Türkiye'deki nitelikli üniversitelerde eğitim dili neden İngilizcedir?

Durmazzali47

Decapat
Katılım
20 Kasım 2021
Mesajlar
407
Özellikle Boğaziçi üniversitesinde "Türk dile ve edebiyatı" bölümünde bile eğitim dilinin %100 İngilizce olması faydalı mı? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce bu uygulamanın artıları ve eksileri nelerdir?
 
Dil öğrenmek kötü değil. Gayet güzel uygulama bence. Belki bir nesil sonra yabancılar adres sorunca kekelemeyebiliriz. Ama onun dışında günlük hayatta olabildiğince Türkçe ye özen gösterilmeli.
 
Türkiye'nin Einstein'i olarak anılan Oktay
Sinanoğlu üniversitelerde yabancı dilde eğitimi çok katı şekilde eleştirirdi zamanında. Kendisi çok iyi bir prof fakat bence bu konuda milliyetçiliğin kurbanı oldu. Kendi çevremde de alanında iyi olduğu halde yabancı dili iyi olmadığı için ülke dışında iş yapmak konusunda çok zorlanan insanlar görüyorum. Özellikle kendi alanındaki uygulamaları İngilizce anlatamadığı için sorun yaşıyorlar. Turist ingilizcesiyle iş yapılmıyor maalesef. Fakat asıl sorun üniversiteye gelene kadar dil eğitiminin vasat olması. Yani aklıma daha etkili bir kelime gelmiyor şu an, vasat bile hafif kalıyor. Üniversiteye geçince şak diye yabancı dil eğitimi dayadığında öğrencilerin çoğu gördükleri dersin yarısından fazlasını anlamıyor.
 
Türk dili ve edebiyatı bölümünün %100 İngilizce olmasını tuhaf karşılarım ama mühendislik/tıp/bilim bölümleri gibi evrensel alanlarda öğretim dilinin İngilizce olması gerekiyor. Tabii bunda üniversitenin vizyonunun da bir payı var ama global çapta öğrenciler yetiştirmek isteyen üniversitelerin bunu Türkçe ile yapması pek mümkün değil. Pek çok konuda literatür büyük oranda ya İngilizce ya da en kapsamlı şekilde İngilizceye uyarlanmış durumda. Buna adapte olarak eğitim almayan birinin de global ölçekte pek çok rakibine karşı şansı yok.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı