USB üzerinden fan hızını kontrol etmek mümkün mü?

Hocam PWM pinlerinden zarar göreceğini düşünmüyorum. Sonuçta frekans üretiyor bildiğim kadarıyla. Mesela IDE üzerinden basit bir kod yazabilir misiniz?
Hocam ben PWM fan için kod yazmayı bilmiyorum sadece internet sitelerinden alıyorum yanlış varsa düzeltiyorum yani normalde de kod yazmayı bilmiyorum. Mesela sıcaklık ve nem sensörü için kodu internetten aldım fakat yanlış çıkınca ya da benim LCD ekrana uymayınca kodunu değiştiriyorum o şekilde. Yani sıfırdan kod yazmayı bilmiyorum.
https://www.mouser.com/datasheet/2/632/PFC1212DE-F00(REV02)--5500-595509.pdf Fan hakkında böyle bilgiler var fakat bu bilgiler çok karışık açıkçası pek bir şey anlamadım. Ayrıca osiloskopa falan ihtiyacım var mı frekansı görmek için. @Affansen

Son düzenleme:
Hocam ben PWM fan için kod yazmayı bilmiyorum sadece internet sitelerinden alıyorum yanlış varsa düzeltiyorum yani normalde de kod yazmayı bilmiyorum. Mesela sıcaklık ve nem sensörü için kodu internetten aldım fakat yanlış çıkınca ya da benim LCD ekrana uymayınca kodunu değiştiriyorum o şekilde. Yani sıfırdan kod yazmayı bilmiyorum.
https://www.mouser.com/datasheet/2/632/PFC1212DE-F00(REV02)--5500-595509.pdf Fan hakkında böyle bilgiler var fakat bu bilgiler çok karışık açıkçası pek bir şey anlamadım. Ayrıca osiloskopa falan ihtiyacım var mı frekansı görmek için. @Affansen
Kod ayarlamaya çalışacağım.

Elinizde Arduino seti mi var?

Eğer varsa hız ayarı değiştirilebilir yapmaya çalışacağım. :)

Datasheet'den baktım, mavi kablo ile işimiz yok anladığım kadarıyla. Dersim bitince yardımcı olacağım. :)

Kod ayarlamaya çalışacağım.

Elinizde Arduino seti mi var?

Eğer varsa hız ayarı değiştirilebilir yapmaya çalışacağım. :)

Datasheet'den baktım, mavi kablo ile işimiz yok anladığım kadarıyla. Dersim bitince yardımcı olacağım. :)
Tamam teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için. Elimde Arduino Uno, jumper kablolar ve breadboard var. Potansiyometre şimdilik yok. Eğer lazım olursa ileride alacağım.

Buton var fakat direnç yok kaç ohm luk bir direnç olması lazım?
100K'nın altında olması iyidir. Çok önemli değil. Boşuna satın almayın. Bir sayı söyleyin 1-255 arasında. Fanın hızını ayarlayacağım. :)

RPM hesabı yapmak istiyorsanız 5500'i (sizin fanınız 5500RPM) 255'e bölün. Sonrasında tuttuğunuz sayı ile çarpın. :)

100K'nın altında olması iyidir. Çok önemli değil. Boşuna satın almayın. Bir sayı söyleyin 1-255 arasında. Fanın hızını ayarlayacağım. :)

RPM hesabı yapmak istiyorsanız 5500'i (sizin fanınız 5500RPM) 255'e bölün. Sonrasında tuttuğunuz sayı ile çarpın. :)
Hocam böldüğüm zaman küsüratlı bir sayı çıkıyor. Çıkan sayıyı 21,5 olarak aldım. Daha sonra 200 e böldüm. Sonuç 4.300 oldu. Hocam bir de hızı değiştirmek için sürekli direnç mi değiştirmek gerekir? Eğer öyleyse ayarlanabilir direnç alsam olur mu?

Hocam böldüğüm zaman küsüratlı bir sayı çıkıyor. Çıkan sayıyı 21,5 olarak aldım. Daha sonra 200 e böldüm. Sonuç 4.300 oldu. Hocam bir de hızı değiştirmek için sürekli direnç mi değiştirmek gerekir? Eğer öyleyse ayarlanabilir direnç alsam olur mu?
Hocam öyle değil. Bir şey almanıza gerek yok. Seri port üzerinden komut verebilirsiniz. Örn: 240.

Ya da sabit bir değer girip yapabiliriz. Direnç buton için gerekliydi. Seri port sonradan aklıma geldi.🙂

Kodu yazmaya başlıyorum.🙃

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı