Üniversitede okumak için kaç para lazım?

• Konuyu başlatan smao
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 6
  • Görüntüleme 12.307

smao

Centipat
Arkadaşlar üniversite hayalim var ama üniversite paralıymış. Bu ücretler nedir? Kaç TL'dir? Bilgi verir misiniz? Mesela aylık kaç TL?

Son düzenleyen: Moderatör:
Geliriniz düşükse bile devlet üniversitelerinde bir çok imkanla düşük gelirinize rağmen rahatlıkla okuyabilirsiniz.
Yurtta kalabilirsiniz, burslara başvurursunuz, yurtkur kredisi de alabilirsiniz. Krediyi okul bittikten 2 sene sonra taksitli geri ödeme imkanınız oluyor. Biraz daha araştırabilirsin bazı şeyleri.
Yaşadığınız yerde bir üniversite varsa tercih ettiğiniz taktirde harcamalarınız kesinlikle azalır. Ailenizin yanında çok daha az masrafınız olur.

Üniversitelerin kayıt dönemlerinde (senede 2 kez) eskiden harç parası ödeniyordu, şu an ödeniyor mu bilmiyorum. Eğer harç paraları hala devam ediyorsa fakülteye ve hatta bölüme göre harç parası farklıydı. Ayrıca benim okuduğum dönemde hocalar kendi kitaplarının orijinalini aldırmak için çok çabalıyorlardı ve pahalıydı. Okumak istediğiniz bölüme göre de okul masraflarınız değişebilir.

Üniversiteye şu an giden ve geliri kısıtlı arkadaşlar varsa ve bilgi verirlerse daha net cevaplar almış olursunuz.

Aylık harcayabileceğiniz maksimum miktarı yazarsanız ve okumak istediğiniz bir kaç bölümü belirtirseniz daha net cevaplar gelebilir.

Bundan 6 yıl önce ben 1100-1200 TL civarı harcıyordum, bazı arkadaşlarım ise 300-500 TL aralığında bir bütçeyle okuyordu. Buradan kaç TL ile okunur demek yanlış olur bence. Bu biraz da size bağlı olacaktır.

Son düzenleme:
Değişir. Yılda 30 bin liraya E-5 kenarındaki apartmandan devşirme üniversitelerde okula uğramadan 4 sene içinde mühendislik vs. diplomanızı alabilirsiniz. Ya da 100 bin~ liraya Sabancı'nın okullarında da çok güzel bir eğitim alabilirsiniz.

Tamamen kendinle alakalı. Ben sürekli dışarıdan yemek sipariş veren insanım. Günlük yemek param 50-60 TL arası gidiyordu. Bu yıl ocak ayından sonra bundan vazgeçip Bim veya A101'den tavuk, yumurta falan alıp yemeye başladım. 13-14 TL' lik but alıyordum 3 gün idare ediyordu. Sabahları da yumurta çay peynir falan yani tamamıyla senin iradene bağlı.

Ev konusuna gelirsek ben dahil 3 kişi kalıyoruz evde. Kira 1400 TL ve kişi başı 460 TL civarı ödüyoruz.

Devlet üniversitesi olarak düşünürsek. Kendimin harcamalarını yazayım:

Ev (Tek kişilik 1+0 apart): 500 TL
Yemek (Genelde dışarıdan, bazen de evde): 600 TL
Okul Harcamaları (Bölüme göre değişir): 100 TL
İnternet: 76 TL
Elektrik: 60 TL
Su (Apartta ücretsiz): 0 TL
Telefon: 30 TL
Diğer Harcamalar: 100 TL
----------------------------
Toplam: 1.466 TL

Bu fiyatlar okuduğun şehre, bölüme, kendi harcamalarına göre değişebilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…