UPS'ye gerek var mı?

Hocam, ben regülatör elektrik kesintisinden korumaz dedim. UPS zaten voltaj koruması da yapar dedim. Nereden bunları uydurdunuz bilmiyorum. Benim yazdığım şeyler belli. Lütfen artık konuyu dağıtmayın. Sonuçta PC'de başka işler de yapılabilir ve açık kalıp kaydetmek de gerekebilir.
 
Hocam, ben regülatör elektrik kesintisinden korumaz dedim. UPS zaten voltaj koruması da yapar dedim. Nereden bunları uydurdunuz bilmiyorum. Benim yazdığım şeyler belli. Lütfen artık konuyu dağıtmayın. Sonuçta PC'de başka işler de yapılabilir ve açık kalıp kaydetmek de gerekebilir.

Ben bir şey uydurmuyorum, benim mesajıma ilk müdahale eden sizsiniz.
Uzun yazınca okumadan yanlış anlıyorsunuz. Lütfen zaman ayırıp ilk başlıktan okuyun.
Konuyu hiçbir zaman dağıtmadım, yazdıklarımla kanıt orada.

Halen anlamamak ancak yorgun olmakla açıklanabilir. Konuşup tepki vermektense önce okuyun. Teşekkürler.
 
UPS'nin özelliği voltaj regülatörü ve akü bulundurmasıdır.
Akım korumalı priz sadece yıldırım düşmesi gibi yüksek akımda sigorta gibi pasif olarak gücü keser. Dalgalanma ya da düşük voltajda hiçbir koruma sağlamaz.

UPS dışında aküsü olmayan voltaj regülatörü de alınabilir, ilginç bir şekilde Sosyal'de kimsenin bundan haberi yok:

Voltaj regülatörü yani düzenleyici fiyatları aküsüz oldukları için gayet uygundur. Bilgisayar ya da buzdolabı/kombi gibi ev aletleri için asıl bundan almanız gerekli.
Hem UPS, hem voltaj regülatörü içlerinde yüksek akıma karşı sigorta bulundurur, 1 girişe 2-3 çıkış verir.

UPS ve voltaj regülatörü için VA (Volt Amper) cinsinden kapasite ölçüsü kullanılır. 1000 VA = 600 Watt güce denk gelir.
Burada link verilen PTT AVM başlık kısmını bilmeyen birisi yazmış, 1200 Watt değil 1200 VA olacak.

Normal ev bilgisayarı, monitör, modem vs tüm parçalara 600 Watt fazla fazla yeter. Daha çok bilgisayar varsa ya da güçlü ekran kartları kullanılıyorsa 1500-2000 VA bir model daha iyi olur. Kapasite arttıkça fiyat artar, beraberinde ısınma olur ve soğutma için fan çalışır, o da ses yapar.

Teşekkürler hocam.

Büyük ihtimal kesenin ağzını açıp 1500 VA alacağım :)
 
Merhaba. Şebeke elektriğinde;
1- Bu şebekede kesintiler sürekli oluyorsa PC'lerin bundan mutlak korunması için mutlaka UPS (kesintisiz güç kaynağı) (Kombiler için kombi UPS' si olarak ürüne göre bu koruma özelleştirilmiştir, örneğin) kullanılması gerekir. Bu şartta hatalı olarak seçilebilen akım korumalı prizler ve voltaj regülatörü seçimleri ise bu şarta uygun olmayan veya yetersiz kalmış seçim şekli olur.
2- Bu şebekede voltaj dalgalanmaları sürekli ise veya kesintiler ayda en çok 1-3 kez oluyorsa voltaj regülatörü,
3- Bu şebekede hem dalgalanma hem de kesintiler bulunmuyorsa sadece akım korumalı prizler şebekeden gelebilecek yüksek voltajlara (en başta da yıldırım riski için) karşı değerli elektronik cihazlardan önce (PC, kombi, çamaşır makinesi, buzdolabı, vb.) bağlanarak kullanılır. UPS ve voltaj regülatörlerinin içinde akım korumalı prizlerdeki varistör koruması çoğunlukla bulunur. Yani UPS' ler ve voltaj regülatörleriyle birlikte mutlaka akım korumalı priz kullanmanız gerekmez veya bu kullanım şekli kişisel bir tercihe bağlı kalır.

UPS'ler yani kesintisiz güç kaynaklarından online UPS olanlarının tanımı şebekeden bağımsız yani kendi elektriklerini AC-DC > DC-AC dönüşümüyle şebekeden tam bağımsız (ondan etkilenmeden) elektrik varken sürekli elektrik üretip, kendi akü kapasitesi kadar da kesintilerde belirli sürelerde elektrik üretebilmeleridir. Off-line UPS'ler ise şebekeyle line-interaktifler gibi şebekeyle voltaj sensörü hassasiyetiyle bir etkileşimde bulunmadan, voltaj değişimlerinde devreye girip çıkmadan sadece elektrik kesintisinde iç akü-inverterini devreye alıp PC'ye kesintilerde iç akü kapasitesi boyunca destek verebilmesi şeklindedir. Off-line UPS tiplerinin voltaj regülasyonu (Düzensiz gelen voltajı düzeltme veya regülasyon) özelliği bulunmaz.

Akım korumalı prizlerin içindeki varistörün voltaj koruması ile voltaj regülatörü veya line-interaktif UPS'lerdeki voltaj regülasyonu ayni değildir. Akım korumalı prizler sadece pik (aşırı) voltaj veya yıldırım voltajı risklerine karşı mutlak blokeyi sağlarken voltaj regülatörü ve line-interaktif UPS'ler (Online olanları zaten şebekeden bağımsız ve çok temiz kendi ürettikleri elektriği sağlarken off-line tiplerinde bu voltaj regülasyonu yoktur) ise düşük ve çok yüksek voltajlarda akü-inverteri devreye alarak, diğer uygun olamayan yüksek/düşük voltajlarda ise trafolarının 180-200-220-240 vb. primer sarım kademelerini otomatik devreye alarak çıkışın 220 volt AC'de çıkışta sabitlenmesini sağlarlar. Akım korumalı prizlerden en belirgin farkı bu iç özelliklerindedir.

Not: UPS'leri sadece voltaj regülasyonu ve akü içeren kapalı ürünler olarak tanımlamak biraz yanlış veya eksik olur. UPS'ler voltaj regülatörü, EMI devresi, akü şarj devresi, by-pass röle sistemi, akü/aküler, inverter, akıllı güç yönetimini (mikrodenetleyicileri, vb.) kendi içinde bulunduran kapalı bir sistemdir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı