itibarenki sonuçlarına, zeminine vesaire oldukça dikkat etmesi gerekiyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı