Uçak Motorları

İlk dönüyü alması için ya elektriksel güç kullanırlar veya yer takat cihazı ile gerekli ilk hava takatı veya elektrik takatı sağlanır. Sonrasında yeterli enerjiyi aldıktan sonra kendi dönüsüne devam eder.
Anladım bir nebze marş motoru gibi ilk hareketi alınca devamı geliyor yani.
 
Anladım bir nebze marş motoru gibi ilk hareketi alınca devamı geliyor yani.
Kesinlikle ilk dönüyü alması önemli sonrasında oluşan güç ile kendini idame edebiliyor yakıt ve hava sayesinde.
 
Emme - Sıkıştırma - Ateşleme - Egzoz.

Çekilen hava içeride kompresör sayesinde sıkıştırılıyor. Sıkışan havanın basıncı, sıcaklığı yükseliyor. Daha sonra genişleme yuvasından geçerek ateşlemeye gidiyorlar. Orada da patlama yaratıp oluşan gazı egzoz kısmından son olarak atıyorlar. Basitçe 4 zamanlı bir motorun işleyişi böyledir.
 
Kesinlikle ilk dönüyü alması önemli sonrasında oluşan güç ile kendini idame edebiliyor yakıt ve hava sayesinde.
"Engine Driven Pump" diye geçiyor ismi. Yani motor dönüsü ile çalışan pompa sayesinde artık bataryadan güç çekmesine gerek kalmıyor.
 
Turbofan motorda neden motorun çevresinde boş bir kanal var? Fanın basınçtan dönmesini engellememek için falan mı?
Oradan geçen hava ile özellikle gürültünün bastırılması için. Ayrıca geçen soğuk hava sayesinde soğutmaya fayda sağlıyor bu sayede.
 
Hmm. Çok mantıklıymış düşününce. Bir taş ile iki kuş vurmuş oluyor yani. Büyük ticari yolcu uçakları bu motor tipini kullanıyor herhalde?
Aynen tercih edilen bu artık. Çünkü hem verimlilik hem de dayanıklılık olarak diğerlerinden önde. Tabii uçak pervaneli olması istenirse o zaman da Turbo-Prop motor özellikle tercih ediliyor.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı