VA panel monitörler neden sevilmiyor?

Oyun ve dizi-film amaçlı VA panele sahip Samsung Crystal 4K bir TV kullanıyorum ve çok memnunum. Siyahlar özellikle loş ortamda tam olarak OLED'ler kadar olmasa da derin siyah. Renk doygunluğu da başarılı. Black Smearing, gecikme, ghosting gibi sorunlar da yok.

Ben de tam aksine IPS'i beğemiyorum. Siyahlar gri tonlu görünüyor. Telefon, tablet, TV gibi elektronik cihaz alacak olursam IPS ekranlı modelleri doğrudan eliyorum.
 
Son düzenleme:
Bana VA panel kullanmak nasip olmadı. Benim de merak ettiğim bir konudur. Kimisi memnundur kimisi de yerden yere vurur. Hakkındaki gördüğüm şikayetler de daha çok ghosting ve black smearing dedikleri şeyler. Aslında uzun zaman önce kendime monitör almak için panel farklarını araştırırken Samsung ve ondan panel tedarik eden markalarda da dahil ghosting şikayetleri okuyunca VA panelden soğudum. Ancak zamanla anladım ki VA panellerdeki kalite skalası IPS gibi epey geniş. IPS panelli olup TN gibi berbat renk sunan ekranı da görmüşlüğüm var. VA panel için de bu durum geçerli gözüküyor. Bunda hem renk kalitesi hem de ghosting anlamında çok farklılık var. Kullanıcı deneyimleri ve videolu tarafsız incelemeler çok önemli. Hatta mümkünse mağazada bizzat görmek lazım.

Benim gibi çeşitli video içerikleri izleyen ve yüksek grafik kaliteli oyunları oynayan birisi için IPS panelin her halükarda öncelikli olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Tek eksisi siyah tonlarının doğal olmaması. O yüzden VA panel üzerinde fazla kafa yormaya gerek duymadım. TN direkt elenmesi gerekir zaten bu tarz kullanım için. Zaman içinde AOC 24G2U, Viewsonic XG2405-2, Gigabyte G24F-2 gibi yüksek renk kapsamına sahip modeller hep favorim oldu. Bakalım ileriki yıllarda OLED monitörlerin -bilhassa ücretleri konusunda- gidişatları nasıl olacak? Daha alınabilir olduklarında TN panelden daha hızlı ve en az IPS kadar kaliteli görüntü ve VA gibi doğru siyah renk imkanı olacak ve kıyaslamalardan lider olarak çıkacak.
 
Son düzenleme:
Benim 4K bir bütçem var ve 144-200 Hz arası bir monitör almayı düşünüyorum. IPS iyi bir panel ama VA paneller de ucuz oluyor biraz. Kime sorsam VA panel çöp diyor, VA panel neden sevilmiyor?

Sana şöyle söyleyeyim VA panel kullanan biri olarak eğer oyun meraklısıysan IPS panele geçince bunca zaman kör olduğunu anlaycaksın fark o kadar yani.
 
bende game booster 2418cf modeli var marka ve va olmasından dolayı herkes çöp dedi bende memnun değilim az önce black smearing is öğrendim ve bu beni çok rahatsız ediyor black smearing olmasa monitör gayet iyi benim için . flickerfree yi falan kapasam mprt yi açsam bi şekilde çözemezmiyim 180hz den 165 e falan alsam gitmezmi bu black smearin denen şey.

Alalı daha 1 hafta oldu iade etmelimiyim sizce iade edersem bütçem 4000 tl aşamam daha iyi bir monitör araştırdım ama onlarda va panel excalibur falan var onumu almalıyım yoksa

Not: Casper excalibur 200hz va ve fast ıps modeli var hepsiburadada fast ıps neden daha ucuz
 
Son düzenleme:
Benim 4K bir bütçem var ve 144-200 Hz arası bir monitör almayı düşünüyorum. IPS iyi bir panel ama VA paneller de ucuz oluyor biraz. Kime sorsam VA panel çöp diyor, VA panel neden sevilmiyor?

VA panelde ağır ghosting var ben ASUS'dan VA panel aldım ilk kez monitör almıştım bilemezdim ghosting olayını bahane edip iade/tamir etmiyorlar.
 
ben va panel kullanıyorum gayet güzel
 

Yeni konular

Geri
Yukarı