- Makaleler
- 25
Cloudflare veya AdGuard DNS ile çoğu yasaklı siteye erişebiliyorsun. Ayrıca Türk Telekom veya Turkcell alt yapısı kullanarak hizmet sağlayan Türk NET, Netspeed vb. küçük firmalara da yasaklar bazen geç geliyor veya uygulanmıyor. Devlet her konuda denetimde geri kaldığından bu firmalar pek denetlenmiyor.
Tüm Chromium tarayıcılar ve Gecko altyapılı tarayıcılarda DNS değiştirme ayarı var. Ayrıca ağ bağdaştırıcısı veya modem arayüzünden de değiştirebilirsiniz. DNS'in tüm yasakları delmediğini belirteyim. Açtığınız sitedeki görsellerin çekildiği alan adı veya videoların barındırdığı sunucular yasaklı olabilir. Bunları DNS'in atlayamadığı durumlar oluyor. Veya direkt ülke engelini siteler atmış olabiliyor.
Chrome için DNS'i şu şekilde değiştirebilirsiniz. Bu yöntem güvenliği de artırdığından tüm tarayıcılarda açmanızı öneririm. Chromium tarayıcılar benzer şekilde güvenlik içeren kategorinin içinde bulunuyor.
DNS olarak Cloudflare veya AdGuard'ın DNS adreslerini kullanın. Bu firmaların İstanbul sunucuları bulunuyor. Yani gecikme sorunu yaşamazsınız.
Tavsiye ettiğim ayarlar konularında bu ayarı açmanızı belirtirim.
www.technopat.net
www.technopat.net
www.technopat.net
www.technopat.net
www.technopat.net
Konuları fırsat buldukça güncelliyorum. Yeni eklenen 1-2 ayar dışında genellikle güvenlik ve gizlilik odaklı ayar önerisi yapıyorum.
Tüm Chromium tarayıcılar ve Gecko altyapılı tarayıcılarda DNS değiştirme ayarı var. Ayrıca ağ bağdaştırıcısı veya modem arayüzünden de değiştirebilirsiniz. DNS'in tüm yasakları delmediğini belirteyim. Açtığınız sitedeki görsellerin çekildiği alan adı veya videoların barındırdığı sunucular yasaklı olabilir. Bunları DNS'in atlayamadığı durumlar oluyor. Veya direkt ülke engelini siteler atmış olabiliyor.
Chrome için DNS'i şu şekilde değiştirebilirsiniz. Bu yöntem güvenliği de artırdığından tüm tarayıcılarda açmanızı öneririm. Chromium tarayıcılar benzer şekilde güvenlik içeren kategorinin içinde bulunuyor.
Kod:
chrome://settings/security
DNS olarak Cloudflare veya AdGuard'ın DNS adreslerini kullanın. Bu firmaların İstanbul sunucuları bulunuyor. Yani gecikme sorunu yaşamazsınız.
Tavsiye ettiğim ayarlar konularında bu ayarı açmanızı belirtirim.
Rehber: Microsoft Edge Tavsiye Ettiğim Ayarlar ve Uzantılar
Yeni Microsoft Edge ile web'de gezinmeyi daha da kolay hale getirmek için performans, uyumluluk ve hıza sahip olursunuz. Tarayıcı Windows 10/11 güncel sürümü ile yüklü olarak geliyor. Ama eski sürüm yüklenebiliyor. O yüzden güncel olduğundan emin olun. edge://settings/help Başka bir işletim...
Rehber: Chrome Tavsiye Ettiğim Ayarlar ve Uzantılar
Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir. Google, Chrome'un kaynak kodlarının büyük kısmını Chromium adlı açık kaynak projesi kapsamında...
Rehber: Firefox ayarlarım
Firefox çok kullanan biri olmadığım için, başlığa tavsiye ettiğim ayarlar yazmadım. Kişisel ayarlarım ve uzantı tavsiyelerimdir. Ayarları uygulayıp, uygulamamak size kalmıştır. Genellikle gizlilik odaklı ayar yaptığımdan, hayatınızı kolaylaştıran ayarları kapatabilirim. Ayrıca bağlantıdaki...
Rehber: Opera Önerilen Ayarlar ve Uzantılar
Opera kullananlar için tavsiye ettiğim ayarlar ve uzantıları paylaşacağım. Şahsen kırmızı ile işaretlediklerimi kesinlikle yapmanızı öneririm. Diğer ayarlar tamamen size kalmış. Ayarlar ile ilgili görselleri, konu sayfası hızlı yüklensin diye Sürprizbozan içine aldım. Opera'yı uzun süredir...
Rehber: Brave İnternet Tarayıcısı
Brave açık kaynak kodlu, Chromium üzerine inşa edilmiş web tarayıcı yazılımı. Brave Software firmasınca geliştirilmekte olan Brave, gizlilik odaklı bir tarayıcı olmayı hedeflerken; bu yolda çevrimiçi reklamları ve kullanıcıları takip edebilen çeşitli betikleri harici bir eklentiye ihtiyaç...
Konuları fırsat buldukça güncelliyorum. Yeni eklenen 1-2 ayar dışında genellikle güvenlik ve gizlilik odaklı ayar önerisi yapıyorum.