Ülkeden kaçmak artık mümkün değil

Green Card diye geçiyor. Yeşil kart oluyor Türkçesi. :D
Memuriyet Green Card sağlamıyor, Green Card'ın 25 yaş ile uzaktan yakından alakası yok. Memuriyet kendisine ömür boyu, evladına 25 yaşına kadar kullanabileceği yeşil pasaport sağlar. Ki bu pasaport sadece vize işlemini geçmenize yarar yine oturum ve vatandaşlık için aynı süreçten geçersiniz.

7 yıl boyunca nerede burs veriyorlar abicim? Mezara mı götüreceksin o kadar süre? Yazları nerede çalışacaksın, iş miş yok, A101'de çalışan insanların bile diploması var.

Ağlamaya devam et kardeşim sen, bilmiyorsun madem yalanlama. Git araştır, 5. sınıfta sınavı kazandığın takdirde 6. sınıftan itibaren liseyi bitirene kadar devlet sana burs sağlıyor. Ama olur mu? Beyefendi her şeyi biliyor, tüm sırları çözmüş ama Türkiye'den gidemiyor.

Ağlamaya devam et kardeşim sen, bilmiyorsun madem yalanlama. Git araştır, 5.sınıfta sınavı kazandığın taktirde 6.sınıftan itibaren liseyi bitirene kadar devlet sana burs sağlıyor. Ama olur mu beyefendi her şeyi biliyor, tüm sırları çözmüş ama Türkiye'den gidemiyor. Sebebi de tüm gün boyunta Technopat başında oturup götünü büyütmek OASDFJYASDBTFTDASFBA.
O burs için belirli başlı gereksinimleri karşılaşman gerek ailenin geliri vs. o verdikleri 300 TL de inan kepçeyle alıp, kaşıkla verme mantığı. Harçlık olarak veya ailene destek amaçlı kullanırsın. O aldığın 300 TL de paranın değer kaybına yetişmez de.

O burs için belirli başlı gereksinimleri karşılaşman gerek ailenin geliri vs. o verdikleri 300 TL de inan kepçeyle alıp, kaşıkla verme mantığı. Harçlık olarak veya ailene destek amaçlı kullanırsın. O aldığın 300 TL de paranın değer kaybına yetişmez de.

Aylık 40 dolara gelir. 7 sene sonra belki 10 dolar eder ki bu tavsiye sadece ortaokul öğrencilerine yönelik olmuş 😁

İyi düzeyde 2-3 yabancı dil biliyorsun, ülkenin en iyi okullarından birini bitirip yurt dışında da eğitim tecrübesine sahip oldun, iyi bir kariyer başlangıcı ya da girişimcilik planlaması yaptın da seni bu ülkeler mi kabul etmedi? Bunları yapıp kapılarına gideni geri çevirdiklerini hiç görmedim.

Daha önce bunu demiştim ama gözünden kaçmış olabilir. Türkiye'de yüksek zorluk düzeyiyle bir şeyler yapmaya çalışıyorsun ve kendi neslindeki diğer milyonlarca kişiye karşı bir fark yaratmak için de %95'inden daha fazla çaba gösterip çalışmak zorunda kalıyorsun maalesef.

Yeğenlerimden de görüyorum, verilen ödevi yaptım sınava çalıştım daha ne yapayım diyorlar. Kendileriyle birebir aynı şeyi yapan milyonlarca kişi varken ve çoğu sistemin içinde maalesef ezilmeye mahkum kalacakken daha fazla çaba göstermeyi kesinlikle tercih etmiyorlar. Birisi 24, diğeri 21 yaşına geldi, daha ikisi de doğru düzgün bir çalışma tecrübesine sahip değil. O yaşlarında yabancı dil bilmiyorlar, sözde okullarını iyi şekilde bitirdiler ama diğer herkesle aynı şeyi yaptıkları için az sayıdaki imkanlara onlar ulaşamadılar. Kimler ulaştılar? Yurt içi imkanlara evet torpilli olanlar ulaştılar ama yurt dışı daha iyi imkanlara o %5'lik dilime girenler ulaşabildiler.

Kısacası daha zor bir coğrafyada daha düşük imkanlarla bir şeyler başarmak, gelişmiş ülkelerin bile tercih edeceği kalifiyeliğe ulaşmak için nesildaşın olan milyonlarca kişiden çok daha fazla çalışmak zorunda kalıyorsun. İnan ki doğru adımları atmışsan, üniversite bittiğinde yabancı diller biliyorsan, iş tecrübesi edinmek ve üst konumdaki kişilerle iletişime geçmek için daha üniversitede okurken kapılarını aşındırıp bir şeyler başarmaya çalışmışsan istediğin neredeyse her şeyi yapabiliyorsun.

Fazla karamsarsınız ve bu karamsarlığı topluluğa dayatmaya çalışmayın. Sizin aklınız yetmiyorsa hiç kimse yapamaz gibi görmeyin. Üstüne bu günler de geçer, senin tek amacının bu günler geçene kadar kendi sorumluluklarını en başarılı ve en iyi şekilde yapman. Oturup ağlamanın kimseye faydası yok.

Kimse yurt dışına çıkamaz diye bir şey yok.

Adam yeterli kariyerini yaparsa ve saha tecrübesi varsa yetmezmiş gibi şu ülkede herkes mühendislik okumasa az da o mühendüsün alt kısmını okusa zaten bu kadar açıkta işçi kalmaz.

Ben istersen çıkar giderim çift vatandaş olup nasıl gidemeyecekmişim. Yazılım güvenliği okurum dışarı çıkarım hadi dışarı çıkamadım diyelim.

Örnek vereyim kimya alanından kimya mühendisi okumam, kimyagerlik okurum yurt dışı asıllı bir firmaya başvururum girer çalışırım işe.

Ülkede herkes o mühendisi bu mühendisi oluyor ama bilmedikleri o alanda ihtiyaç olan mühendis sayısı bir fabrika için 2 hadi 3 mühendisi aşmaz.

Ülkede bu konu adına 10 fabrika olsun 2000 kişi de bunun mühendisliğini okusun her fabrika 3 mühendis alsa kalıyor boşta 1970 mühendis ondan sonra da gençler işsiz. Olurlar tabii kimya mühendisinden çok kimyager gerek ülkede örnek olarak.

Herkes üniversite okuma derdinde bilmiyorlar ki üniversite mezunundan çok ara elemana ihtiyaç var ülkede.

İşçinin mühendisten daha çok şey bildiği bir ülkede yaşıyoruz güldürmeyin lütfen. O kadar diyorlar Avrupa birliğine girelim yok işte öyle böyle girsek bile neden aramıza aldık bunları diye düşünür diğer ülkeler.

Millet İngilizce biliyorum diye dolaşıyor ortalıkta ama bir soru sorunca suratımıza aptal aptal bakıyor neden bilmiyor çünkü.

Aferdesiniz ama bu ülkeye üniversite bitirmiş o şu budan çok meslek öğrenmiş o mesleği devam ettirebilecek insan lazım.

Bir fabrikada çalışan işçi Alman asıllı bir fabrikada 2000 Euro maaş ile ülkemizde işe giriyor neden onun yerine onun üstünde bulunan mühendis girmiyor. Çünkü adam işi bilmiyor, çalışan kişi mühendisi yönlendiriyor neden adam bilmiyor işi deneyimi yok sıfır adam sıfır.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı