Türkiye'nin Atatürk'ü bilemeyişi, kutsallaştırması ve kalıplaştırması

Mesela yaşı başı geçmiş, buraya on binlerce mesaj bırakmış koca koca üyeler "Atatürk'ü hem seveceksin hem saygı duyacaksın" diyordu geçen aylarda. Neden diye sorduğunda da geveleyip yutarlar büyük ihtimalle laflarını.

Atatürk büyük adam, bunda mutabık olabiliyoruz zaten. Ama her şeyi dosdoğru bir peygamber değil en nihayetinde. Hataları var, eleştirilebilir siyasi görüşleri var. Ölümlü bir insan kendisi de.

Onlar mod oluyorlar diye laf atabilende olmuyor eziyorlar genelde. Ama taktir ediyorum seni cesaretin varmış ban yemek uğruna güzel yazmışsın tebrik ederim. Dediğin gibi bu arada 10 binlerce mesajlı kişiler bazen 39 mesajlı adamdan saçma kafa açabiliyor ama işte anlat anlatabiliyorsan.
 
Onlar mod oluyorlar diye laf atabilen de olmuyor eziyorlar genelde. Ama taktir ediyorum seni cesaretin varmış ban yemek uğruna güzel yazmışsın tebrik ederim. Dediğin gibi bu arada 10 binlerce mesajlı kişiler bazen 39 mesajlı adamdan saçma kafa açabiliyor ama işte anlat anlatabiliyorsan.
Ceza alacağımı zannetmiyorum.

Ha moderasyondan ben de hoşnut değilim, orası ayrı konu ama Ata'nın eleştirilebilir olduğunu ilk soyleyişim değil. Ceza almadım şu ana kadar.

Ama evet, linç yersiniz. Onu da göze alarak bir şeyler yazarsınız zaten.
 
Aslında bu konu bu forumun konusu değil. Sadece birkaç insanın aklını, fikrini, eleştrisini merak ediyorum. Fazla sosyal medyayı takip etmem, siyasileri de takip etmem (kendimi takip ederim genelde) ve ama gene de bu kitleyi çokça görüyorum.

"Atatürk'ü benden iyi kimse bilemez!" , "Atatürkçüyüm arkadaş", "Atatürk'e kimse laf atamaz" , "Atatürk eleştrilemez" gibi safsatalar konuşan kesime hitaben bu konuyu açma ihtiyacı duydum. Bu kesim hep Atatürk'ü kutsallaştırma ve kalıplaştırma peşindedir. Bu zihniyetteki insanlar Atatürk'ün en büyük düşmanlarındandır. Atatürk'ün hataları olduğunu, Atatürk'ün mükemmel olmadığını, 6 ilkesinin bazı birkaç ilkesinin de bazen eskiyebileceğini (100 sene gibi) akılları almak mı istemiyor veya göcünüyorlar mı bilemiyorum. Yani popülizmin etkisiyle mi hareket ediyor (büyük ihtimalle öyle) açıkçası anlam veremiyorum.

Biliyorsunuz ki Atatürk dogmaları, kalıplaşmış şeyleri hiç sevmez. Ama Türkiye insanın yaptığı...

Evet, Atatürk büyük şeyler başardı. Evet, Türkiye milletini bir yaptı, çok iyi yaptı ama ülkeyi ba-tır-dı-lar. Demek ki Türk halkı bi o kadar da zeki değilmiş, o kadar mükemmel bir millet de değil. Bilimde, sanatta, sporda çok iyi başarılarımız da yok. Demek ki iyi değiliz. Bunu kabullenip az olsa da gerçeği görmek çok onemli.

Ek olarak ülkedeki etnik milliyetçileri de hiç hoş bulmuyorum, hepsi birbirinden hastalıkldır. Önceden bu kesime yakınlık duyuyordum, bunu ergenliğime veriyorum. 😁 Kendimi şu anlık sivil veya kültürel milliyetçi olarak görüyorum.

Türkiye insanının Atatürk'ü kalıplaştırması, kutsallaştırması hakkında düşüncülerinizi merak etmekteyim.
Aslında bazı koyu kemalist olduğunu düşünen İzmir'liler tam olarak böyle "Atatürk'ün bazı hataları var" diyorum adam da diyor ki "Sen atama nasıl hatası var dersin hain şerefsiz bilmem ne bilmem ne evladı" diyor. Bu kesim Vatansever olduğunu düşünüyor ve tek yaptıkları Atatürk portresi önünde rakı story'si atmak.
 
Atatürk ülkenin kurucusu olduğu kadar bir askerdir, diplomattır ve her şeyden önce bir insandır. Elbette asker olduğu sırada da hataları vardır, paşa olduğu sırada da hataları vardır, ülkeyi kurarken de hatalar yapmıştır, cumhuriyet sonrasında da hatalar yapmıştır. Sonucunda bizim tarihimizin bir parçasıdır ve tarihimiz için önemli birçok kirlilikten birisidir. Tarihimizi iyileriyle ve kötüleriyle kabul etmeliyiz, benimsemeliyiz. Birinin hataları ve yanlışları olduğunu söylemek veya öne sürmek onu sevmeme, onu kötüleme, ona düşman olma anlamına da kesinlikle gelmemektedir. Ne kadar birçok büyük icraat yapmışsa da hataları da vardır. Ek olarak, Atatürk ve Cumhuriyetin kuruluşu hakkında birçok bilgi, daha o zaman deforme edilmiştir, İsmet İnönü zamanında deforme edilmiştir, sonrasında yine deforme edilmiştir. Doğrusuyla yanlışıyla onu ve yaptıklarını bilmek, o günün insanları gözünden o günleri okumak bizim tarih bilincimizi güçlendirir, daha iyi çıkarımlar yapmanızı sağlar.
 

Geri
Yukarı