Ülkemizde neden Linux'a çok az destek veriliyor?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu forumda kendi dağıtımını yapan birisi var zaten, @illedelinux. Ancak dağıtım yapınca bu problemler çözülecek mi, büyük ihtimalle hayır.

Öncelikle asıl soruya gelirsek, Linux'a yeterince destek veriliyor benim düşünceme göre. Sizin soruda sormak istediğiniz desteğin kapsamı nedir? Devletin destek vermesini bekliyorsanız, beklemeyin. Çünkü özgür ve açık kaynak düşüncesi bunu beklemez. Destek verecekler, geliştirenler, kullanıcılar hep aynıdır: Herkes.

Kısaca bir şeyler daha ekleyeyim. Neden destek az demek yerine, ben nasıl destek olabilirim diye sormak daha iyi olacaktır benim düşünceme göre. Desteği devletten ya da şirketlerden ya da başka insanlardan beklemek yerine kendiniz verin. Özgür ve açık kaynak dünyası bunu gerçekleştirmek için çok uygun bir yer ve hatta buradaki asıl amaç bu. Bir şey mi yapılacak, ben de destek olayım, ben yapayım. Sonra da başka insanlara özgür bir şekilde sunayım.

Kelimesi kelimesi düşüncemi kopyalamışsın, teşekkürler.:)

Bir-iki ekleme de bulunayım.
Örneğin benim en çok rahatsız olduğum ve hatta şikayetçi olduğum konu geri dönüş olmamasıdır. Elbette geri dönüşler oluyor ama neredeyse yok denecek kadar azdır. Bu da belki bir-iki çözüm veya gelişime yarıyor ama o kadar, daha ileri gitmiyor.
Bir çok yazımda belirtiyorum, en küçük görüşünüzü, önerinizi, sorunlarınızı, fikirlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin diye ricada bulunuyorum ama nafile, bir-iki kelimelik geri dönüş dahi o kadar önemli ki, bu dağıtıma doğrudan yansıyor.
Maalesef GNU/Linux desteği için ülkemizde geri dönüşün önemi bilinmiyor, oysa bir dağıtımı dağıtım yapan en önemli nokta kullanıcıların geri dönüşüdür.
GNU/Linux'a destek verilecekse dağıtım geliştiricilerine yapılacak geri dönüş bence en büyük destektir.
Zira biz dağıtımı parayla satmıyoruz, reklam gelirimiz de yok veya sponsora da sahip değiliz, sadece özgür yazılım sevgisine dayanıyor.
Üstelik dağıtım yapmak hiç de öyle kolay bir şey değil, bir dağıtım çıkarmak için on yıllarca emek veriliyor, sadece bir sürümü için bir-iki yıl emek gerekiyor. Örneğin şu anda paylaşmış olduğum Xfce ve Openbox sürümü 3 yılda meydana geldi ve halen gelişimi sürüyor. Yani ben sizlerle burada bazen yazışırken sürekli dağıtımı geliştirme çalışması içindeyim.
Düşüncelerimi paylaştığınız için tekrar teşekkür ederim.

Kelimesi kelimesi düşüncemi kopyalamışsın, teşekkürler.:)

Bir-iki ekleme de bulunayım.
Örneğin benim en çok rahatsız olduğum ve hatta şikayetçi olduğum konu geri dönüş olmamasıdır. Elbette geri dönüşler oluyor ama neredeyse yok denecek kadar azdır. Bu da belki bir-iki çözüm veya gelişime yarıyor ama o kadar, daha ileri gitmiyor.
Bir çok yazımda belirtiyorum, en küçük görüşünüzü, önerinizi, sorunlarınızı, fikirlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin diye ricada bulunuyorum ama nafile, bir-iki kelimelik geri dönüş dahi o kadar önemli ki, bu dağıtıma doğrudan yansıyor.
Maalesef GNU/Linux desteği için ülkemizde geri dönüşün önemi bilinmiyor, oysa bir dağıtımı dağıtım yapan en önemli nokta kullanıcıların geri dönüşüdür.
GNU/Linux'a destek verilecekse dağıtım geliştiricilerine yapılacak geri dönüş bence en büyük destektir.
Zira biz dağıtımı parayla satmıyoruz, reklam gelirimiz de yok veya sponsora da sahip değiliz, sadece özgür yazılım sevgisine dayanıyor.
Üstelik dağıtım yapmak hiç de öyle kolay bir şey değil, bir dağıtım çıkarmak için on yıllarca emek veriliyor, sadece bir sürümü için bir-iki yıl emek gerekiyor. Örneğin şu anda paylaşmış olduğum xfce ve Openbox sürümü 3 yılda meydana geldi ve halen gelişimi sürüyor. Yani ben sizlerle burada bazen yazışırken sürekli dağıtımı geliştirme çalışması içindeyim.
Düşüncelerimi paylaştığınız için tekrar teşekkür ederim.

Kde daha iyi olmaz mı? Bir de bir gün deneyeceğim.
Ama adam eğer başka (sadece Windows'ta çalışan programlar) programlar varsa yapmak istemeyebilir.

Dual Boot.

Kde daha iyi olmaz mı? Bir de bir gün deneyeceğim.

Ben dağıtım liderlerinin destek vermediği veya yeterince desteklemediği masa üstleri üzerinde çalışıyorum. Amacım hem bu masa üstlerine katkıda bulunmak hem zayıf makinelere hayat vermek.
Yani KDE, Gnome yapmak beni tatmin etmez, ben zor olanı yapıyorum.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı