Tunçmatik TSK5011 aniden bozuldu

Nowitzer

Megapat
Katılım
23 Kasım 2015
Mesajlar
7.967
Makaleler
42
Çözümler
29
Merhaba. Tunçmatik TSK5011 akım korumalı priz kullanıyordum. Bilgisayarımı kullanırken, çoklu prize telefonumun şarj aletini takmamla birlikte, çoklu priz kendini kapattı. Bilgisayar kapandı. Anahtarı kapatıp açtım. Olmuyor. Hiçbir türlü açılmıyor. Şarj aletimde sorun yok. Çoklu prizde sorun var. Neden olduğunu merak ediyorum. Sizce neden olabilir? Ayrıca bilgisayara zarar vermiş midir? Şimdiden teşekkürler.
 
Bilgisayara zarar verdiğini zannetmiyorum. Arızanın sebebini bilmek zor. Açıp bakmak gerekir. Varistör veya kontak kaynaklı olabilir.
 
Bilgisayarınızda SSD mi kullanıyordunuz SSD mi? Malum HDD'ler bozulmaya ve elektrik kesintilerinde hasar almaya daha meyilli.

SSD kullanıyorum. Ama ayrıca HDD de bağlıydı.

Arkadaşlar dün gece deneyememiştim. Şimdi denediğimde, çoklu priz diğer odalarda çalışıyor. Ancak odamdaki prize taktığımda hiçbir şey çalışmıyor. Birdenbire ne olmuş olabilir? Ayrıca, bu olaydan sonra mutfaktaki bulaşık makinesine de elektrik gelmemeye başladı. Mutfak dolabının altındaki prizlere elektrik gelmiyor. Sizce sebebi nedir?
 
SSD kullanıyorum. Ama ayrıca HDD de bağlıydı.

Arkadaşlar dün gece deneyememiştim. Şimdi denediğimde, çoklu priz diğer odalarda çalışıyor. Ancak odamdaki prize taktığımda hiçbir şey çalışmıyor. Birdenbire ne olmuş olabilir? Ayrıca, bu olaydan sonra mutfaktaki bulaşık makinesine de elektrik gelmemeye başladı. Mutfak dolabının altındaki prizlere elektrik gelmiyor. Sizce sebebi nedir?
Direkt prizden elektrik gelmemesi iyi değil. Hatta başka odalarda da aynı elektrik gelmeme sorunu olması, evdeki elektrik tesisatında hasar olabileceği anlamına gelebilir. Kesin değil ama ihtimal var.
Bilgisayarına bir şey olduğunu zannetmiyorum.
 
Bu durumda evde girişteki elektrik panosunda aşağı düşen otomat sigorta olup olmadığına bakın. Düşen varsa muhtemelen mutfak, PC'yi kullandığınız bu oda ve bazı ortak kullanımlı olan topraklı prizlerin tümünü içine alacak şekilde tüm topraklı prizlerin otomat sigortası atmış (ucu aşağıya düşmüş) olabilir. Bunu yukarı kaldırdığınızda bu sorunu çözmüş olursunuz, ucu aşağı düşen sigorta evin elektrik panosunda olup da bulunuyorsa eğer.

Çoklu akım korumalı prizin çalışması ona içten hasar gelmediğini gösteriyor. Bazı durumlarda ani anahtarlanma etkisi şok etkisini yaratıp kaçak akım rölesiyle otomatları nadir de olsa düşürebilir, bu çok anormal değildir. Anahtarlı tunçmatik akım korumalı ikili bir prizi ilk satın alıp denerken kaçak akım rölesi bir yükle (çamaşır kurutma makinesi) denemede çok nedensiz olarak atabilmişti, örneğin.

Prizlerde çalışan yüklerdeki tüm kısa devrelerde otomatlar ve bu yüklerle çalışılırken oluşabilecek kaçak akımlarda (30 mA'in üstünde) ise kaçak akım rölösi atarak kendi koruma işlevini gösterir, direk tesisatın kendisinden şüphelenmeniz panodaki otomatlar devrede olduğunda çok gereksizdir. Kolay gelsin.
 
Arkadaşlar, bugün babamın elektrikçi arkadaşını çağırdık. Buat kapaklarının altına baktığında, bazı kabloların gevşemiş olduğunu gördük. Elektrikçi arkadaş, onları halletti. Sigortaları da kontrol etti. Sigortalarda bir sorun yok. Bu gevşeklikleri düzelttikten sonra, çalışmayan prizler vs. tekrar çalışmaya başladı. İçinizin rahat olması için, kaçak akım koruma rölesi takabiliriz gibisinden bir şey dedi. Orayı tam anlamadım. (Farklı bir şeyden de bahsetmiş olabilir. Aklımda böyle kaldı.) Ayrıca, bilgisayarda veya disklerinde bir sorun yok. O açıdan bir şey yaşamadık.

Sizlere hem bu elektrik ile hem de bilgisayar ile alakalı 2 soru sormak istiyorum.

1. Bu kaçak akım koruma rölesi takıldıktan sonra yapmamız gereken bir şey var mı?

2. Bilgisayara UPS almam gerekir mi?
 
Merhaba. Evet, panonuzda omayan bir kaçak akım rölesini taktırmanız eviniz için çok iyi olur, elektrikçiniz bu konuda çok doğru söylemiştir.. Ancak kaçak akım rölesinin fonksiyonel olarak (normal) çalışabilmesi için sıfırlama (nötr ve toprak hattının birleştirilmemesi) yapılmamış olması ve mevcut tesisatınızda. toprak hattının da çekilmiş olması gerekiyor.

1- kaçak akım rölesi takıldıktan sonra, faz-toprak ve faz-nötr akım kaçaklarında kaçak akım rölesi bir koruma yapmak için düşebileceğinden dolayı, evinizde metal gövdesine elektrik kaçağı bulunan elektrikli fırın, elektrikli şohben, ızgara, vb. topraklı prizden topraklı fişle çalışan tüm bu cihazları çalıştırırken kaçak yapanların gözden geçmemiş en son halleriyle röleyi düşürebilecekleri için önce bu cihazlardaki kaçakları yetkili bir elektrikçiyle giderdikten sonra kaçak akım rölesi takılıylen tüm bu elektrikli cihazları kullanmaya çalışmalısınız. Aksi halde bu gövde kaçaklı cihazlarla kaçak akım röleniz her halükarda kolayca atacaktır, bu da sizin için ayrı bir sıkıntı kaynağını oluşturabilecektir.

2- Sadece şebekedeki pik akımlar, yıldrım riski için akım korumalı prizlerle korunma yeterlidir, ancak elektrik kesintisi de ayda çoğu kere, bazı günlerde sıklıkla oluyorsa bir UPS 'yi seçmeniz bu durumda şart olur. UPS'lerin çoğunda akım korumalı prizlerin içindeki varistör tipi koruma elemanları bulunur. Bu yüzden hem UPS hem akım korumalı prize ayni anda pek gerek de kalmaz. Kolay gelsin.
 

Geri
Yukarı