Vatan Bilgisayar mağazadan alınmış, açılmamış ürünü iade alır mı?

Nasıl yani? Öyle bir şey yok kutusunda bir sorun yoksa 14 gün içinde almak zorundalar.

Zorunda falan değiller gidip iade etmek istediğinde sana saymadıkları kanun maddesi yok. Tamamen inisiyatiflerine kalmış bir durum.

6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda, mağaza-firmadan görerek satın alınan ürünlere cayma hakkı tanınmamıştır. Kanuna göre Mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.
 
Zorunda falan değiller gidip iade etmek istediğinde sana saymadıkları kanun maddesi yok. Tamamen inisiyatiflerine kalmış bir durum.

6052 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki kanunda, mağaza-firmadan görerek satın alınan ürünlere cayma hakkı tanınmamıştır. Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.


Kanunda bana bu kısmı bulur musunuz?
 
Mağazadan alınan ürünlerde ürün görülerek alındığı için sebepsiz yere (Kusur, ayıp vb durumlar olmadığı sürece) iade talebinde bulunamazsınız. Koşulsuz şartsız iade hakkı mesafeli satışlarda ürünün kullanıcıya ulaştığı günden başlamak üzere 14 gündür. Ancak mağazadan alınan ürünlerde böyle bir zorunluluk veya hak bulunmamaktadır.

Ürün alınırken size beğenmezseniz aynı gün içerisinde, 7 gün içerisinde veya 15 gün içerisinde getirin değiştiririz şeklinde bir beyanda bulunulmadıysa, ürünün iadesi konusunda mağaza ile ayrıca anlaşma yapmadıysanız veya mağazanın geçmiş dönemde tüketicileri korumaya yönelik olumlu bir iade politikası izlediği biliniyorsa (Örnek Amazon) iade talebinde bulunabilirsiniz.

Tüketicinin korunması hakkında kanunda size bu yönde bir hak tanınmadığı için bu yönde bir madde de bulamazsınız. Kanunda ayıplı, kusurlu olduğu hususunda düzenleme bulunmaktadır. Kanunda Tüketici kredileri, ön ödemeli konut satışı, mesafeli sözleşmelera(ayrıca yönetmliği de bulunmaktadır) ve devre tatil sözleşmeleri ile ilgili olarak (başka varsa hatırlamıyorum) tüketiciye 14 gün içinde koşulsuz şartsız iade hakkı düzenlenmiştir. Yani Tüketicinin kullanabileceği haklar düzenlenmiştir. Kanundan düzenlenmemiş bir hakkı kullanamazsınız.​
 
Koruma bantları açılmamış veya montajlanmamış (kullanılmamış) ürünleri hem tüketici hakları hem de müşteri memnuniyeti adına belirtilen yasal süre içinde talep edildiği sürece kabul etmek zorundalar diye biliyorum. Bunu harici koşullarda mağazanın da inisiyatifine kalan bir durum. Ürün tekrar satılabilir durumda orijinalliği bozulmamış haldeyse para iadesi yapmamaları yasal değil diye biliyorum.
 
Belki ileride aynı duruma düşen olursa diye yazıyorum, mağazadan alınan ürünlerde cayma hakkı kullandırmıyorlarmış. He, derseniz ki yasal olarak öyle hakları yok vs. bilemem. Zaten vazgeçtim, pahalı bir şeyde olsa ve değiştirmek istesem belki uğraşırdım bilmiyorum. Ama zaten en güzeli internetten almak.
 

Geri
Yukarı