Türkiye'nin savaş uçağı ihtiyacı

Katılım
3 Temmuz 2020
Mesajlar
890
Makaleler
1
Yer
Bursa
Türkiye'nin savaş uçağı sayısı:
Türkiye savaş uçağı sayısı: 414. kaynak: Global Power haber: Star.

Türkiye Cumhuriyeti'nin savaş uçağı sayısı güncel olarak 414. bu savaş uçaklarının çoğunluğunu F-16 savaş uçağı modelleri oluşturuyor. Az sayıda da normalde emekliye ayrılması gereken F-4 savaş uçakları bulunuyor. Ancak bu iki savaş uçağı türü de eskimiş vaziyette. Yenileri için gerekli atılımları yaptık, ancak bazı güçler yeni nesil savaş uçaklarımızı bize vermediler. Siz de anlamışsınızdır. F-35'lerden bahsediyorum. Normal şartlarda önce 100, ondan sonra ise 20 tane olacak şekilde F-35 siparişimiz var idi. Ancak bu siparişler askıya alındı. Neden? Çünkü Rusya'dan S-400 hava savunma sistemini aldık. Ancak bu sebep sadece S-400 aldık diye bitmiyor. Asıl vermeme nedenleri farklı. F-35'lerin öne çıkan özelliği radara yakalanmaması yani hayalet uçak gibi. F-35'lerin özelliklerini resim de bırakacağım. Şimdi gelelim bahsettiğim sebebe. ABD'nin bizim F-35 sahibi olmamızdan korkmalarının sebebi, envanterimizde S-400 ile F-35'in aynı anda barınacak olması.


Peki ABD bundan neden korkuyor? Korkularının sebebini kısa şekilde açıklıyorum. Türkiye'nin Rusya'ya bilgi vermesi. Ne bilgisi bu, F-35'in radarlarda gözükmeme özelliği gerçek mi yoksa, hava savunma sistemleri tarafından fark edilebiliyor mu? F-35 savaş uçağını sadece bir ülke savaş ta kullandı. Kullanan ülke İsrail idi. Suriye'de kullandığı F-35 tipi savaş uçağı, Suriye'nin S-300 hava savunma sistemleri tarafından fark edilerek hedefe kilitlendi, ve F-35 uçağı etkisiz hale getirildi. Etkisiz hale getirildi derken, uçak düşmedi. Bir türlü ülkeye geri dönebildi ancak bir daha kullanılamaz hale geldi. İsrail'in bu olay hakkında ki açıklaması ise şöyle oldu: Uçağımıza bir kuş sürüsü çarptığı için böyle oldu :). ABD ve İsrail bu olayın üstünü hemen kapatıverdiler. Çünkü F-35'lerin itibarını yitirmemesi gerekiyor idi. ABD'nin asıl korkusu ise bu. Eğer F-35'ler elimize geçer ise S-400 ile onları denersek ve S-400 F-35'i fark eder ise, ABD'nin korkusu burada başlıyor. Türkiye'nin Rusya'ya bilgi paylaşımı. Eğer Türkiye F-35 hakkında Rusya'ya bilgi verir ise ortalık karışır. Türkiye bu bilgileri verir ise Rusya'ya farklı teklifler sunabilir. Örnek olarak S-500 ortak üretimi ve teknolojisinin paylaşımı. ABD ise bu yüzden F-35'leri Türkiye'ye vermeye sıcak bakmıyor.

ABD Türkiye'ye F-35'leri vermeyeceğiz dese de, bu iş öyle vermiyorum demek ile olmaz. Türkiye F-35 projesinin katılımcısı değil, ortağı. Benim şahsi görüşüm ABD Türkiye'ye F-35'leri vermeme gibi bir şey yapması pek olası değil. Çünkü Türkiye 120 adet savaş uçağı sipariş etti. F-35 tipi savaş uçaklarının birim maliyeti ise 100 milyon dolar civarında. Küçük bir hesaplama yaparsak toplam maliyet 12 milyar dolara denk geliyor. ABD'nin bunu göze alması biraz zor olacaktır. O yüzden bana göre F-35'ler her ne kadar teslimat süresi uzatılsa da er ya da geç Türkiye envanterine girecektir. Çoğu uzmanın görüşü de böyledir. Ancak en önemli konu şurasıdır, Türkiye nasıl olsa savaş uçağımız var deyip milli savaş uçağımız TF-X projesini geciktirmemelidir, en kısa zamanda bu uçakları Türkiye envanterine katmalıdır. Şu anlık TF-X'in 2023 yılın da ilk uçuş yapılacağı, 2030 yılında ise Türkiye envanterine gireceği söyleniyor. Türkiye en kısa zaman da savaş uçakların da da dışa bağımlılığı bırakmalı, yerli imkanlar ile geliştirilen uçaklara yönelmelidir. Bunun en önemli sebebi ise F-35 gibi bir uçak alsak bile, uçak kalktığı gibi ABD'ye bilgi gidiyor. Neden kalktığı gibi söylemleri onlara söylemelisiniz. Çünkü uçakların yazılımı ABD'nin elinde. F-16 savaş uçaklarında Türkiye ne yapıp edip uçağın kodlarını ele geçirdi. Bu yüzden de ABD F-16'larda bilgilere ulaşamıyor. ABD'nin istemediği ülkeye karşı bu savaş uçağını kullanamazsınız. Örneğin ABD İran'a veya Suriye'de kullanmamız için izin verir ancak Yunanistan gibi ittifak olduğu ülkelere kullanmamıza izin vermeyecektir. Bunun gibi olaylar ile her zaman yerli üretimin ne kadar önemli olduğunu daha çok anlıyoruz.

Yazıma son vermeden önce, Türkiye'nin deniz savunma sanayiisin de ki gelecek yıllar da gerçekleşmesi planlanan projelerin resmini bırakacağım. Son olarak şunu da belirtmek isterim, bazı kişiler TCG Anadolu amfibi hücum gemisini uçak gemisi olarak görse de TCG Anadolu bir uçak gemisi değildir. Ancak dolaylı yoldan, "mini" bir uçak gemisi diyebiliriz. TCG Anadolu amfibi hücum ge misine mini uçak gemisi dememin sebebi, F-35B savaş uçağı dikey iniş desteği olduğu için TCG Anadolu bu savaş uçağının kalkış ve inişini sağlayabiliyor. Sizce F-35 olur ki verilmez ise en iyi alternatif hangi uçak olur? İyi sosyaller.

1598310355018.png

@Jira Bey'in yorumu benim için önemlidir :).
 

Dosya Ekleri

  • resized_76546-959bdc02f35.jpg
    resized_76546-959bdc02f35.jpg
    143,6 KB · Görüntüleme: 121
  • resized_0c5ed-fc476537infof35.jpg
    resized_0c5ed-fc476537infof35.jpg
    209,7 KB · Görüntüleme: 122
Son düzenleme:
Bizim görünmez uçaklarımız var zaten. ABD o yüzden vermedi bize ellerindeki tek kalan uçak olan F-35'leri. Onları verseler adamların elinde uçak diye bir şey kalmayacak çünkü bir tek F-35 model uçakları var. Bizim ise bir sürü görünmez uçaklarımız var uçak fabrikalarımız var. Ağaca tırmanan denizaltılarımız falan da var.
 
Israil, Orta Doğu'da bu uçağın kendisi haricinde kimsede olmasını istemiyor. Biliyor ki F-35 çok iyi ve stratejik bir uçak. Bunun yanı sıra gelişmiş elektronik kabiliyetleri sayesinde şu an Suriye hava sahasında rahatlıkla at koşturabiliyor. Israil için bulunmaz niğmet F-35. Türkiye'nin F-35 alması Israil için tehdit idi. Zaten bize F-35 vermeyeceklerdi. S-400, aranan bahane oldu. Sadece daha hızlı çözüldü.
 
Bizim 410 tane muharip uçağımız yok. O sayıya eğitim uçakları falanda dahildir. Yaklaşık 270-275 tane uçağımız var. Bunların 30-32 tanesi F-4E Phantom (Terminatör modernizasyonlu) geri kalanı F-16'nın çeşitli varyantları. Eldeki F-4E'ler iyice yaşlandı bunların yerine F-35 alacaktık ama şu anda alamıyoruz. Türkiye'nin bir ara uçak ihtiyacı var ve özellik olarak F-4E'lerin yerini alacak bir uçak. Eğer alabilirsek F-15 bu açığı kapatır ama maliyeti yüksek olur. F-16 Block 70 öneriliyor ama onun en büyük avantajı AESA radarı ki ASELSAN'ın bu konuda çalışması var ve eldeki F-16'lara uygulanacak yani dışardan Block 70 alımına çok sıcak bakmıyorum. Geri kalan Gripen tarzı uçaklarda F-16'dan üstün uçaklar değil. Bize en azından çift motorlu harekat yarıçapı yüksek daha fazla yük taşıyabilen bir uçak lazım.
 
@Jira
Israil, Orta Doğu'da bu uçağın kendisi haricinde kimsede olmasını istemiyor. Biliyor ki F-35 çok iyi ve stratejik bir uçak. Bunun yanı sıra gelişmiş elektronik kabiliyetleri sayesinde şu an Suriye hava sahasında rahatlıkla at koşturabiliyor. Israil için bulunmaz niğmet F-35. Türkiye'nin F-35 alması Israil için tehdit idi. Zaten bize F-35 vermeyeceklerdi. S-400, aranan bahane oldu. Sadece daha hızlı çözüldü.
Evet, İsrail kimse de olmasını istemiyor. Daha yeni BAE ile anlaştılar ittifak oldular ancak İsrail BAE'nin F-35 almasına kesinlikle karşı olduklarını belirttiler. Sırtlanlar.
 
F-16'lar eski sayılmaz, yıllarca aktif kullanmaya devam edeceğiz.
F4'ler eskidi ve yenilenmesi gerek. Zaten 2 3 filoluk F4 kaldı.

F35'i ABD satmak isteyecektir ancak farklı ülkelerin lobilerinin (Yunanistan ve Israil) sözleri geçtiğinden kararda etkileri büyük oluyor. Ben yine de F35'lerin öyle ya da böyle geleceğini düşünüyorum.

F35 gelmezse buyuk ihtimalle ya F16 Viper ya da F15 alınacak.
 
İsrail BAE'nin F-35 almasına kesinlikle karşı olduklarını belirttiler. Sırtlanlar.
Bunun sırtlanlıkla bir ilgisi yok, her devlet kendi çıkarını düşünmek zorundadır. Asıl yanlış olan bizim yaptığımız... Bizim ölen kralın ardından yas ilan ettiğimiz, mülteci kabul ettiğimiz, İsrail tarafından saldırıldığında yardım gönderdiğimiz, pandeminin en kötü zamanlarında sağlık çalışanlarına ve hastanelere ekipman yollamayıp elimizdekileri yolladığımız o ülkelerden HİÇBİRİ bugün yanımızda değil ve yarın da olmayacaklar. Alemin enayisi biziz. Bak pandemi döneminde aynı birlik içindeki ülkeler kendi çıkarları için gümrükteki ekipmanlara nasıl el koydular. Kendi halkının çıkarını düşünüyorlar, başkalarınınkini değil. Kendi halkı sefil durumdayken karşılığını alamayacağı politikalar için on milyarlarca dolar kaynak tüketmiyorlar.
 
F-35LERI S400'E sebep gösteriyorlar ama biz S400'Ü almasak bile illaki bir sebep göstereceklerdi. Dediğiniz gibi Rusya bilgi verilmesi söz konusuyken şöyle bir tehlikede var Türkiye'de hem S400 hem F35 olursa bunlar arasında sürekli deneme yaparak kendi hava savunma sistemi geliştirebilir. İşte şu nasıldır bu nasıl olur gibisinden. Uçaklar hakkında çok teknik bilgiye sahip değilim ama olası minimum 5yıl daha savaş durumu gözükmüyor. Zaman kısıtlı dediğiniz gibi yerli uçağa hız kesmeden devam edilmeli ben bu sorunlarında çözüleceğine inanıyorum.

Bunun sırtlanlıkla bir ilgisi yok, her devlet kendi çıkarını düşünmek zorundadır. Asıl yanlış olan bizim yaptığımız... Bizim ölen kralın ardından yas ilan ettiğimiz, mülteci kabul ettiğimiz, İsrail tarafından saldırıldığında yardım gönderdiğimiz, pandeminin en kötü zamanlarında sağlık çalışanlarına ve hastanelere ekipman yollamayıp elimizdekileri yolladığımız o ülkelerden hiçbiri bugün yanımızda değil ve yarın da olmayacaklar. Alemin enayisi biziz. Bak pandemi döneminde aynı birlik içindeki ülkeler kendi çıkarları için gümrükteki ekipmanlara nasıl el koydular. Kendi halkının çıkarını düşünüyorlar, başkalarınınkini değil. Kendi halkı sefil durumdayken karşılığını alamayacağı politikalar için on milyarlarca dolar kaynak tüketmiyorlar.

Hocam kendi hastanelerimize yollamazkene katılmıyorum. Pandemi süreci gayet iyi idare edildi sonucu da başarılı oldu. Malzeme eksiği çekmedik orada burada maskedir dezenfektandır yokken bizde vardı. Misyon faaliyeti denen bir şey vardır istihbaratın olmazsa olmazıdır. Dünyanın Türkiye'ye olan bakışı değişirken Afrika'da ortadoğu'daki milletlerin gönlünü kazandık. Bu işe ya öyle şey mi olur bir malzeme gönderdik olarak bakmayın 'umut' verdik. O milletlerin birçoğu yıllarca sömürülmüş ezilmiş insanlar görünen o ki o milletler türklere umut bağlamış durumda bununla gurur duyar mısınız ya da ters mi bakarsınız bilemem. Şuna da eminim devlet bizim düşünemediğimiz birçok şeyi düşünüyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam kendi hastanelerimize yollamazkene katılmıyorum. Pandemi süreci gayet iyi idare edildi sonucu da başarılı oldu.
Pandemi hastanesinde doktor bir akraban ya da aile dostun varsa bunu onlara sor. :D Şu anda sadece Manisa'da her gün 200'ün üzerinde pozitif çıkıyor. Bunun bilgisi de orada bu testleri yapan doktorlardan bu arada, sallama değil. Şimdi sen Manisa'ya göre tüm Türkiye'deki gerçek sayıları hesapla. Kaç tane eczaneye maske sağlanmadığı için maske veremeyen kaç eczacı (vatan haini) denilerek dayak yedi onları araştır.

Dünyanın Türkiye'ye olan bakışı değişirken Afrika'da Orta Doğu'daki milletlerin gönlünü kazandık.
O yüzden mi Orta Doğu ülkeleri Katar hariç (o da ticari) her şeyde tam karşımızdaki ittifaklarda yer alıyorlar? Bugün koruduğun Filistin'in elinde olsa İsrail ile birlikte sana saldırır, gerçeklerin farkına varmanı tavsiye ederim. Bak bakalım o ülkelerin hangisi İsrail'e karşı bizim yanımızda ya da hangisi KKTC'yi tanıyor? Hangisi sözde Ermeni soykırımı kampanyasında karşımızda değiller? :D

Hangi ülkenin Türkiye'ye bakışı iyi yönde değişmiş? Nasıl bir dünyan var kendi içinde bilmiyorum ama gerçeklerden epey uzaksın. Yabancı basınlarda ve burası gibi platformlarda insanlar bizim için neler söylüyor okuyun.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı