İnceleme ViewSonic Elite XG270 Monitör İncelemesi

Herkese selam, sizlere yeni aldığım ViewSonic Elite XG270 monitörümün incelemesini ve 1 aylık deneyimlerimi anlatacağım. Bu incelemeyi hazırlamamdaki amaç monitörü alırken monitörle ilgili hiçbir Türkçe kaynak bulamamıştım. Bu inceleme umarım almayı düşünen veya monitörü merak eden arkadaşların işine yarar.

İncelemede elimden geldiğince kendi çektiğim fotoğrafları kullanmaya çalıştım ama telefonumun kamerası kötü olduğu için incelemede kötü görünmemesi için internetten bulduğum fotoğrafları kullanmak zorunda kaldım. "AYAR ARAYÜZÜ" dahil olmak üzere sonrasında kullandığım fotoğraflar bana aittir.​

Monitörü Trendyol indirimlerinde 5999 TL'ye aldım ve 2 günde elime ulaştı.

ViewSonic Elite XG270

kv.png

--------------------------------------------------

TEKNİK ÖZELLİKLERİ
design-small.jpg

Ekran Çözünürlüğü: 1920x1080 piksel
Ekran Teknolojisi: IPS
Yenileme Hızı: 240 Hz
Piksel Yoğunluğu: 82 PPI
Piksel Aralığı: 0.311 mm
Parlaklık (Tipik): 400 cd/m²
Tepki Süresi: 1 ms (GtG)
Renk Sayısı: 16.7 Milyon
Renk Derinliği: Gerçek 8 bit
Hoparlör: 6 W
HDR10 ve G-SYNC

KUTUSU ve KUTU İÇERİĞİ
8.jpeg

in-the-box-small.jpg

Kullanım kılavuzu
Güç adaptörü
USB-A to USB-B kablosu
DisplayPort kablosu
Vida deliklerini gizleyen kapaklar

GİRİŞLER
connector.png
inputs-1-small.jpg

3.5mm Ses Çıkışı: 1
HDMI 2.0 (with HDCP 2.2): 2
Display Port: 1
Güç girişi: Harici güç adaptörü

TUŞLAR
controls-small.jpg

Elite logosunun hemen altında bulunuyor.
Soldan sağa doğru sıralarsak:
Hızlı erişim tuşu, Joystick, Güç tuşu

STANT
back-small.jpg

thickness-small.jpg

stand-small.jpg

ergonomics-small.jpg

Yukarı-Aşağı Eğme (Tilt): -15° to 2.5°
Sağa-Sola Döndürme (Swivel): -30° to 30°
Yatay-Dikey Döndürme (Pivot): 90 º
Yükseklik Ayarı: 120 mm

AYAR ARAYÜZÜ
91451b60-a7ad-4be5-bc9c-79423bf66d70.jpg

41e5dd51-cb58-4989-9def-ea7e42c35b21.jpg

ff25fc18-f79e-41db-8b04-3b17f1f31ec3.jpg

a43ebb47-47e1-4450-b681-e392d99e936a.jpg

fdbb260c-e885-476c-9bd4-5c603713f336.jpg

Menüye joystick tuşuna bir kere basarak giriyoruz.
Oyun Modları: Monitör ile birlikte gelen profiller. (Bütün modları denedim en güzel renkler "Gerçekçi" modunda.)
Ekran: G-SYNC ve HDR açtığımız yer. (Adaptive Sync açtığımızda PureXP, Hız Aşırtma, Hertz Sınırlayıcı gibi özellikler devre dışı kalıyor.)
Giriş Seçimi: Bunu anlatmaya gerek yok hangi kablo ile bağladıysanız onu seçiyorsunuz.
Görünüm Modu: Ne yaparsam yapayım hep devre dışı çözemedim.
Ses Ayarları: Monitörün üzerindeki hoparlörü kontrol etmemize yarıyor. (İhtiyacım olmadığı için sessizde kullanıyorum. Hoparlörü ne iyi ne kötü.)
Ayar Menüsü: Monitörün genel ayarları burada bulunuyor. (Dil seçimi RGB kontrolü gibi.)

GHOSTING TESTİ
e66ce9ba-09af-4afd-a574-f192d1240126.jpg

G-SYNC açık / PureXP kapalı
purexp.jpeg

G-SYNC kapalı / PureXP açık (normal)

Monitörün Blur Busters sertifikası mevcut PureXP ile hareket bulanıklığını azaltıyor ama G-SYNC açınca bu ayar otomatik devre dışı kalıyor.
Ayrıca PureXP'nin Hafif, Normal, Çok yüksek, Ultra olmak üzere 4 modu var. Seviyeyi yükselttikçe parlaklık düşüyor.
(Ben PureXP'yi ilk kez incelemeyi yazarken test etmek için açtım hiç ihtiyacım olmadı.)

IŞIK SIZMASI TESTİ
isik.jpeg

İlk başta çok rahatsız ediyordu ama sonradan alıştım ve görmemeye başladım.
Sadece bilgisayarın ilk açılışında 1-2 saniye görüyorum normal kullanımda fark etmiyorum bile.

RGB AYDINLATMASI
6.jpeg

Karanlık ortam, RGB kapalı önden görünüşü

1.jpeg

Karanlık ortam, RGB açık önden görünüşü
2.jpeg

Aydınlık ortam, RGB açık arkadan görünüşü

3.jpeg

Karanlık ortam, RGB açık arkadan görünüşü

5.jpeg

Aydınlık ortam, RGB kapalı arkadan görünüşü

Şahsi görüşüm monitörde RGB'nin çok gereksiz olduğu, hiç kullanmadım.
Arka aydınlatması zaten görünmüyor. Altındaki ise karanlıkta çok dikkat dağıtıyor.

ÖZET (Artıları)
Monitörün tasarımı benim hoşuma gitti malzeme kalitesi olsun şekli olsun güzel.
Kutusu bile çok kaliteli hissettiriyor, kutu içeriği de oldukça yeterli.
1ms (GtG) tepkime süresi.
240Hz yenileme hızı.
HDR ve G-SYNC desteği.
Gerçek 8 bit olması.
Hoparlörünün bulunması.
Ne işe yaradığını bilmediğim görüş korumalıkları ve RGB ışıkları.
Blur Busters sertifikası.
Kulak askılığı ve Fare kablo toplayıcısı.
Yükseklik ve pivot gibi özellikleri.

ÖZET (Eksileri)

Güç adaptörü bana pek kaliteli gelmedi. Özellikle Asus marka bir monitörden geçince çok fark etti.
HDR performansı çok iyi değil.
27 inç ve 1080p olmasından ötürü pikseller rahatsız edebilir.
Fiyatı alternatiflerine göre pahalı. (Stokları bitmiş sanırım bulabildiğim tek yer Hepsiburada 7999 TL'ye satılıyor.)
Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim. Umarım yazımda işinize yarayan bir şeyler bulmuşsunuzdur.
İncelemede yanlışlar ve hatalar olabilir, önerilerinizi ve eleştirilerinizi aşağıda belirtirseniz sevinirim.
Kaynaklar

Epey.com
Rting.com

Viewsonic.com

Son düzenleme:
Bazı monitörlerde görüntü modu HDR açıkken devre dışı kalıyor. Windows HDR Kalibrasyon programını da indirip biraz daha iyi görüntüler elde edebilirsiniz. Ayrıca SDR içerik soluk kalıyorsa HDR menüsünden biraz daha canlılık ekleyebilirsiniz. Güzel yazı elinize sağlık.

Gerçek 8 bit olması bir artı değil, hatta bu denli pahalı bir monitör için eksi. Artı diyebilmemiz için 8 bit + FRC olması gerekir. Mükemmel diyebilmemiz için ise gerçek 10 bit olması gerekir.

Ghosting ve RGB dışında pek de bir inceleme niteliği göremedim. Rtings.com'un XG270 incelemesinin linkini atsanız daha iyiydi.

Gerçek 8 bit olması bir artı değil, hatta bu denli pahalı bir monitör için eksi. Artı diyebilmemiz için 8 bit + FRC olması gerekir. Mükemmel diyebilmemiz için ise gerçek 10 bit olması gerekir.

Ghosting ve RGB dışında pek de bir inceleme niteliği göremedim. Rtings.com'un XG270 incelemesinin linkini atsanız daha iyiydi.
Eleştirilerinizi bekliyorum dedim ama bu biraz ağır oldu sanki. Öncelikle 8 bit olması bir artı değil demenize katılmıyorum neyle karşılaştırdığınıza bağlı bu. Piyasada bolca bulunan 8 (6 bit + FRC) bit olan monitörlere göre kıyaslarsak bence bir artı.

Fotoğrafların yarısını Rtings.com'dan aldığım için "pek de bir inceleme niteliği göremedim" demenize de katılmıyorum. Zaten incelemenin başında açıkladım telefonla çektiğim fotoğrafları beğenmediğim için internetten bulduklarımı koydum diye.

Ben incelememi diğer incelemelerdeki gibi uzun yazılarla boğmak istemedim, yazsam da çoğu kişinin okumayacağını bildiğim için kısa ve bol görselli bir şey hazırladım. (Bende öyleyim çok uzun yazıları okumaya üşeniyorum ve daha kısa kaynaklara yöneliyorum.)

Rtings.com incelemesinin linkini atsanız daha iyiydi demeniz hiç hoş değil. Hiç yapmasan daha iyiydi der gibi. Zaten kaynaklar kısmına eklemişim detayları merak edenler gidip oradan ulaşabilir.

Eleştirilerinizi bekliyorum dedim ama bu biraz ağır oldu sanki. Öncelikle 8 bit olması bir artı değil demenize katılmıyorum neyle karşılaştırdığınıza bağlı bu. Piyasada bolca bulunan 8 (6 bit + FRC) bit olan monitörlere göre kıyaslarsak bence bir artı.
8000 liralık bir monitörün gerçek 8 bit olmasına sevinecek değiliz. Bahsettiğiniz 6 bit + FRC monitörlerin rezilliği bu durum. Kaldı ki 6 bit + FRC monitörler zaten 3500 TL civarlarında. 8000'e 6 bit + FRC yok. Varsa da çöp zaten. Onlara göre 8 bit olması üstünlük olabilir ama bu onun "artı" diyebileceğimiz bir yönü değil. Olması gereken bir standart.

8000 liralık bir monitörün gerçek 8 bit olmasına sevinecek değiliz. Bahsettiğiniz 6 bit + FRC monitörlerin rezilliği bu durum. Kaldı ki 6 bit + FRC monitörler zaten 3500 TL civarlarında. 8000'e 6 bit + FRC yok. Varsa da çöp zaten. Onlara göre 8 bit olması üstünlük olabilir ama bu onun "artı" diyebileceğimiz bir yönü değil. Olması gereken bir standart.
Monitörü 5999 TL'ye aldım. Şu anki fiyatı 8000 TL olması benim sorunum değil. Ben aldığım fiyata göre değerlendirme yapıyorum. Zaten eksiler kısmına fiyatının alternatiflerine göre pahalı olduğunu yazmışım.

Son düzenleme:
Monitörü 5999 TL'ye aldım. Şu anki fiyatı 8000 TL olması benim sorunum değil. Ben aldığım fiyata göre değerlendirme yapıyorum. Zaten eksiler kısmına fiyatının alternatiflerine göre pahalı olduğunu yazmışım. Lütfen tam okumadan yorum yapmayın.
5999 TL için de aynı yorumu yapabilirim. Çünkü monitörü 1 ay önce almışsınız. 1 ay önce örnek verdiğim 3500 liralık monitörler 2500-3000 liraydı.

Bu incelemeyi okuyan birisi sadece ghosting, monitörün tasarımı ve RGB'si hakkında bilgi edinir.

Forumda pek ViewSonic incelemesi ve kullancısı göremiyoruz. Bir nebzede olsa inceleme sunulmuş olması güzel. 1080p monitör için aslında fiyatı yüksek.
RGB sıf lüks dursun yapılıyor. Ben monitörlerde bunu gereksiz buluyorum.
Görüş açısı korumalıkları BenQ'dan özenilmiş bir tasarım. Fakat beğeniyorum. Çok yakından FPS oyunu oynayanlar kullanıyor. Odağı arttırıyor.
Çok fazla ektra biz özellik barındırmıyor. Olağan özellikler çoğu monitörde var.
İnceleme için yine de teşekkürler. Alacak olanlar görürse yardımınız dokunacaktır.

Forumda pek ViewSonic incelemesi ve kullancısı göremiyoruz. Bir nebzede olsa inceleme sunulmuş olması güzel. 1080p monitör için aslında fiyatı yüksek.
RGB sıf lüks dursun yapılıyor. Ben monitörlerde bunu gereksiz buluyorum.
Görüş açısı korumalıkları BenQ'dan özenilmiş bir tasarım. Fakat beğeniyorum. Çok yakından FPS oyunu oynayanlar kullanıyor. Odağı arttırıyor.
Çok fazla ektra biz özellik barındırmıyor. Olağan özellikler çoğu monitörde var.
İnceleme için yine de teşekkürler. Alacak olanlar görürse yardımınız dokunacaktır.
Söylediklerinize katılıyorum, incelemeyi profesyonelce hazırlamadım öyle bir yeteneğimde yok zaten sadece hobi olarak yazmak istedim. Sanırım fazla bir beklenti oluştu incelemede ve onu karşılayamadım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı