Uyku Halindeyken Bilincin Açılması

Persseus

Kilopat
Katılım
30 Temmuz 2018
Mesajlar
1.799
Makaleler
3
Çözümler
7
Yer
Konya veya İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Uykumda bilgisayar oynuyordum. Birden bire bilgisayarım hacklenmeye başladı. Ben de olaya hemen müdahale etmek için rüyamda laptopumu söküp bataryasını çıkartıyordum (bu rüya bana hacklenmekten endişe duyduğumu ve daha önce rüyamda benzer şekilde hacklendiğimi hissettim). Sonra sol kulagimda ve zihnimde bir ses duymaya başladım. Sanki bir arabanın camı aralıklanmış da çok kısa ve bolca olan tünellerden süratle geçiyormuş gibi. O an kollarımda ve bacaklarımda karıncalanmaya benzer rahatsız etmeyen uyuşturmayan bir hisse kapıldım. Uykumdan çıkmadan bilincim açıldı sanırım inme geçiriyorum zannettim. Kollarımı ve bacaklarımı hareket ettiremeyince içimden bağırmak geldi ama sadece normal ses tonuyla aaa diyebildim ve uyandım. Bu olayı az önce yaşadım ve kalp atışım hızlıydı. Ilk önce arkadaşıma ve şimdi buraya yazıyorum. Ne olduğu hakkında bir fikri olan var mı?
 
Uyku felci geçirmişsiniz, halk dilinde karabasan deniliyor korkutucu olsun diye :D

Beynin belli kısımlarının uyanıp diğer kısımlarının uyku halinde kalması gibi bir şey. Yapılacak şey sakince diğer kısımların da uyanmasını beklemek. Bir daha yaşarsanız büyük ihtimal aynı korkma durumu olmaz.
 
Ben de bazen yasiyorum bu olayi darlayici veya ürkütücü bir rüya görüyorsam uyanmak istedigimde yada bazen öylesine uyandigimda da olabiliyor. Uyandigimda beynimin bir yarisi halen uykuda oldugu icin hicbir yerimi hareket ettiremiyorum ve sanki uyku ve uyanma arasinda adeta bir savas veriyorum gibi oluyor. Ben ne zaman bu olay basima gelse kendimi zorlayarak uyandiriyorum cunku sanki kendimi salarsam kendimden gececek gibi oluyorum. Artik bu konuda tecrubeli oldugum icin bunu ne zaman yasasam sakin olup gözlerimi sıkıca kapayıp yavasca uyanıyorum. Gözlerimi kapamamin nedeni de halen uykuda oldugum için gerçek olmayan bisey görmek istemedigimden. Karabasan olayida bunla alakali ekstra olarak.
 
Doktorun yazdığı kas gevşeticiyi kullanıyordum. Ağır uyku yapıyordu, ben o kadar ağır olduğunu bilmiyordum. Uyanıp tekrar uyuyordum o derece yani. Uykudayken bir anda benimde bilincim açıldı ama her yer kapkaranlık gözüküyor, odada olduğumu hissediyorum, hareket edemiyorum, gözümü açamıyorum. Bu hayatta korktuğum tek an diyebilirim. 2 3 dakika sürdü bu. Sonra gözümü açtım. Bunlar olağan şeyler, herhangi bir madde kullanmadığınızda olması çok nadirdir. Bununla tekrar karşılaşmazsınız büyük ihtimal. Şuan kullandığınız bir ilaç veya böyle bir etki yapacak fazla yediğiniz bir yiyecek olabilir.
Yazıyı yazarken cevaplanmış, kusura bakmayın aynı şeyi yazıyor gibi olduk.
 
Halk arasında Karabasan falan deniyor buna ve genellikle sırt üstü yatıldığında gerçekleşiyor. Tavsiyem sırt üstü yatmamaya çalışman. Olayı Dinsel boyuta taşıyanlar da mevcut ama bunun o konularla hiç ilgisi yok. Bu sadece bilincin bir an için canlanması fakat sinir sisteminin hareket etmemesi ve kan dolaşımıyla ilgisi olan bir durum. Genelde insanlara bunu yaşatan zihinde bilinçaltında var olan korkulardır. Hatta gözlerini açtığında tuhaf şekiller ve ışıklar bile görebilirsin. Ama korkacak bir şey yok hiçbiri gerçek değil. Tam anlamıyla bilinçaltı denen şeyin bize oynadığı bir oyun. Karşındaki camda rüzgardan sallanan tül perdeyi sana doğru yaklaşan bir yaratık olarak bile görebilirsin. :) Korkulardan uzaklaştığınızda ve sırt üstü yatmamaya dikkat ettiğiniz sürece pek olmayacaktır. Kımıldayamama meselesine bazen de yatış pozisyonun bozukluğu ve kan dolaşımının sıkıntılı olduğu durumlar da sebep olabiliyor.
 
Bu bir çok insanın başına gelmiştir, benim de başıma geldi. Tıpta uyku felci denir. Normal de uykumuz da kendimize zarar vermemek için kaslarımız devre dışı kalırmış, kaslar devre dışı iken bilinç yerine gelince beynin anlık panik yapar o yüzden endişelenecek bir şey yok.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı